Αυτό που φαίνεται σαν ένα αέρινο χέρι που δείχνει προς έναν ανυπεράσπιστο γαλαξία, είναι η νέα φωτογραφία από το ολοκαίνουριο τηλεσκόπιο σκοτεινής ενέργειας. Το τηλεσκόπιο είναι το Victor M Blanco, με μήκος τεσσάρων μέτρων, στο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή.

Το τηλεσκόπιο φωτογράφισε το Χέρι του Θεού, το διάσημο νεφέλωμα 1.300 έτη φωτός απο την Γη, στον αστερισμό Puppis. Τα κομητάρια είναι ένας τύπος σκούρου νεφελώματος. Είναι τα απομεινάρια από κοσμικά σύννεφα γεμάτα με πυκνό αέριο και σκόνη, τα οποία περιβάλλονται από καυτό υλικό. Τα κομητάρια είναι ξεχωριστά, καθώς διαθέτουν εκτεταμένες ουρές, σαν αυτές των κομητών. Όμως κάπου εδώ οι ομοιότητες σταματάνε.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα πως αυτές οι δομές καυτών αερίων και σκόνης, αποκτούν αυτά τα σχήματα. Στην νέα φωτογραφία όμως βλέπουμε όλη την δομή να λάμπει σε ένα κόκκινο φως. Με το όνομα CG 4 ( Cometary Globules 4), είναι μία από τις πολλές παρόμοιες δομές που βρίσκουμε στον γαλαξία μας. Όμως ο CG4 είναι ξεχωριστός γιατί έχει το σχήμα ενός χεριού. Μάλιστα, στην φωτογραφία το βλέπουμε να προσπαθεί να αγγίξει έναν γαλαξία, γνωστό και ως ESO 257-19. Βέβαια, ο γαλαξία είναι στην πραγματικότητα πάνω από 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά του.

Το χέρι του θεού
Το CG4, γνωστό και ως Χέρι του Θεού. Ένα νεφέλωμα 1.500 έτη φωτός μακριά από την Γη.

Ο CG4 αποτελείται από πυκνή σκόνη, που σχηματίζει την εικόνα ενός τεράστιου χεριού, μήκους 1.5 έτη φωτός. Η ουρά πίσω από το χέρι είναι 8 έτη φωτός σε μήκος. Και κάπου εδώ να σας πούμε πως ένα έτος φωτός, είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο. Δηλαδή 9.46 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το εντυπωσιακό με αυτή τη φωτογραφία, είναι πως παρουσιάζει τις νέες δυνατότητες του νέου τηλεσκόπιου. Η Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας, έχει ένα ειδικό φίλτρο που μπορεί να ανιχνεύσει πολύ χαμηλή, κόκκινη λάμψη, που παράγεται από ιονισμένο υδρογόνο. Αυτό βρίσκεται στην εξωτερική μεριά του CG4. Το υδρογόνο παράγει μια τέτοια ενδεικτική κόκκινη λάμψη μόνο αφού χτυπηθεί με ακτινοβολία από κοντινά καυτά, τεράστια αστέρια.

Η αστρική ακτινοβολία επιτρέπει στον CG4 να είναι ορατός, όμως καταστρέφει επίσης την ύλη που το αποτελεί. Όμως, διαθέτει αρκετό αέριο και σκόνη, ώστε να βοηθήσει στην δημιουργία πολλών αστεριών, σαν τον δικό μας ήλιο.

Για την ιστορία, η φωτογραφία τραβήχτηκε με μια DECam, που είναι μια ειδική κάμερα, με αισθητήρα 570 Megapixels. Ο αισθητήρας αποτελείται από 74 μικρότερους αισθητήρες και μπορεί να ανιχνεύει πολύ αχνό φως.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σπουδαια ανακάλυψη το φαρμακο για τον καρκινο. Συγχαρητήρια στους επιστημονες, προσπαθηστε να μπορέσει να εξοντώσει αυτή την αρρώστια και τον πόνο των ανθρώπων. Φεύγει πολύς κόσμος και με άσχημο τρόπο. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ.

  2. Απίστευτο τι καταφέρνει η επιστήμη, και όμως παρόλα αυτά, δεν έχουμε ανακαλύψει ούτε το 1% του κόσμου γύρω μας. Το σύμπαν πάντα θα με αφήνει έκπληκτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.