Η είδηση που ταρακούνησε τον τεχνολογικό κόσμο σήμερα είναι αυτή του ban από τις ΗΠΑ στην Huawei. Η βασική κατηγορία της αμερικάνικης κυβέρνησης, είναι πως η Huawei αποτελεί κατάσκοπο της κινέζικης κυβέρνησης, συλλέγοντας πληροφορίες από τους χρήστες, μέσω spyware. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της ασφάλειας των χρηστών και των δεδομένων τους, από τις ορέξεις των κυβερνήσεων.

Αυτή τη στιγμή η Huawei είναι ο δεύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής δικτυακών λύσεων. Αυτό σημαίνει πως από τις συσκευές της περνάει κάθε μέρα πληθώρα πληροφοριών. Όμως, παρά τις φήμες, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στις συσκευές της εταιρίας software που να συλλέγει ή να στέλνει πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση.

Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν υποκύπτει στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, για αποκλεισμό από την Γερμανία. Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έρευνα στις συσκευές της εταιρίας, και δεν εντόπισε κάτι ανησυχητικό. Το κλίμα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είναι πως οι ΗΠΑ, προσπαθούνε νύχια και με δόντια να σταματήσουν την Huawei, χωρίς όμως να παραθέτουν στοιχεία για τις κατηγορίες κατασκοπίας. Είμαστε σίγουροι για την Huawei; Φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κανέναν. Όμως, ακόμα και αν η Huawei κάνει όλα όσα της προσάπτουν, τότε θα πρέπει να δούμε στοιχεία για αυτό, κάτι που εν τέλει δεν έχει συμβεί.

Το πραγματικά περίεργο όμως είναι πως στο αμερικάνικο στρατόπεδο, έχουμε πάρα πολλές αναφορές για παρακολούθηση συσκευών της Apple, από την NSA. To 2013 είχαμε δει το project “DROPOUT JEEP” της NSA, που περιλάμβανε ένα spyware, εγκατεστημένο στα iPhones. Με αυτό το malware η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε πρόσβαση στα μηνύματά μας, τις επαφές μας, την τοποθεσία μας, κάμερα και το μικρόφωνο μας. Μάλιστα το ίδιο backdoor ήταν παρόν σε δικτυακούς εξοπλισμούς της CISCO και της Dell.

Ο Edward Snowden, ο διάσημος ακτιβιστής hacker, μας έδωσε έγγραφα 50 σελίδων από την NSA, στις οποίες περιγράφετε η λειτουργία του backdoor εργαλείου. Τα εν λόγω έγγραφα απευθύνονταν σε αμερικανικές εταιρίες για να το ενσωματώσουν στο software τους.

Ακόμα και σε συσκευές που δεν υπάρχει το backdoor, η NSA αναφέρει πως έχει τρόπο να κάνει την εγκατάσταση απομακρυσμένα, πιθανότατα αξιοποιώντας κενά ασφαλείας που υπάρχουν ηθελημένα. Σύμφωνα με την NSA, η εγκατάσταση σε συσκευές με iOS έχει 100% επιτυχία. Φυσικά η Apple αρνείται την εμπλοκή της στο DROPOUT JEEP πρόγραμμα και λίγο μετά ο Tim Cook έγινε μέλος του γκρουπ που συζήτησε το θέμα με τον τότε πρόεδρο, Barack Obama.

Σύμφωνα με τις διαρροές του Snowden, οι ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες από Ιράν, αλλά και από συμμάχους τους σε Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία και διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών.

Το πραγματικό ειρωνικό σε όλη την υπόθεση είναι πως η μοναδική παραβίαση που εμπλέκει την Huawei, δεν έγινε από την κινέζικη κυβέρνηση, αλλά από την NSA για άλλη μια φορά. Το 2012 η NSA δημιούργησε το πρόγραμμα Shotgiant. Με αυτό το πρόγραμμα η NSA δημιουργούσε backdoors σε εξοπλισμό της Huawei, ώστε να παρακολουθεί τις επικοινωνίες ανά τον κόσμο, με σκοπό να βρει δεσμούς της Huawei με την κινεζική κυβέρνηση. Φυσικά ήθελε να βρει και πληροφορίες για μεγάλους πελάτες της εταιρίας σε Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Κένυα και Κούβα.

Η λίστα με τα projects της NSA για παρακολούθηση μέσω τεχνολογικών μέσων δεν έχει τέλος, με ένα από τα πιο διάσημα να είναι πιθανότατα το PRISM.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ κάνουν τόσο μεγάλη επίθεση στην Huawei συγκεκριμένα, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για κατασκοπία (πέρα από την βιομηχανική που λίγο πολύ όλες οι εταιρίες κάνουν). Αυτό μόνο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ το γνωρίζουν με σιγουριά.

Μήπως είναι η στήριξη στην Apple που εμφανίζει πτωτική τάση εδώ και καιρό; Μήπως γιατί όπως και στο παρελθόν η Apple βοηθάει τις ΗΠΑ στην κατασκοπεία και τώρα που η Apple είναι στην τρίτη θέση των κατασκευαστών, λιγοστεύουν οι χρήστες που μπορεί να παρακολουθεί; Πραγματικά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το σίγουρο είναι πως νιώθω πιο άνετα με την ασφάλεια των δεδομένων μου όταν δουλεύω σε Open Source πλατφόρμες, των οποίων ο κώδικας μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε με γνώσεις. Και μιλώντας για κλειστό κώδικα, η Αμερικάνικη CISCO, που είναι από τους κολοσσούς των δικτυακών εξοπλισμών, έχει αφήσει backdoors στα router της για χρόνια, ενώ όλο και περισσότερα ξεπετάγονται!

Ίσως για όλα αυτά τελικά να φταίει η εμπορική συνεργασία της Huawei με το Ιράν, κάτι που οι ΗΠΑ δεν πήραν πολύ καλά… Εσείς τι λέτε να κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.