Από τότε που έφυγαν οι τελευταίοι αστροναύτες από τη Σελήνη για την επιστροφή τους στη Γη, έχουν περάσει 52 χρόνια. Όμως για την Σελήνη ήταν λόγο περισσότερο, κατά 1.1 δευτερόλεπτο. Ναι, δεν ακούγεται πολύ, όπως επίσης δεν είναι πολύ τα 0,0000575 που ο χρόνος στη Σελήνη εκτείνεται περισσότερο σε σχέση με αυτόν της Γης κάθε μέρα.

Όμως αυτή η πολύ μικρή διαφορά είναι κρίσιμη για τα συστήματα πλοήγησης των σκαφών που συγχρονίζουν με την NASA, για τις αποστολές στη Σελήνη και πιο μακριά.

Είναι γνωστό πως η βαρύτητα μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο, από τότε που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την γενική θεωρία της σχετικότητας. Όμως, οι τεχνικές μέτρησης τυχόν χρονικών παραμορφώσεων λόγω της διαφοράς στη βαρύτητα, έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Όμως, την τελευταία δεκαετία δημιουργήσαμε ατομικά ρολόγια, αρκετά ευαίσθητα ώστε να ανιχνεύουν μικρές διαφορές στο χρόνο, μεταξύ δύο αντικειμένων που κινούνται μεταξύ του ς ή υπό διαφορετικές βαρυτικές έλξεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος να να δούμε πως περνάει ο χρόνος στη Σελήνη.

Όμως, με πάνω από 50 χρόνια από την τελευταία αποστολή στη Σελήνη, δεν είχαμε τα μέσα για να δούμε τη διαφορά στην ώρα. Άλλωστε, ακόμα και στις αποστολές Apollo οι αστροναύτες δεν έκατσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά ώρας με συμβατικά μέσα. Η Σελήνη έχει το ένα έκτο της βαρύτητας της Γης, πράγμα που σημαίνει πως η διαφορά στην βαρύτητα επηρεάζει τον χρόνο.

Τώρα όμως, οι επιστήμονες της NASA έχουν λόγο να βρουν την ακριβή διαφορά ώρας, καθώς οι επανδρωμένες αποστολές για την Σελήνη είναι στα σκαριά, με την εκτόξευση να συμβαίνει το 2026. Η NASA θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη για να εξερευνήσουν πιθανές τοποθεσίες για σεληνιακές βάσεις, που θα χρησιμεύουν σαν σταθμοί ανεφοδιασμού για τα ταξίδια στον Άρη.

«Εξετάζουμε μια διαρκή παρουσία στη Σελήνη», είπε η Cheryl Gramling της NASA, μηχανικός συστημάτων πλοήγησης στο Goddard Space Flight Center στο Μέριλαντ, στον Jonathan O’Callaghan του New Scientist.

χρόνος σελήνη

“Η υποδομή στη Γη όπως το GPS παρέχει χρόνο μέχρι το επίπεδο νανοδευτερόλεπτο”, συνέχισε η Gramling . «Αν προσπαθείτε να προηγηθείτε ή να προσγειωθείτε στη Σελήνη και να αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές, τότε αυτή η ακρίβεια έχει σημασία».

Τον Απρίλιο η NASA και άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέλαβαν το έργο της δημιουργίας ενός ενοποιημένου συστήματος αναφοράς χρόνου για τη Σελήνη. Σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να συμφωνήσουν και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Αυτό το νέο σύστημα βοηθά από αυτή την άποψη, και βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Ο Slava Turyshev, ένας φυσικός στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA που ηγήθηκε της μελέτης, είπε στον O’Callaghan: «Κάποιος έπρεπε να καθίσει και να επεξεργαστεί τα μαθηματικά».

Από τη Γη, φαίνεται σαν ο χρόνος στη Σελήνη να έχει κερδίσει 57 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα της Γης. Ο Turyshev και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό υπολογίζοντας την ολισθαίνουσα κλίμακα του χρόνου για τη Γη και τη Σελήνη σε σχέση με το βαρύκεντρο του Ηλιακού Συστήματος. Αυτό είναι το κοινό κέντρο μάζας του Ηλιακού Συστήματος , γύρω από το οποίο ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι δορυφόροι περιφέρονται σε μια λεπτή ισορροπία.

Οι υπολογισμοί του Turyshev και των συνεργατών του πλησιάζουν τα 56,02 μικροδευτερόλεπτα τα οποία υπολόγισε μια διαφορετική ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Αλλά ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου έχουν σημασία σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, οπότε υπάρχει ακόμα λίγη δουλειά να γίνει.

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν νέα πηγή ρύπανσης με “Forever Chemicals”

Κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες μέχρι στιγμής και ο τελικός υπολογισμός της ώρας στη Σελήνη θα πρέπει επλίσης να επιβεβαιωθεί και από διάφορους φορείς ανά τον κόσμο, όπως το Διεθνές Γραφείο Βαρών και Μέτρων και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Όλοι αυτοί οι φορείς σχεδιάζουν συνάντηση τον Αύγουστο.

Μάλιστα, θα πρέπει να μπει στην εξίσωση το γεγονός πως η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, κάνοντας τις μέρες λίγο μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει πως αλλάζει και η ώρα της Γης και θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παραμετροποιήσεις στην ώρα της Σελήνης με βάση των ώρα της Γης.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στον διακομιστή προεκτύπωσης arXiv.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.