Οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε μια νέα έρευνα ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έναν τρόπο για τη φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και της λαχτάρας για ζάχαρη, με παρόμοιο τρόπο με γνωστά φάρμακα.
Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι το κλειδί για το ξεκλείδωμα αυτής της φυσικής διαδικασίας είναι ένα μικρόβιο του εντέρου και οι μεταβολίτες του, δηλαδή οι ενώσεις που παράγει κατά την πέψη. Οι ερευνητές στη Πανεπιστήμιο Jiangnan στην Κίνα κατάφεραν αυξάνοντας την αφθονία αυτού του μικροβίου του εντέρου σε διαβητικά ποντίκια να πετύχουν την έκκριση του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη.
Το πεπτίδιο GLP-1 είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα και η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στο αίσθημα πληρότητας. Η απελευθέρωση του GLP-1 διεγείρεται από ορισμένα τρόφιμα και μικρόβια του εντέρου και ο μηχανισμός δράσης του μιμείται φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συνήθως μειωμένη λειτουργία GLP-1, οδηγώντας σε προβλήματα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τα αντίστοιχα φάρμακα μιμούνται τις φυσικές διεργασίες στο σώμα αλλά ορισμένοι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν πώς να κάνουν το σώμα να παράγει περισσότερο GLP-1 από μόνο του.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι μικρόβια του εντέρου όπως το Bacteroides vulgatus και οι μεταβολίτες τους μπορεί να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των γλυκαιμικών αντιδράσεων ενός ατόμου. Σε πειράματα, εάν τα ποντίκια δεν μπορούσαν να παράγουν μια πρωτεΐνη του εντέρου, που ονομάζεται Ffar4, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αποικίες του εντέρου του B. vulgatus συρρικνώθηκαν. Αυτό, με τη σειρά του, μείωσε την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται FGF21, η οποία συνδέεται με την επιθυμία για ζάχαρη. Σε μελέτες σε ποντίκια που έλαβαν GLP-1, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα φάρμακα διεγείρουν τον FGF21. Σε μια ανάλυση αίματος 60 συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2 και 24 υγιών ατόμων, οι ερευνητές στην Κίνα διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις Ffar4, οι οποίες μειώνουν την παραγωγή FGF21, συνδέονται με αυξημένη προτίμηση για τη ζάχαρη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη διαβήτη.
Επιπλέον, το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να είναι βασικός μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μεταβολίτη του B. vulgatus, ενίσχυσαν την έκκριση GLP-1, η οποία στη συνέχεια πυροδότησε την έκκριση του FGF21. Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους παρέχει μια νέα στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.