Στην ανταγωνιστική σφαίρα των Android smartphones οι εταιρείες παίζουν με τα νούμερα σε διαφορετικούς τομείς κάθε λίγα χρόνια, ή και μήνες μερικές φορές. Ταχύτητες φόρτισης, χωρητικότητα μπαταρίας, MP στις κάμερες, μείωση bezels. Το τελευταίο αντικείμενο ενασχόλησης των κατασκευαστών είναι το πιο θα προσφέρει την υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα.

Οι κατασκευαστές δίνουν έμφαση σε αυτή τη μέτρηση για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και προωθούν αρκετά αυτό το χαρακτηριστικό των συσκευών. Ωστόσο, η εμμονή με τη μέγιστη φωτεινότητα συχνά επισκιάζει τις πιο σημαντικές πτυχές της απόδοσης της οθόνης, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών από στοιχεία της οθόνης που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Άσχετα με τα κόλπα marketing: Πόση σημασία έχουν τα 4.500 nits; Για αρχή, η μέγιστη φωτεινότητα, που προβάλλεται κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR, έχει ελάχιστη σημασία για την καθημερινή χρήση, καθώς λίγες εφαρμογές εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες HDR.

Παρά τους ισχυρισμούς από εταιρείες για τις ναυαρχίδες τους, όπως το Xiaomi 14 Pro με 3.000 nits και το OnePlus 12 με 4.500 nits, η διαφορά μεταξύ της μέγιστης φωτεινότητας και των πρακτικών επιπέδων φωτεινότητας γίνεται εμφανής όταν εξετάζουμε τις ρυθμίσεις αυτόματης φωτεινότητας και χειροκίνητης φωτεινότητας.

Για τους χρήστες, οι κρίσιμοι παράγοντες έγκεινται στην κατανόηση της φωτεινότητας ολόκληρης της οθόνης. Αν και η μέγιστη φωτεινότητα συγκεντρώνει την προσοχή, τα σενάρια του πραγματικού κόσμου απαιτούν την αξιολόγηση των δυνατοτήτων χειροκίνητης και αυτόματης φωτεινότητας.

Συσκευές με υψηλή μέγιστη φωτεινότητα συχνά παρουσιάζουν πιο μέτρια επίπεδα αυτόματης φωτεινότητας και χειροκίνητης φωτεινότητας, αναδεικνύοντας την περιορισμένη επίδραση της τρελής μέγιστης φωτεινότητας στη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Οπότε, καλό είναι να σταματήσουμε να ρίχνουμε βάρος στα νούμερα, γιατί στο τέλος της ημέρας – τουλάχιστον για τον τελικό χρήστη – δεν παίζει ρόλο “πόσο μεγάλη την έχεις” τη φωτεινότητα. Πρέπει πάντα να εξετάζουμε τη χρήση για την οποία θέλουμε ένα smartphone, ποια χαρακτηριστικά του έχουν μεγαλύτερη σημασία, και να μαθαίνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για αυτά.

Ειδικότερα για τη μέγιστη φωτεινότητα, αντί να επικεντρωνόμαστε στο peak της οθόνης, το οποίο σπάνια θα δούμε, καλό είναι να ασχολούμαστε με την απόδοση της αυτόματης φωτεινότητας, τις χειροκίνητες ρυθμίσεις φωτεινότητας, και τη συνολική απόδοση της οθόνης. Έτσι, θα λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς και δεν θα καταλήγουμε να λέμε “Με 4.500nits και δεν μπορείς να διαβάσεις την οθόνη πάνω από τον ήλιο.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.