Αμερικάνοι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν την Πέμπτη την επικείμενη αποστολή της NASA και το Europa Clipper για την εξερεύνηση ενός από τα πιο παγωμένα φεγγάρια του Δια, την Ευρώπη. Η αποστολή έχει σαν στόχο την μελέτη του φεγγαριού, αλλά και την αναζήτηση ζωής, στους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια. Το σκάφος, Europa Clipper, έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση τον Οκτώβριο που μας έρχεται. Ο Bob Pappalardo, επιστήμονας που εργάζεται στο πρόγραμμα, τόνισε την προσπάθεια της NASA για ανακάλυψη ζωής πέρα από την Γη.

Το Europa Clipper κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί και είναι υπό ανάπτυξη από το Εργαστήριο Jet Propulsion Lab της NASA στην Καλιφόρνια. Εκεί, οι μηχανικοί διασφαλίζουν πως θα παραμένει μακριά από ρίπους και άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν την παραμικρή ζημιά, μέχρι την αναχώρισή του από τον πλανήτη.

«Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέλει να καταλάβει η NASAείναι, είμαστε μόνοι στον κόσμο;» δήλωσε ο Bob Pappalardo στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν βρίσκαμε τις συνθήκες για ζωή και κάποια μέρα βρίσκαμε πραγματικά ζωή σε ένα μέρος όπως η Ευρώπη, τότε αυτό θα έλεγε ότι στο δικό μας ηλιακό σύστημα υπάρχουν δύο παραδείγματα ζωής: η Γη και η Ευρώπη», πρόσθεσε. «Θα ήταν τεράστιο για να καταλάβουμε πόσο κοινή μπορεί να είναι η ζωή σε όλο το σύμπαν», υποστήριξε ο Pappalardo.

Το Clipper θα εκτοξευτεί με πύραυλο στης Falcon Heavy, της SpaceX, ξεκινώντας ένα πενταετές ταξίδι μέχρι τον Άρη, ώστε να πάρει φόρα μπαίνοντας περνώντας από την τροχιά του. Μέχρι το 2031 θα περιστρέφεται γύρω από τον Δία και την Ευρώπη, για να μελετήσει την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Τα όργανα που έχει ενσωματωμένα, θα μελετήσουν τόσο την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, όσο και το νερό που βρίσκεται κάτω από αυτή. Η Ευρώπη έχει ακραίες περιβαντολλογικές συνθήκες, που όμως όπως και στα παγωμένα μέρη του πλανήτη μας, η Γη μπορεί να ευδοκιμήσει. Η αποστολή θα μελετήσει πιο πολύ τις συνθήκες που θα επέτρεπαν ζωή, παρά την εύρεση ζωής.

Europa Clipper
Το υπό ανάπτυξη Europa Clipper

Η αποστολή έχει μεγάλες προκλήσεις, όπως η έντονη ακτινοβολία από τον Δία και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην επικοινωνία λόγω της απόστασης. Οι επιστήμονες όμως παραμένουν αισιόδοξοι για την αποστολή, αφού η προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει το Europa Clipper, θα μπορέσει να εμβαθύνει στο περιβάλλον της Ευρώπης.

Ο Τζόρνταν Έβανς, διευθυντής του έργου, τόνισε τη σημασία της αποστολής στη διεύρυνση των δυνατοτήτων ζωής στο σύμπαν. Τα ηλιακά πάνελ του σκάφους αντιμετωπίζουν μια δοκιμή για την αποτελεσματική τροφοδοσία του διαστημικού σκάφους εν μέσω της απόστασης του Δία από τον Ήλιο. Η αποστολή, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2034 αφού εκπληρώσει τους επιστημονικούς της στόχους.

Όμως το Europa Clipper δεν θα σταματήσει στην Ευρώπη, αλλά θα συνεχίσει και προν το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, τον Γανυμήδη, για την τελική πράξη της αποστολής. Εκεί θα μελετήσει και αυτό το φεγγάρι, ολοκληρώνοντας την αποστολή του.

Η Intel θέλει να αντικαταστήσει τις δουλειές όλων με τεχνητή νοημοσύνη

Σε μια δήλωση, ο Pappalardo εξέφρασε τις ευρύτερες επιπτώσεις της αποστολής, λέγοντας: «Αν βρίσκαμε τις συνθήκες για ζωή και μετά κάποια μέρα βρίσκαμε ζωή σε ένα μέρος όπως η Ευρώπη, τότε αυτό θα έλεγε ότι στο δικό μας ηλιακό σύστημα υπάρχουν δύο παραδείγματα ζωή: Γη και Ευρώπη». Η εξερεύνηση της Ευρώπης ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της επικράτησης της ζωής σε ολόκληρο το σύμπαν. Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν τα μυστήρια της Ευρώπης και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουν την αντίληψη της ανθρωπότητας για τη ζωή πέρα ​​από τον πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.