Σε μια σημαντική τροπή των γεγονότων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 7 Μαΐου 2024 ότι το εμβόλιο για την COVID-19 από την Oxford-AstraZeneca δεν θα επιτρέπεται πλέον για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την αίτηση της AstraZeneca, που υποβλήθηκε στις 27 Μαρτίου 2024, για την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου στην ΕΕ.
Αν και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης συνέδεσε την εξέλιξη αυτή κυρίως με γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδίως με τον σπάνιο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος που σχετίζεται με το εμβόλιο, άλλοι υποκείμενοι παράγοντες πιθανότατα επηρέασαν αυτή την καίρια απόφαση.
Το ταξίδι του εμβολίου της AstraZeneca ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2021, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους, χορηγήθηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, οι οποίες εκτιμάται ότι έσωσαν 6,3 εκατομμύρια ζωές. Το εμβόλιο αναδείχθηκε σε ζωτικό εργαλείο σε κρίσιμες περιόδους, ιδίως εν μέσω της εμφάνισης της παραλλαγής Delta στην Ινδία, όπου χρησίμευσε ως μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες πηγές κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Όπως και τα αντίστοιχα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Novavax, το εμβόλιο της AstraZeneca υποβλήθηκε σε αυστηρές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών φάσης 3 με χιλιάδες συμμετέχοντες, που επιβεβαίωσαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Διανεμημένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στις αρχές του 2021, το εμβόλιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι θρόμβοι αίματος, προέκυψε τον Φεβρουάριο του 2021. Παρά τις αρχικές ανησυχίες, ρυθμιστικοί φορείς, όπως ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), επιβεβαίωσαν εκ νέου την ασφάλεια του εμβολίου για συνεχή χρήση τον Μάρτιο του 2021. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβαν αυτές τις απόψεις, τονίζοντας ότι τα σημαντικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων, ιδίως εν μέσω της κλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως.
Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτες έχουν δείξει πως οι κίνδυνοι θρομβοκυτταροπενικών συμβάντων (σχετιζόμενων με θρόμβους αίματος) είναι σημαντικά υψηλότεροι μετά από μόλυνση με COVID-19 σε σύγκριση με τον εμβολιασμό με το AstraZeneca. Για κάθε 10 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, η αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης θρόμβων αίματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που σχετίζεται με ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια ή μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.
Η Astrazeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά της Covid σκοτώνει!
Παρά την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετώπισε προκλήσεις στην αντίληψη του κοινού, οι οποίες επιδεινώθηκαν από εκστρατείες παραπληροφόρησης που ισχυρίζονταν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η στειρότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση που να συνδέει το εμβόλιο με την υπογονιμότητα και οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διαψευστεί.
Επιπλέον, η αποζημίωση των ατόμων που αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τα εμβόλια παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με πολλούς να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην κατάλληλη υποστήριξη. Οι πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία κυβερνήσεων πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη διαφάνεια των συστημάτων αποζημίωσης, ιδίως εν μέσω του πολλαπλασιασμού της παραπληροφόρησης από ομάδες κατά των εμβολίων.
Η απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της πιθανότατα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Με εναλλακτικές λύσεις, όπως η Pfizer και η Moderna, που προσφέρουν υψηλότερα προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, σε συνδυασμό με την πρόοδο στην αντιμετώπιση των υλικοτεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, η ζήτηση για το προϊόν της AstraZeneca έχει μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, αποσύρεται σταδιακά προς όφελος πιο αποτελεσματικών επιλογών.
Αν και η εποχή του εμβολίου Oxford-AstraZeneca μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, η συμβολή του στην παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Καθώς οι χώρες μεταβαίνουν σε νεότερες, πιο προηγμένες τεχνολογίες εμβολίων, η κληρονομιά του εμβολίου της AstraZeneca παραμένει ως απόδειξη της επιστημονικής καινοτομίας και των συλλογικών προσπαθειών για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις της εποχής μας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.