Τα Voyager 1 και Voyager 2 αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα και τώρα, 48 χρόνια από την εκτόξευσή τους, συνεχίζουν να μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες από ένα σημείο του Σύμπαντος που δεν έχει φτάσει κανένα άλλο σκάφος της ανθρωπότητας. Τώρα, οι υπεύθυνοι της θρυλικής αποστολής, ανακοίνωσαν νέες παρεμβάσεις που θα κάνουν, ώστε να παραμείνουν περισσότερο στη ζωή τα δύο θρυλικά σκάφη.

Τα δύο σκάφη εκτοξεύθηκαν το 1977 και πλέουν στο διαστρικό χώρο, δίνοντάς μας πληροφορίες για το τι υπάρχει έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Όμως, τα Voyager δεν έχουν ανεξάντλητη ενέργεια, για να λειτουργούν οι συσκευές θέρμανσης και τα επιστημονικά όργανα που έχουν, για πάντα. Κατά καιρούς, η ομάδα πίσω από την αποστολή ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας και σχεδιάζει ποια συστήματα μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν και ποια πρέπει να κλείσουν για πάντα, εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια.

Πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι απενεργοποίησαν το υποσύστημα ανιχνευτή κοσμικών ακτινών του Voyager 1 που είναι μια σουίτα τριών τηλεσκοπίων που σχεδιάστηκαν για τη μελέτη των κοσμικών ακτινών συμπεριλαμβανομένων των πρωτονίων από τον γαλαξία και τον Ήλιο. Τα δεδομένα από αυτά τα όργανα μειώθηκαν πολύ από το 2012, που το Voyager 1 βγήκε από την ηλιόσφαιρα, μειώθηκαν πάρα πολύ.

Στις 24 Μαρτίου θα ακολουθήσει η απενεργοποίηση του οργάνου φορτισμένων σωματιδίων χαμηλής ενέργειας του Voyager 2, το οποίο ανιχνεύει ιόντα, ηλεκτρόνια και κοσμικές ακτίνες. Αυτές οι επιλογές της NASA θα αφήσουν μόνο τρία από τα 10 συνολικά όργανα, σε κάθε σκάφος.

«Τα Voyager είναι οι ροκ σταρ του βαθέως Διαστήματος και θέλουμε να τα διατηρήσουμε στη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά η ηλεκτρική ενέργεια εξαντλείται. Αν δεν απενεργοποιήσουμε ένα όργανο τώρα, πιθανότατα θα έχουν μόνο λίγους μήνες ζωής ακόμη» εξήγησε η Σούζαν Ντόντ εκ των επικεφαλής της αποστολής οι επιστήμονες της οποίας εκτιμούν ότι με τις νέες απενεργοποιήσεις οργάνων προσφέρουν περίπου πέντε έτη ζωής στα δύο σκάφη ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να στέλνουν δεδομένα από περιοχές έξω από το ηλιακό μας σύστημα όπου δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Επιστήμονες ανακάλυψαν το μοριακό “kill switch” που σταματά τον καρκίνο!

Όμως, το βασικό πρόβλημα της αποστολής είναι πως σχεδόν 50 χρόνια από την έναρξη της αποστολής, σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του σκάφους, δε βρίσκονται πλέον στη ζωή. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα που υποστηρίζει τώρα την αποστολή, πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες σε μια τεράστια στοίβα εγγράφων, τυπωμένες σε χαρτί. Αυτό κάνει κάθε αλλαγή αρκετά δύσκολη, που παίρνει αρκετό χρόνο.

Για την ιστορία, ένα από τα άτομα που είναι ακόμα εν ζωή από την αρχή του έργου, είναι ο Έλληνας Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος είναι ακόμα ενεργός στο έργο των Voyager, παρέχοντας διαχρονικά τη βοήθειά του στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν κατά καιρούς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.