Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε μάθει πως η Canon ετοιμάζει τεχνολογία λιθογραφίας νανοαποτυπωματος (NIL), που αποτυπώνει το σχέδιο του κυκλώματος σε μια γκοφρέτα πυριτίου (wafer). Αυτή η τεχνολογία είναι διαφορετική από αυτή της ASML, που χαράσσει με υπεριώδη ακτινοβολία το σχέδιο. Σήμερα, σύμφωνα με του Financial Times, αναφέρουν πως η Canon ετοιμάζει αυτή την τεχνολογία εδώ και 15 χρόνια, επειδή δεν κάνει χρήση laser για να δημιουργήσει το μοτίβο στο wafer, η διαδικασία απαιτεί μέχρι και 90% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά EUV μηχανήματα.

Η τεχνολογία NIL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία chips στα 5nm, ενώ θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2nm. Μια μηχανή λιθογραφίας είναι υψίστης σημασίας για την δημιουργία chips, αφού δισεκατομμύρια τρανζίστορ πρέπει να χωρέσουν. Όσο μικρότερη είναι η λιθογραφία, τόσο περισσότερα τρανζίστορ χωράνε. Για παράδειγμα ο A17 Pro που είναι στα 3nm, έχει 19 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Για αυτό τον λόγο, τα κυκλώματα που χαράσσονται στα wafers πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτά.

Οι ΗΠΑ, με τον πόλεμο που έχουν ανοίξει στην Κίνα για την κατασκευή chips, βρίσκονται σε πανικό με την νέα τεχνολογία της Canon. Στην παρούσα φάση, μόνο η ASML διαθέτει μηχανήματα που μπορούν να σχεδιάσουν chips στα 3nm. Οι ΗΠΑ έχουν πείσει την Ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στην ASML την εξαγωγή αυτών των μηχανημάτων στην Κίνα, για αυτό τον λόγο η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής chip της Κίνας, η SMIC, δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 7nm, χωρίς τα νέα μηχανήματα της ASML. Τώρα όμως έρχεται η Canon, που παρέχει μια εναλλακτική και μάλιστα αρκετά πιο αποδοτική σε θέματα ενέργειας.

Canon chip NIL

Η Canon δεν έχει κανέναν περιορισμό στις εξαγωγές της προς την Κίνα και την SMIC, κάτι που σημαίνει πως πολύ σύντομα η Κίνα θα μπορέσει να αποκτήσει τα δικά της μηχανήματα για την δημιουργία chips στα 5nm, με προοπτικές να πέσει στα 3nm. Με αυτό τον τρόπο η SMIC και κατ’ επέκταση η Huawei, θα μπορούν να παράγουν τα δικά τους chips, που θα είναι πλήρως ανταγωνιστικά, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αμερικάνικες εταιρίες, που θα αποκτήσουν σοβαρό ανταγωνισμό.

Εντελώς δωρεάν εργαλείο ελέγχου συνδέσμων για να μην την πατήσεις από SMS και όχι μόνο!

Μιλώντας στους Financial Times, ο Richard Windsor, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Radio Free Mobile, είπε: «Αν η τεχνολογία νανοαποτύπωσης ήταν μια ανώτερη τεχνολογία, νομίζω ότι θα είχε τεθεί σε λειτουργία μέχρι τώρα και θα ήταν στην αγορά σε μεγάλα μεγέθη». Αν και μπορεί να έχει δίκιο, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη SMIC να προσπαθήσει να κάνει το NIL να λειτουργήσει ώστε να μπορεί να δημιουργήσει τσιπ Kirin 5nm για την Huawei. Άλλωστε, ο Hiroaki Takeishi, επικεφαλής των Optical Products Operations της Canon, δήλωσε στους Financial Times ότι η τεχνολογία NIL θα επιτρέψει τη δημιουργία απλών, χαμηλού κόστους, τσιπ αιχμής. Ακούγεται ακριβώς σαν να έχει στο μυαλό του η SMIC.

Μέχρι στιγμής οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ, δεν επιτρέπουν σε εταιρίες που χρησιμοποιούν αμερικάνικη τεχνολογία να εξάγουν προς εξοπλισμό στην Huawei, χωρίς ειδική άδεια. Η NIL τεχνολογία όμως δεν περιέχει αμερικάνικη τεχνολογία και ο Takeishi αναφέρει πως η Canon ανυπομονεί να ξεκινήσει την διάθεση των μηχανημάτων της το 2024 και το 2025.

Μαζί με αυτούς ανυπομονούμε και εμείς, καθώς η επιστροφή στην αγορά ενός μεγάλου παίκτη όπως η Huawei, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό με τον καταναλωτή να βγαίνει κερδισμένος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.