Το MIUI έχει πλούσιο κατάλογο χαρακτηριστικών, και αντίστοιχα μεγάλη λίστα προβλημάτων. Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσω να λύσεις τα πέντε πιο κοινά και παράξενα προβλήματα / θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις με τη ROM της Xiaomi.

Περιοχή ειδοποιήσεων και quick settings μενού

Η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να πάρει τα gestures ένα βήμα παρακάτω, αλλά τα έκανε λίγο μπάχαλο – σύμφωνα με ένα μερίδιο χρηστών. Συγκεκριμένα, σχεδόν σε όλες τις Android ROM, όταν τραβάς προς τα κάτω την περιοχή ειδοποιήσεων εμφανίζεται το μικρό quick settings μενού και οι ειδοποιήσεις. Αν θες να δεις το πλήρες quick settings μενού τραβάς μία ακόμα φορά προς τα κάτω.

Όμως, στο MIUI η περιοχή ειδοποιήσεων δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Η Xiaomi αποφάσισε να προσθέσει δύο διαφορετικά gestures. Αν τραβήξεις προς τα κάτω από την αριστερή μεριά, τότε ανοίγουν οι ειδοποιήσεις, για να δεις το quick settings μενού πρέπει να τραβήξεις προς τα κάτω από τη δεξιά μεριά της οθόνης. Αυτό σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, μπορείς να αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά, ανάλογα με το δικό σου γούστο. Από τις ρυθμίσεις, πας στις ειδοποιήσεις και κέντρο ελέγχου, και μετά στη μορφή κέντρου ελέγχου. Εδώ διαλέγεις την παλιά έκδοση ή τη νέα έκδοση, ανάλογα ποια σου αρέσει περισσότερο.

Σκανάρισμα εφαρμογών και διαφημίσεις

Πάμε στο νούμερο δύο από τα πιο περίεργα και κοινά προβλήματα του MIUI. Από προεπιλογή, η ROM σκανάρει κάθε εφαρμογή που κατεβάζεις από το Play Store – ναι ακόμα και από εκεί, για να δει αν είναι ασφαλής ή όχι. Κατά το σκανάρισμα, ανοίγει μία νέα οθόνη που σε μερικές περιπτώσεις προβάλει ακόμα και διαφημίσεις – τουλάχιστον στα παλιά τηλέφωνα της εταιρείας.

Δεν θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι η Xiaomi θέλει να κάνει έλεγχο των εφαρμογών, λες και δεν το κάνει ήδη το Play Protect της Google. Ούτε θα σχολιάσουμε το θέμα με τις διαφημίσεις. Θα σου πως απλά πώς να απενεργοποιήσεις αυτό το άκυρο χαρακτηριστικό του σκαναρίσματος. Από τις ρυθμίσεις, βρες την ασφάλεια, και πήγαινε στο σκανάρισμα. Βρες μία ρύθμιση που λέει για σκανάρισμα πριν την εγκατάσταση και απενεργοποίησε τη.

Η τρέλα με τη διαχείριση της μπαταρίας

Όλες οι ROM έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την κατανάλωση της μπαταρίας για να αυξάνουν την αυτονομία της συσκευής. Η Xiaomi όμως το έχει παρακάνει λίγο σε αυτό το κομμάτι και η φάση με τον τερματισμό εφαρμογών και την αποτροπή προβολής ειδοποιήσεων έχει καταντήσει κουραστικό. Ευτυχώς, η εταιρεία προσφέρει αρκετές επιλογές για το πόσο έντονα θα εφαρμόζεις τις απαραίτητες ενέργειες.

Κλασικά, για να λύσεις ένα ακόμα από τα προβλήματα του MIUI, μπαίνεις στις ρυθμίσεις, πας στη μπαταρία, διαλέγεις την εξοικονόμηση μπαταρίας, και μετά την εξοικονόμηση μπαταρίας από εφαρμογές. Εδώ πατάς την κάθε εφαρμογή που θες να εξαιρέσεις από τους περιορισμούς της ROM και διαλέγεις τι θες να κάνει με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Ας πούμε, για να μην την κλείνει ποτέ πρέπει να διαλέξεις να μην εφαρμόζει κανέναν περιορισμό.

App drawer από προεπιλογή

Η Xiaomi έχει προσθέσει τη δυνατότητα να διαλέγεις αν θες να έχει app drawer το σύστημα σου ή όχι, κατά το πρώτο setup της συσκευής. Αν αλλάξεις γνώμη, μπορείς να αντιστρέψεις τη ρύθμιση, ότι και αν είχε διαλέξει. Πρώτα πας στις ρυθμίσεις, μπαίνεις στην αρχική οθόνη, ξανά πατάς την αρχική οθόνη, και διαλέγεις το κλασικό ή να έχει app drawer.

Διαφημίσεις

Το ξέρω εγώ, το ξέρεις εσύ, το ξέρει και η Xiaomi. Το μεγαλύτερο από τα προβλήματα του MIUI είναι οι διαφημίσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν. Όσες υποσχέσεις και αν δώσει η εταιρεία δεν πρόκειται να τις αφαιρέσει εντελώς. Πάλι καλά, έχει βάλει ρύθμιση για να τις απενεργοποιείς, αν δεν θες να σου σπάνε τα νεύρα.

Μπαίνεις κλασικά στις ρυθμίσεις, πας στους κωδικούς και ασφάλεια, μπαίνεις στην εξουσιοδότηση και ανάκληση, βρίσκεις το MSA aka MIUI System Ad, και απενεργοποιείς τον διακόπτη. Νόμιζες ότι τελειώσαμε; Όλες οι εφαρμογές συστήματος του MIUI έχουν διαφημίσεις. Για να τις απενεργοποιήσεις πρέπει να τρέξεις κάθε εφαρμογή χωριστά και από τις ρυθμίσεις της να κλείσεις τον διακόπτη για την προβολή διαφημίσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι γνώμη έχεις για το XIAOMI Redmi 9Τ με την 4 GB ram και την 64αρα rom? Τι βήμα θα έκανες μετά από αυτό? Πάντα για XIAOMI μιλάω. Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.