Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε κάνει αναζήτηση συμπτωμάτων που έχουμε κατά καιρού στην μηχανή αναζήτησης της Google, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνιστούν οι γιατροί. Σε δικές μου αναζητήσεις, πρέπει να έχω από καρκίνο μέχρι AIDS και καρδιά, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τον Dr. Google; Σε αυτό προσπάθησε να απαντήσει μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών έψαχναν τα συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια βάρους και το φούσκωμα, μέχρι και ένα χρόνο πριν στραφούν σε κάποιον ειδικό.

Επιστήμονες του Imperial College of London δήλωσαν πως τα ευρήματά τους βασίστηκαν στο ιστορικό αναζήτησης της Google για περισσότερες από 200 γυναίκες. Βρήκαν πως όσοι κάνουν αναζήτηση έχουν τεράστιες πιθανότητες για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες δείχνουν πως η Google είναι αξιόπιστη. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με 5.000 συμμετέχοντες το 2021, έδειξε πως η αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε σωστή διάγνωση.

Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η διαδικασία αναζήτησης δεν προκαλεί περισσότερο στρες, όπως πιστεύουν οι γιατροί.

Βέβαια οι αναζητήσεις στην Google δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν υποκατάστατο του γιατρούς.

«Η εργασία μας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα να λέμε στους ασθενείς μας να το “ψάξουν στο Google”. Αυτό αρχίζει να διαμορφώνει τη βάση αποδείξεων ότι δεν υπάρχει μεγάλη βλάβη σε αυτό, και, στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει κάποιο καλό» δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

google συμπτωμάτων

Άσχετα από τις μελέτες, η αναζήτηση συμπτωμάτων προκαλεί άγχος, ενώ μπορεί να μας οδηγήσει στο να απορρίψουμε κάτι που δεν θα έπρεπε, χωρίς να μας έχει εξετάσει γιατρός.

Για παράδειγμα μπορεί να κάνετε μια αναζήτηση για πονοκεφάλους που έχετε και να καταλήξετε να πιστεύετε πως έχετε καρκίνο. Αυτό είναι ένα κλινικό φαινόμενο, που ονομάζεται Κυβερνοχόνδρια, κατά το οποίο επαναλαμβανόμενες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με συμπτώματα και ιατρικές πληροφορίες, οδηγούν σε υπερβολική ανησυχία για την υγεία μας.

Η DailyMail προσπαθώντας να δοκιμάσει την θεωρία της κυβερνοχονδρίας, έψαξε τον όρο toe pain cancer (πόνος στα δάχτυλα του ποδιού, καρκίνος). Η αναζήτηση έφερε δεκάδες αποτελέσματα για περιπτώσεις καρκίνου που έχει σαν σύμπτωμα τον πόνο στα δάχτυλα.

Η πλειοψηφία όμως τον αποτελεσμάτων, έδειχναν παθήσεις που είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου, που έχει εξαπλωθεί στα οστά των ποδιών.

Ναι, οκ, ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί να είναι καρκίνος, όμως αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Είναι πιο πιθανό ο πόνος να έχει προκληθεί από υπερβολική άσκηση, από κακά παπούτσια ή απλά από παρανυχίδα.

Από την άλλη μια αναζήτηση όπως “ακούσια απώλεια βάρους” που θεωρείται πολύ πιθανό σύμπτωμα καρκίνου, τα αποτελέσματα δεν έκαναν καμία αναφορά στην ασθένεια. Αντιθέτως τα αποτελέσματα κατεύθυναν το κοινό σε προγράμματα αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών. Ο καρκίνος αναφέρθηκε μετά από 12 αποτελέσματα και πρακτικά στην σελίδα 2 της αναζήτησης.

Για αυτό δεν εμπιστευόμαστε ποτέ την αναζήτηση της Google για ιατρικά θέματα. Μπορεί στην έρευνα που έγινε οι γυναίκες να κατάφεραν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, όμως τα αποτελέσματα που επιστρέφουν σαν πάθηση τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες, είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Ειδικοί αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τις λευκές γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα!

Μάλιστα, μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας, έδειξε πως μόνο το 36% κατάφερε να πάρει σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα από την αναζήτηση των συμπτωμάτων.

Θα λέγαμε πως η αναζήτηση της Google για ιατρικά θέματα είναι σαν ένα χαλασμένο ρολόι. 2 φορές την ημέρα δείχνει την σωστή ώρα. Η έρευνα θα έπρεπε να έχει σαν στόχο να βρει πόσες φορές έδειξε λάθος αποτέλεσμα και όχι πόσες φορές έδειξε το σωστό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.