Με την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάθε κοινωνικής και μη τάξης, έχει γίνει φανερό ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές που δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση ορισμένων μορφών καρκίνου μεταξύ νεότερων ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών.

Παρά τις ζοφερές αυτές στατιστικές, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στο πεδίο της θεραπείας του καρκίνου. Οι ιατρικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης, με ορισμένους καρκίνους να αντιμετωπίζονται πλέον ως χρόνιες παθήσεις και όχι ως θανατηφόρες ασθένειες.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, την ανοσοθεραπεία, τη στοχευμένη θεραπεία, και την ορμονοθεραπεία. Ωστόσο, οι συμπληρωματικές ή υποστηρικτικές στρατηγικές φροντίδας του καρκίνου έχουν αναδειχθεί ως ισχυρά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της συνολικής εμπειρίας του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μια τέτοια στρατηγική είναι η σωματική άσκηση. Η άσκηση έχει αναγνωριστεί ως μια μορφή φαρμάκου που μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να διεγείρει το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος για να το καταστήσει λιγότερο φιλόξενο για τα καρκινικά κύτταρα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο και διοχετεύοντάς τα στον ιστό του όγκου για στοχευμένη καταστροφή.

Εκτός από τις ανοσοενισχυτικές επιδράσεις της, η άσκηση απελευθερώνει επίσης σηματοδοτικά μόρια που ονομάζονται μυοκίνες από τους σκελετικούς μύες. Αυτές οι μυοκίνες όχι μόνο ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επίσης επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους και προκαλούν κυτταρικό θάνατο. Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στην ανακούφιση των παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου, όπως η κόπωση και η απώλεια μυών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία των ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοηθώντας στη μετεγχειρητική τους αποκατάσταση.

Καταπολέμησαν μεταστατικό καρκίνο με νανοσωματίδια από μαυρομάτικα φασόλια

Η ψυχο-ογκολογία είναι μια κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης του καρκίνου, η οποία επικεντρώνεται στην ψυχολογική, κοινωνική, συμπεριφορική και συναισθηματική ευημερία τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους. Στόχος είναι η βελτίωση ή η διατήρηση της ποιότητας ζωής και η αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι στρατηγικές αντιμετώπισης, η προσωπική ταυτότητα, και οι σχέσεις. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη συναισθηματική ευημερία του ασθενούς αλλά και τη σωματική του υγεία και την ανταπόκριση στις ιατρικές θεραπείες.

Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της μάχης του οργανισμού κατά του καρκίνου και στη βοήθειά του να ανακάμψει από τις θεραπείες. Η φλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την εξέλιξη του καρκίνου, καθιστώντας μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα, τοπικά παραγόμενα τρόφιμα απαραίτητη. Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικαρκινικές θεραπείες που προκαλούν απώλεια μυών ή αυξομειώσεις του βάρους, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα πρωτεϊνών ή εξειδικευμένα διατροφικά προγράμματα για να υποστηριχθεί η ανάρρωσή τους.

Η ιατρική άσκηση είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στην υποστηρικτική φροντίδα του καρκίνου. Η προπόνηση αντίστασης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μυϊκής απώλειας που προκαλείται από τις θεραπείες, ενώ εξειδικευμένη διαιτητική θεραπεία μπορεί να απαιτείται για ορισμένους καρκίνους που οδηγούν σε ταχείες μεταβολές του βάρους, όπως η καχεξία ή η αύξηση του βάρους λόγω ορμονοθεραπείας. Τα εργαλεία αυτά λειτουργούν παράλληλα με τις ιατρικές θεραπείες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών με καρκίνο.

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει διάγνωση ή θεραπεία καρκίνου, αναζητήστε υποστήριξη από τα εθνικά και εθελοντικά σώματα για τον καρκίνο. Για καθοδήγηση σχετικά με την ιατρική άσκηση συμβουλευτείτε έναν διαπιστευμένο φυσιολόγο άσκησης. Αντίστοιχα, για θεραπεία διατροφής συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο. Τέλος, για υποστήριξη της ψυχικής υγείας αναζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, ή εθελοντικούς συλλόγους που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.