Το iOS 12 είναι γεγονός, ότι ήδη θα έχει φθάσει στην Apple συσκευή σου, ύστερα από πολλές beta εκδόσεις και για τους developers αλλά και για τους απλούς χρήστες, λίγο μετά την ανακοίνωσή του στο WWDC τον περασμένο Ιούνιο. Και όπως συμβαίνει με τα iOS updates, έρχεται σε ένα πλήθος συσκευών iPhone και iPad τις οποίες είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Από το φετινό iPhone XS ως το iPhone 5S του 2013.

Για χρόνια λεγόταν ότι η Apple προέβαινε στην επιβράδυνση των παλαιότερων συσκευών με κάθε νέα έκδοση του iOS, για να πείσει τους χρήστες να προβούν στην αναβάθμιση σε νεότερη συσκευή, κάτι που επιβεβαιώθηκε εν μέρει, με τις αποκαλύψεις για throttling. Αλλά το iOS 12, είναι ένα πολύ διαφορετικό software update για την Apple. Φέτος, η Apple δίνει έμφαση στην καλύτερη λειτουργία, παρά στην εμφάνιση.

Βελτιώσεις ως προς το performance

Η Apple προωθεί έντονα τις επιδόσεις, ως την πιο κύρια αλλαγή του iOS 12, υποσχόμενη 40% πιο γρήγορες ταχύτητες στην εκκίνηση των εφαρμογών και ως 70% στην εκκίνηση της κάμερας. Και αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσεις αν αυτοί οι αριθμοί είναι πράγματι αληθείς, σημασία έχει ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Η εγκατάσταση του iOS 12 για πρώτη φορά, θα κάνει σίγουρα το iPhone σου και το iPad σου πολύ πιο γρήγορο και σταθερό. Και όπως επισημαίνει και ο αρθρογράφος του Theverge, το πολύ παλαιότερό του iPad Air, ανέπνευσε ξανά με το iOS 12. Δεδομένου, ότι η μακροχρόνια υποστήριξη, είναι το κύριο πλεονέκτημα του iOS σε σχέση με το Android, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Apple δίνει σε παλαιότερες συσκευές περισσότερη προσοχή πλέον.

Επιπλέον, το φετινό iOS 12 είναι πολύ πιο σταθερό σε σχέση με το iOS 11. Η ιδέα της επανεξέτασης του πως χρησιμοποιούμε το smartphone μας, αντί της προσθήκης απλά περισσότερων τρόπων χρήσης τους, είναι διάχυτη σε όλο το λειτουργικό.

Και δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο σημείο που φαίνεται αυτή η νέα φιλοσοφία, από το Screen Time, που αποτελεί το μεγαλύτερο νέο feature που γνωρίσαμε στο iOS 12. Το νέο dashboard που η Apple εισάγει στο Settings menu, σου δίνει πολλές λεπτομέρειες ως προς το πως χρησιμοποιείς το iPhone ή το iPad σου και σε ποιες εφαρμογές ξοδεύεις περισσότερο χρόνο. Μπορείς επίσης, να παρακολουθήσεις, πόσες ειδοποιήσεις κάθε app σου στέλνει και πόσες φορές χρησιμοποιείς το smartphone σου.

Μέρος της ενεργοποίησης του Screen Time είναι ότι θα λάβεις και μια εβδομαδιαία περίληψη με τη μορφή ειδοποίησης (κάπως ειρωνικό θα λέγαμε) προκειμένου να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα σε τι έχεις ξοδέψει πάνω το χρόνο σου. Πρόκειται για την προσπάθεια της Apple να καταπολεμήσει τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο στις συσκευές μας. Επιπλέον, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Digital Wellbeing της Google, που η εταιρεία πρόσθεσε στο Android 9 Pie.

Το Screen Time δεν σου δίνει δεδομένα για το πως χρησιμοποιείς το smartphone σου, σου δίνει εργαλεία για να διαχειριστείς αυτή τη χρήση. Και κάπου εδώ αποτυγχάνει λίγο στο σκοπό του. Έγκειται πάνω σε σένα αν θα βάλεις ή όχι όρια και σε ποιες εφαρμογές, το Screen Time, δεν κάνει καν προτάσεις. Και εκτός και αν χρησιμοποιείς ένα password-protected parental control mode, τα εμπόδια του Screen Time, είναι πολύ εύκολα να ξεπεραστούν. Όταν φθάσεις το ημερήσιο όριο, το app θα γίνει λίγο πιο αχνό την επόμενη φορά που πας να το χρησιμοποιήσεις, ενώ υπάρχει και επιλογή να επεκτείνεις το χρονικό διάστημα πανεύκολα, ακριβώς μπροστά σου.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση, και είναι ιδιαίτερα καλό που η Apple τουλάχιστον ξεκινά να σκέφτεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προτείνει λύσεις, παρά το γεγονός ότι το Screen Time στην παρούσα μορφή του, πιο πολύ είναι επιφορτισμένο με το να καταδείξει ότι η χρήση του smartphone είναι πρόβλημα, παρά να το διορθώσει.

Ας μεταφερθούμε στην επόμενη σελίδα και ας δούμε τι βελτιώσεις έγιναν στον τομέα των ειδοποιήσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.