Μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ των καρδιακών παλμών ηρεμίας των γυναικών και της τάσης τους για εγκληματικότητα και ακούσιους τραυματισμούς. Οι ερευνητές, που κάλυψαν τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, παρακολούθησαν το ποινικό ιστορικό 12.499 γυναικών επί τέσσερις δεκαετίες.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας παρουσιάζουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα καταδίκης για εγκληματικές πράξεις. Αν και αυτό δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια, υπάρχει η θεωρία ότι η μειωμένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορεί να οδηγεί τα άτομα σε συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Sofi Oskarsson από το Πανεπιστήμιο Orebro τόνισε τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την εγκληματική συμπεριφορά των γυναικών, ένας τομέας που συχνά παραβλέπεται σε προηγούμενες μελέτες.
Ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών προκαλεί τρόμο. Για ένα είδος όμως είναι απλά λιχουδιά [Βίντεο]
Οι συμμετέχουσες στη μελέτη, κυρίως Σουηδέζες γυναίκες που κατατάχθηκαν στο στρατό στα 18 τους, υποβλήθηκαν σε σωματικές εξετάσεις για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες με καρδιακούς παλμούς ηρεμίας κάτω από 69 παλμούς ανά λεπτό είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν για έγκλημα σε σύγκριση με εκείνες με παλμούς άνω των 83 παλμών ανά λεπτό.
Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση εμφάνισαν 26% αυξημένο κίνδυνο εγκληματικής δραστηριότητας. Η συσχέτιση αυτή, ωστόσο, ήταν λιγότερο έντονη από εκείνη που παρατηρήθηκε με τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότεροι καρδιακοί παλμοί συνδέονταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο ακούσιων τραυματισμών, γεγονός που υποδηλώνει τάση για επικίνδυνες συμπεριφορές. Αν και απαιτείται προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων, υπογραμμίζουν τη δυνατότητα των βιολογικών δεικτών να ενημερώσουν για πιο στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης του εγκλήματος στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.