Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ένας φυτικός ιός που μολύνει το φυτό των μαυρομάτικων φασολιών έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην καταπολέμηση μεταστατικών καρκίνων σε ποντίκια.

Διαπιστώθηκε ότι τα νανοσωματίδια που συλλέχθηκαν από τον Cowpea Mosaic Virus αύξησαν τα ποσοστά επιβίωσης και κατέστειλαν την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Ο Cowpea Mosaic Virus δρα ως μια μορφή ανοσοθεραπείας στα ποντίκια, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να βρει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Αν και ο ιός δεν επιτίθεται άμεσα στα καρκινικά κύτταρα, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει και να εξαλείψει τους όγκους. Αυτή η προσέγγιση έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εξάπλωσης και της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Nicole Steinmetz και η ομάδα της μελετούν εδώ και χρόνια τη χρήση των νανοσωματιδίων του Cowpea Mosaic Virus ως ανοσοτροποποιητές.

Τα νανοσωματίδια έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την ανοσολογική απόκριση όταν εγχέονται απευθείας σε όγκους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάστασης του καρκίνου.

Ένα βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα νανοσωματίδια δεν χρειάζεται να εγχυθούν απευθείας στους όγκους για να είναι αποτελεσματικά. Μπορούν να χορηγηθούν συστηματικά για να αναστείλουν τη μετάσταση και να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

Αυτή η συστημική θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην έγκαιρη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την εξάλειψη της νόσου πριν αυτή εξαπλωθεί ή υποτροπιάσει.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν στο εργαστήριό τους φυτά μαυρομάτικων φασολιών και τα μόλυναν με τον Cowpea Mosaic Virus για να συλλέξουν εκατομμύρια νανοσωματίδια για τα πειράματά τους.

Αυτά τα φυσικά παραγόμενα νανοσωματίδια χορηγήθηκαν στη συνέχεια σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από μεταστατικούς όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και το μελάνωμα.

Η γεωλογία το νέο όπλο για την καταπολέμηση του καρκίνου με έγκαιρη ανίχνευση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νανοσωματίδια από τον Cowpea Mosaic Virus παρουσίασαν μειωμένη ανάπτυξη όγκων και αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με αλλά ποντίκια. Ακόμη και όταν προκλήθηκαν νέοι όγκοι ένα μήνα αργότερα, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα.

Η μελέτη διεξήγαγε πειράματα για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των νανοσωματιδίων μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν μικρότερη ανάπτυξη όγκων και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ποντικών που έλαβαν θεραπεία, γεγονός που είναι ελπιδοφόρο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Steinmetz, η χειρουργική επέμβαση από μόνη της δεν είναι πάντα τέλεια και μπορεί να οδηγήσει σε εκβλάστηση των μεταστάσεων χωρίς πρόσθετη θεραπεία.

Η χρήση νανοσωματιδίων φυτικών ιών μετά τη χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέποντας τη μεταστατική σπορά των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων.

Αν και η επιτυχία σε ποντίκια είναι ενθαρρυντική, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά της στους ανθρώπους. Οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από αυτά τα αποτελέσματα και στη διασφάλιση της ασφάλειας σε άλλα ζώα πριν από τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.