Το James Webb είναι με διαφορά το ισχυρότερο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας και στόχος του είναι να αποκαλύψει τα μυστήρια γύρω από την δημιουργία του Σύμπαντος. Από ότι φαίνεται είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού μόλις εντόπισε τις διαδικασίες σχηματισμού μερικών από τους πρώτους γαλαξίες, στην βίαιη εποχή της Κοσμικής Αυγής.

Οι παρατηρήσεις του James Webb του πρώιμου Σύμπαντος, πριν από 13.3 με 13.4 δισεκατομμύρια χρόνια και μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη, αποκαλύπτουν σημάδια δεξαμενών αερίου, που συρρικνώνονται σε τρεις νεοσχηματισμένους και αναπτυσσόμενους γαλαξίες.

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτές είναι οι πρώτες «άμεσες» εικόνες σχηματισμού γαλαξιών που έχουμε δει ποτέ», λέει ο αστροφυσικός Kasper Elm Heintz από το Ινστιτούτο Niels Bohr στη Δανία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μας έχει δείξει προηγουμένως τους πρώιμους γαλαξίες σε μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξης, εδώ γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας της γέννησής τους, και επομένως, της κατασκευής των πρώτων αστρικών συστημάτων στο Σύμπαν».

Το πρώτο δισεκατομμύριο χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη, γνωστή και ως Κοσμική Αυγή, καλύπτεται από πολλά μυστήρια. Τα τεράστια νέφη από ουδέτερο υδρογόνο που εκτινάχτηκε στο Σύμπαν, εμποδίζει το φως από να φτάσει σε εμάς ελεύθερα. Το φως είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να δούμε και να κατανοήσουμε το σύμπαν.

Ένας από τους λόγους δημιουργίας του James Webb, ήταν για να προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε σε αυτά τα νέφη. Τα υπέρυθρα μήκη κύματος που μπορεί να δει το James Webb, διεισδύουν πιο εύκολα στα νέφη και ταξιδεύουν μακρύτερα από άλλα μήκη κύματος. Αυτό που προσπαθούμε να μάθουμε με το James Webb, είναι το πως ενώθηκαν όλα. Πως από μια καυτή αρχέγονη σούπα πλάσματος, δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και δημιούργησαν τους πρώτους γαλαξίες. Τα νέφη καθαρίστηκαν όταν τα πρώτα αστέρια άρχισαν να απλώνουν το φως τους διαλύοντας τα νέφη, ώστε να μπορούμε να τα δούμε.

Έτσι, ο Heintz και η διεθνής ομάδα του χρησιμοποίησαν το ισχυρό υπέρυθρο μάτι του JWST για να κοιτάξουν προς την Κοσμική Αυγή, όπου εντόπισαν ένα σήμα που εντοπίστηκε σε τρεις γαλαξίες. Συγκεκριμένα, το σήμα προερχόταν από το ουδέτερο υδρογόνο που τους περιέβαλλε καθώς το αέριο απορροφούσε και εξέπεμπε ξανά το φως των γαλαξιών.

Αυτοί οι γαλαξίες υπήρχαν 400-600 χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη, που έλαβε χώρα πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτοί οι τρεις γαλαξίες είναι από τους αρχαιότερους που έχουμε εντοπίσει.

“Αυτοί οι γαλαξίες είναι σαν λαμπερά νησιά σε μια θάλασσα από κατά τα άλλα ουδέτερο, αδιαφανές αέριο”, λέει ο Heintz.

 

πρώτους γαλαξίεςΟι ερευνητές κατάφεραν να διακρίνουν τις δεξαμενές αερίου, γύρω από τους γαλαξίες που αποτελούνταν από διαγαλαξιακό ουδέτερο αέριο υδρογόνου. Αυτές οι δεξαμενές ήταν τεράστιες, καλύπτοντας αρκετά μεγάλο ποσοστό κάθε γαλαξία. Αυτό δείχνει πως σχηματιζόταν γαλαξιακό υλικό, μέσα από αυτούς. Και το γεγονός ότι υπήρχε τόσο πολύ από αυτό το αέριο υποδηλώνει επίσης ότι, τη στιγμή των παρατηρήσεων, οι γαλαξίες δεν είχαν ακόμη σχηματίσει τα περισσότερα αστέρια τους.

«Κατά τη διάρκεια των λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια, πριν τα αστέρια και τα αέρια αρχίσουν να συνενώνονται σε γαλαξίες», λέει ο κοσμολόγος και αστροφυσικός Darach Watson του Ινστιτούτου Niels Bohr. «Αυτή είναι η διαδικασία που βλέπουμε την αρχή στις παρατηρήσεις μας».

Τα ερωτήματα για το πως ξεκινήσαν όλα είναι ατελείωτα και μόλις τώρα ξεκινάμε να ξύνουμε την επιφάνεια, ανακαλύπτονται τα πρώτα μυστικά του Σύμπαντος. Τα νέφη υδρογόνου κρύβουν καλά τα μυστικά της δημιουργίας. Οι τρεις γαλαξίες που ανακάλυψε ο Heintz και η ομάδα τους είναι σαφέστατα ένα βήμα μπροστά. Τώρα που γνωρίζουμε πως αυτοί οι τρεις γαλαξίες είναι εκεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε εκτενέστερες μελέτες γύρω από την φύση τους, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την διαδικασία σχηματισμού των πρώτων γαλαξιών.

NASA: Δημοσιεύει τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο των πιο παράξενων κόσμων!

«Ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που κάναμε πάντα εμείς οι άνθρωποι είναι: «Από πού ερχόμαστε;» λέει ο αστρονόμος Γκάμπριελ Μπράμερ του Ινστιτούτου Niels Bohr.

“Εδώ, συγκεντρώνουμε λίγο περισσότερο την απάντηση ρίχνοντας φως στη στιγμή που δημιουργήθηκαν μερικές από τις πρώτες δομές του Σύμπαντος. Είναι μια διαδικασία που θα διερευνήσουμε περαιτέρω, έως ότου, ελπίζουμε, να είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε ακόμη περισσότερα κομμάτια του παζλ μαζί».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.