Το Curiosity της NASA έχει ήδη βρει τον επόμενο στόχο του, που είναι μια τεράστια επιφανειακή συλλογή από χαρακτηριστικά που θυμίζουν πολύ ιστό αράχνης. Αυτή η περιοχή εκτείνεται σε πλάτος 10-20 χιλιομέτρων και αποτελείται από ένα ασυνήθιστο συνονθύλευμα από βράχους σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Οι ιστοί αράχνης του Άρη, εντωπίστηκαν πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, αλλά δεν έχουν μελετηθεί ποτέ από κοντά, σύμφωνα με το Jet Propulsion Lab της NASA.
Το σχήμα που θυμίζει ιστό αράχνης, δε πρέπει να συγχέεται με τις διάσημες αράχνες του Άρη, ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό που δημιουργείται όταν ο πάγος διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του πλανήτη εξαχνώνεται ή μετατρέπεται σε αέριο από στερεό. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα αναδημιούργησε αυτά τα παράξενα χαρακτηριστικά στη Γη, πρόσφατα.
Αποθέσεις κυβικών σχημάτων, σαν τους ιστούς αράχνης στον Άρη, βρίσκονται και σε σπήλαια στη Γη. Σχηματίζονται όταν νερό πλούσιο σε ασβεστίτη γεμίζει κενά μεταξύ των βράχων και σκληραίνει πριν τελικά διαβρωθεί, δημιουργώντας «λεπτές λεπίδες κρυσταλλικού υλικού που προεξέχουν από βραχώδεις τοίχους», σε μια διαδικασία παρόμοια με τη δημιουργία σταλακτικών και σταλαγμιτών.
Τα αρειανά κυβικά σχήματα, που έδωσαν και το όνομα στην περιοχή Boxwork, έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές του Άρη. Πιστεύεται μάλιστα πως σχηματίζονται με παρόμοιες διαδικασίες, όπως με αυτές στη Γη. Όμως, αντί για νερό που στάζει μέσα από σπηλιές, στον Άρη έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το νερό και τα τελευταία απομεινάρια του, από τις λίμνες και τους ωκεανούς του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το Curiosity έχει πολλά να μάθει για το πως ακριβώς συνέβη αυτό το φαινόμενο στον Άρη και να ξεκλειδώσει τις πόρτες του μυστηρίου γύρω από το νερό του Κόκκινου Πλανήτη. Οι επιστήμονες της αποστολής ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα ορυκτά από τα οποία αποτελούνται οι ιστοί αράχνης του Άρη, επειδή θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο εάν υπήρχε κάποτε εξωγήινη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.
Σελήνη: Ιδιωτικό σκάφος σε τροχιά γύρω της τράβηξε μια οπτική ψευδαίσθηση!
«Αυτές οι κορυφογραμμές θα περιλαμβάνουν ορυκτά που κρυσταλλώθηκαν υπόγεια, όπου θα ήταν θερμότερα, με αλμυρό υγρό νερό να ρέει μέσα από αυτά», δήλωσε η Kirsten Siebach, επιστήμονας της αποστολής Curiosity στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον, η οποία μελετά την περιοχή. «Τα πρώιμα μικρόβια της Γης θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον. Αυτό καθιστά αυτό το μέρος συναρπαστικό για εξερεύνηση».
Το Curiosity αναμένεται να φτάσει στην περιοχή Boxwork, που είναι αυτές οι δομές, μέσα στο 2025.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.