Την στιγμή που ο αριθμός των καπνιστών ως ποσοστό του πληθυσμού μειώνεται, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αυξηθεί, προκαλώντας 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Παράλληλα, μια νέα έρευνα παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση σε άτομα που δεν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους.
Η διεθνής ομάδα πίσω από την έρευνα, διαπιστώνει πως τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, πιθανότατα συνδέονται με την αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος, με επακόλουθες βλάβες στην υγεία. Στα δεδομένα τους βλέπουμε πως η ανατολική Ασία και ιδιαίτερα η Κίνα, έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα.
«Καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κορυφαίος καρκίνος παγκοσμίως, είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη κατανόηση των μεταβαλλόμενων επιδημιολογικών προτύπων και των πιθανών αιτιών τους», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Ερευνώντας στατιστικά στοιχεία από την έρευνα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (GLOBOCAN) του 2022, καθώς και άλλα μητρώα περιπτώσεων καρκίνου που καλύπτουν τα έτη 1988 έως 2017, οι ερευνητές αναγνώρισαν το αδενοκαρκίνωμα ως τον πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 45,6 τοις εκατό των περιπτώσεων στους άνδρες και το 59.7 τοις εκατό στις γυναίκες.
Το αδενοκαρκίνωμα ξεκινάει από τους αδένες, και ενώ μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα, δεν είναι ο νούμερο ένα τύπος καρκίνου στους καπνιστές. Είναι όμως ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στους μη καπνιστές.
Διασταυρώνοντας τα ευρήματά τους με προηγούμενες μελέτες , οι ερευνητές εντοπίζουν μια αυξανόμενη τάση σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
«Καθώς ο επιπολασμός του καπνίσματος συνεχίζει να μειώνεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, το ποσοστό του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ έχει αυξηθεί», γράφουν οι ερευνητές.
«Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ εκτιμάται ότι είναι η πέμπτη κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο παγκοσμίως, που εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά ως αδενοκαρκίνωμα και πιο συχνά σε γυναίκες και ασιατικούς πληθυσμούς».
Οι ερευνητική ομάδα προτείνει πως σημαντικό μέρος της αιτίας που προκαλεί την αύξηση περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές, είανι η συνεχώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως το αδενοκαρκίνωμα συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Full σήμα σε οποιοδήποτε σημείο απλά με αυτούς τους 2 τρόπους! Για όλα τα κινητά!
Η Κίνα μάλιστα, είναι η χώρα με την χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, κάτι που ενισχύει την πρόταση της ερευνητικής ομάδας, αφού στην περιοχή τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές έχουν εκτοξευτεί.
Όπως πάντα, η συχνή συλλογή και ανάλυση δεδομένων θα πρέπει να δώσει στους επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα – και πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine .
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.