Το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στις νεότερες γενιές, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη απεικόνισε τους εγκεφάλους περισσοτέρων από 3.000 Αμερικάνων μεταξύ 55 και 65 ετών και διαπίστωσε πως όσοι γεννήθηκαν την δεκαετία του 1970 έχουν 6.6% μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου από όσους γεννήθηκαν την δεκαετία του 1930.

Τα μέλη της Generation X είχαν επίσης σχεδόν 8% μεγαλύτερο όγκο λευκής ουσίας και σχεδόν 15% μεγαλύτερο όγκο επιφάνειας φαιάς ουσίας από τα μέλη της Silent Generation. Μάλιστα, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη και την μάθηση, είδε αύξηση κατά 5.7% σε μέγεθος, στις νεότερες γενιές.

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν και σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, όπως του ύψους, του φύλου και της ηλικίας.

«Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», εξηγεί ο νευρολόγος Charles DeCarli από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

“Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους του εγκεφάλου, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εξωτερικές επιρροές – όπως η υγεία, οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες – μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.”

Σήμερα η άνοια επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως, και καθώς ο γηραιός πληθυσμός διογκώνεται σε μέγεθος, οι διαγνώσεις αναμένεται να τριπλασιαστούν στις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Στα θετικά όμως, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα άνοιας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μειώθηκε κατά 13% κάθε δεκαετία.

Η πιθανότητα για άνοια όμως, φαίνεται να μειώνεται για τις νεότερες γενιές, πιθανότατα λόγω υγιεινότερου τρόπου ζωής και ανατροφής.

Η άνοια εμφανίζεται σαν αραίωση της φαιάς ουσίας στο σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται φλοιός. Αυτή η ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη, την μάθηση και την λογική, μέσα σε όλες τις γνωστικές διεργασίες. Όμως, επειδή ο άρρωστος εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι λογικό πως μεγαλύτερος όγκος βοηθάει στην προστασία από απώλειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι η γνωστική απόδοση είναι καλύτερη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ με μεγαλύτερα κεφάλια, γεγονός που υποστηρίζει αυτή τη λεγόμενη «υπόθεση εγκεφαλικού αποθέματος ».

Για να δουν αν το μέγεθος του εγκεφάλου θα μπορούσε να εξηγήσει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας στις νεότερες γενιές, ο deCarli και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Framingham Heart Study, η οποία παρακολούθησε την υγεία των Αμερικανών που γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1980.

Όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν την ηλικία των 55-65 (κάτι που έγινε μεταξύ 1999 και 2019), υποβλήθηκαν σε μαγνητική εγκεφάλου, τόσο στο σύνολο όσο και τμηματικά. Ο ομάδα δεν συνέκρινε μόνο αυτούς που γεννήθηκαν το 1930 και το 1970, αλλά επανέλαβε την ανάλυσή τους σε 1.145 ενήλικες παρόμοια ηλικίας, που γεννήθηκαν τις δεκαετίες 1940 και 1950.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια σταθερή αύξηση του όγκου του εγκεφάλου, κάθε δεκαετία. Αυτή η αύξηση ήταν ανεπαίσθητη για το άτομο, όμως σημαντική για σε επίπεδο πληθυσμού.

«Μεγαλύτερες δομές του εγκεφάλου όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας μπορεί να αντικατοπτρίζουν βελτιωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου», υποθέτει ο DeCarli.

«Μια μεγαλύτερη δομή του εγκεφάλου αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο εγκεφαλικό απόθεμα και μπορεί να ρυθμίσει τις επιδράσεις της ύστερης ζωής των εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες».

Όμως οι επιστήμονες νευρολογίας δεν συμφωνούν σχετικά με το εαν ο όγκος του εγκεφάλου ειναι κατάλληλη ένδειξη για το εγκεφαλικό απόθεμα. Κάποιες έρευνες δεν κατάφεραν να δείξουν σύνδεση μεταξύ μνήμης και όγκου του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.

Τελικά το μεγαλύτερο μυαλό δε μας κάνει πιο έξυπνους, όμως μπορεί να προσφέρει ένα καλό απόθεμα φαιάς ουσίας για την μείωση που έρχεται με την ηλικία.

>Η τακτική άσκηση, για παράδειγμα, συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο του εγκεφάλου στη μνήμη και τις περιοχές μάθησης. Ενώ η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα πως η φτώχια, οδηγεί σε διάσπαση της φαιάς ουσίας, λόγω λόγω απώλειας πυκνότητας στις συνδέσεις νευρώνων και απώλειας της προστατευτικής επικάλυψης που βοηθά τους νευρώνες να στέλνουν μηνύματα γρήγορα. Τα υψηλότερα εισοδήματα φαίνεται να προστατεύουν από αυτό το αποτέλεσμα. Η λογική λέει πως αυτό οφείλεται στην διατροφή.

Η μεγαλύτερη ανατροπή με το DNA του Μπετόβεν!

«Η αυξημένη συνδεσιμότητα θα μπορούσε να εξηγήσει το εύρημα μας για αυξημένο όγκο λευκής ουσίας… και ταιριάζει καλά με την υπόθεση της σκαλωσιάς του γνωστικού αποθέματος», γράφουν ο deCarli και οι συνεργάτες του.

«Η μεγαλύτερη δομή του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να αντανακλά τη βελτιωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του εγκεφάλου, είναι τουλάχιστον 1 εκδήλωση βελτιωμένου εγκεφαλικού αποθέματος που θα μπορούσε να ρυθμίσει την επίδραση των ασθενειών που τελούν στη διάρκεια της ζωής τους στην περιστατική άνοια.«

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.