Η Apple μόλις εχθές προέβη στα επίσημα αποκαλυπτήρια της δεύτερης γενιάς του iPhone SE ή iPhone SE 2 όπως θα αποκαλείται και είναι το πρώτο smartphone με μονή κάμερα από το iPHone XR του 2018. Αν και το hardware της κάμερας είναι βασικό, η νέα συσκευή των 399 δολαρίων εξοπλίζεται με τον τελευταίο και πιο πρόσφατο A13 Bionic chip, επομένως θα επωφεληθεί από την πιο πρόσφατη δουλειά της εταιρείας στο χώρο του image processing. Είναι ένας συνδυασμός, που θα αποκαλύψει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, στο κατά πόσο η φωτογραφία της Apple βασίζεται στο hardware και κατά πόσο στο software.

Όσον αφορά το hardware, το iPhone SE 2 έρχεται με μια απλή κάμερα. Στο πίσω μέρος, ειδικότερα, συναντούμε μια των 12MP f/1.8 camera, που όσον αφορά τα megapixels είναι τα ίδια με τον αριθμό που βρίσκουμε στο πίσω μέρος του iPhone XR. Είναι επίσης παρόμοιο με του iPhone 8, που η εμφάνιση του Se 2 τόσο πολύ του μοιάζει. Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ultra wide angle camera, όπως στα iPhone 11 και δεν υπάρχει 12MP telephoto κάμερα, όπως στο 11 Pro. Μπροστά, ο χρήστης θα συναντήσει μια 7MP selfie κάμερα, που είναι η ίδια ανάλυση με τις κάμερες των 8 και Xr.

Αν και το hardware όπως καταλάβατε είναι λίγο old fashioned, η software πλευρά της εξίσωσης είναι αυτή που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κάμερα του iPhone SE 2 εξοπλίζεται με τον Apple A13 Bionic, το οποίο έκανε το επίσημο ντεμπούτο του πέρυσι με το iPhone 11. Η Apple λέει ότι χρησιμοποιεί τον image signal processor του chip και την Neural Engine για να προσφέρει software based βελτιώσεις στη φωτογραφία της νέας συσκευής. Η πιο σημαντική προσθήκη, είναι το γεγονός ότι το τηλέφωνο πλέον χρησιμοποιεί μια πιο προηγμένη έκδοση του Smart HDR αλγόριθμου που έκανε το ντεμπούτο του στο iPhone 11. Το Semantic rendering όπως το αποκαλεί η εταιρεία, έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίσει μεμονωμένα στοιχεία εντός μιας εικόνας και να τα φωτίσει κατάλληλα.

Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Smart HDR είναι ο εξής: Λαμβάνει μια σειρά από underexposed frames και ένα overexposed frame και τα χρησιμοποιεί για πρόσθετη λεπτομέρεια εκεί που πιστεύει ότι η φωτογραφία τις χρειάζεται. Στη συνέχεια το Semantic rendering αλλάζει τη φωτογραφία βάσει του τι βρίσκεται εντός αυτής. Μπορεί να δώσει για παράδειγμα περισσότερο φως στο πρόσωπο, να αφαιρέσει τον θόρυβο από τον ουρανό κ.α. Σε σύγκριση με το iPhone 8, το iPhone SE 2 είναι επίσης μοναδικό στην ικανότητα δημιουργίας portrait mode φωτογραφιών με μια μόνο κάμερα.

Ωστόσο, σε άλλες περιοχές, η τεχνολογία της κάμερας που συναντάμε στο iPhone SE 2 βρίσκεται ήδη στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό. Optical image stabilization, 6-element lens, flicker sensor, 4K 60fps video recording, slo-mo, και cinematic stabilization, όλα μπορούν να βρεθούν στο iPhone 8. Και πάλι όμως, πρόκειται για οικονομική συσκευή.

Υπάρχουν αναμφίβολα περιοχές, όπιου το hardware του iPhone Se 2 θα σε περιορίσει. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει wide-angle lens και κανενός είδος software processing δεν θα είναι αρκετό να λάβει περισσότερα δεδομένα από αυτά που μπορεί να δει το πεδίο θέασης της κάμερας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.