Η ανακάλυψη μιας αρχαίας λίμνης κάτω από το σημείο που βρίσκεται το Perseverance στον Άρη, θα μπορούσε να σημαίνει πως ο ρομποτικός ανιχνευτής της NASA, ίσως έχει ήδη συλλέξει δείγματα από μικροβιακά απολιθώματα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε στα σίγουρα, καθώς θα πρέπει να φέρουμε το δείγμα πίσω στην Γη.

Το Perseverance της NASA αποκάλυψε πως ο κρατήρας Jezero στον Άρη, ήταν γεμάτος με νερό, προσφέροντας την ελπίδα πως μπορεί κάποια από τα δείγματα που έχει συλλέξει, έχουν ήδη σημάδια απολιθωμένης ζωής από τον πλανήτη.

Το rover έφτασε για πρώτη φορά στην Κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, μαζί με το επικό ελικόπτερο Ingenuity, που έκανε την τελευταία του πτήση πριν λίγες ημέρες. Το Rover έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, εμφανίζοντας στρώματα ιζήματος, που κάποτε άνηκε σε μια λίμνη η οποία στέγνωσε αργότερα σε ένα γιγάντιο δέλτα.

Τα δεδομένα εγείρουν ελπίδες πως μόλις τα γεωλογικά δείγματα του Perseverance αποστρέψουν στην Γη, οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν στοιχεία για την αρχαία ζωή που κάποτε ευδοκιμούσε στον ξερό πλέον πλανήτη. Οι ερευνητές πίσω από την νέα μελέτη, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους εχθές, 26 Ιανουαρίου 2024, στο περιοδικό Science Advances.

«Από την τροχιά μας μπορούμε να δούμε ένα σωρό διαφορετικά κοιτάσματα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτό που βλέπουμε είναι η αρχική τους κατάσταση ή αν βλέπουμε το τέλος μιας μακράς γεωλογικής ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ. Η Πέιτζ , καθηγήτρια πλανητικής επιστήμης στο UCLA, είπε σε μια δήλωση . «Για να πούμε πώς σχηματίστηκαν αυτά τα πράγματα, πρέπει να δούμε κάτω από την επιφάνεια».

Το Perseverance της NASA είναι βασικό συστατικό της αποστολής του Οργανισμού στον Κόκκινο πλανήτη. Η κατασκευή του κόστισε 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στον Άρη από το 2021, ενώ εκτοξεύτηκε το 2020 από την Γη. Μαζί με το παλαιότερο rover Curiosity, αναζητά σημάδια αρχαίας ζωής στην επιφάνεια του Άρη και τώρα βρίσκεται στον κρατήρα Jezero, που έχει μήκος 48 χιλιομέτρων. Προς το παρόν κάνει έρευνες και συλλέγει δείγματα, που θα επιστρέψουν στην Γη.

NASA: Αποκάλυψε πως θα προσεδαφίσει σκάφος στους ωκεανούς της Ευρώπης

Εδώ και τρία χρόνια, το Perseverance είχε για παρέα το ελικόπτερο Ingenuity, που έβλεπε τον δρόμο μπροστά από το rover για εμπόδια και φωτογράφιζε την επιφάνεια του Άρη. Τώρα όμως το ελικόπτερο δεν μπορεί να πετάξει ξανά, αφού στην 72η πτήση του έσπασε ένας από τους έλικές του.

Το Perseverance είναι γεμάτο με επτά επιστημονικά όργανα, με ένα από αυτά να είναι το Radar Imager for Mars’s Subsurface Experiment (RIMFAX). Ρίχνει ριπές ραντάρ κάθε 10 εκατοστά στο έδαφος, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στην επιφάνεια του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο το rover έχει χαρτογραφήσει τα βαθύ της επιφάνεια τους Άρη, φτάνοντας μέχρι τα 20 μέτρα βάθος.

Τώρα, αυτός ο χάρτης επιβεβαίωσε παλιότερες μελέτες για την ύπαρξη ιζημάτων από νερό, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν. Αυτό δείχνει πως ο κρατήρας ήταν γεμάτος νερό, από τα νερά μιας τεράστιας λίμνης. Όπως και στην Γη, το νερό μεταφέρθηκε στον κρατήρα από έναν ποταμό, που σχημάτισε ένα τεράστιο δέλτα. Στην συνέχεια ο πλανήτης έγινε ξηρός και το νερό εξατμίστηκε.

«Οι αλλαγές που βλέπουμε να διατηρούνται στο πέτρινο δίσκο(κρατήρα) οφείλονται σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο περιβάλλον του Άρη», είπε η Πέιτζ. «Είναι ωραίο που μπορούμε να δούμε τόσα πολλά στοιχεία αλλαγής σε μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή, που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τα ευρήματά μας στην κλίμακα ολόκληρου του κρατήρα».

Με δεδομένο πως το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την ύπαρξη ζωής στην Γη, τα στοιχεία για νερό στον Άρη θα μπορούσαν να είναι μια ένδειξη ότι ο πλανήτης φιλοξενούσε κάποτε ζωή ή ότι θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα στον πλανήτη.

Για την επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, το Perseverance θα πρέπει να περιμένει την άφιξη της προγραμματισμένης αποστολής Sample Retrieval Lander, της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA). Πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο που θα έχει έναν μικρό πύραυλο, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει το Perseverance για να γεμίσει με πέτρες και σκόνη από τον Άρη, πριν αναχωρήσει πάλι για την Γη.

James Webb: Βλέπει δεκάδες νεαρά κβάζαρ στα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του σύμπαντος

Μετά την εκτόξευση του από τον Άρη, η ESA θα συλλέξει τα δείγματα  με το ERO (Earth-return orbiter) και θα τα επιστρέψει στην Γη. Η εκτόξευση του ERO είχε προγραμματιστεί για το 2026, όμως η ημερομηνία άλλαξε για το 2028, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.