Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όχι όμως και οι ψητές, ή αν τις τρως σαν πουρέ ή βραστές, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Harvard. Η μελέτη η οποία είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο εδώ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητής πατάτας κάθε εβδομάδα συνδέεται με 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, η κατανάλωση αντίστοιχης ποσότητας πατάτας αλλά με διαφορετική προετοιμασία, όπως ψητών, πουρέ ή βραστών δεν συνδέεται με τον κίνδυνο του διαβήτη.
Επιπλέον, η αντικατάσταση αυτών οποιουδήποτε είδους με δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως μικρότερη αύξηση βάρους και χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Οι άνθρωποι μπορούν κανονικά να συνεχίσουν να τρώνε πατάτες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις τηγανητές και ακόμη καλύτερα να τις αντικαταστήσουν με οποιοδήποτε είδος δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, βρώμη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.