Ομάδα ερευνητών του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε πρόσφατα το μπέικον να συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, όπως συμβαίνει και με τα τσιγάρα. Οι ειδικοί είναι πεισμένοι ότι τα εν λόγω κρέατα, τα οποία συχνά συντηρούνται με χημικές ουσίες που ονομάζονται νιτρίκ και νιτρώδη άλατα, παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο καρκίνου, αναφέρεη η καθηγήτρια Justin Stebbing σε άρθρο της σπό το Anglia Ruskin University

Πιο συγκεκριμένα, μιλούν για σοβαρές ενδείξεις αύξησης των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταξινομήσει, πριν από μια δεκαετία περίπου, τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα.

Η βρετανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει την ολοένα και αυξανόμενη πίεση να ρυθμίσει ή και να απαγορεύσει τα καρκινογόνα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε πλήθος επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον και το ζαμπόν.

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες προστίθονται για να διατηρήσουν το κρέας φρέσκο και να ενισχύσουν τη γεύση. Ωστόσο, συνδέονται με πολλές περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Ο κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι τα νιτρώδια άλατα εντός του οργανισμού μετατρέπονται σε ενώσεις που ονομάζονται νιτροζαμίνες, άκρως καρκινογόνες ουσίες, δηλαδή που βλάπτουν το DNA παραμορφώνοντας τη δομή του. Στην πάροδο του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν γενετικά σφάλματα και να οδηγήσουν στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των κυττάρων, δημιουργώντας τελικά όγκους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.