Νέα έρευνα που επικεντρώνεται σε απολιθώματα της Ιουρασικής εποχής που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα αποκάλυψε βαθιές γνώσεις για την εξελικτική πορεία των θηλαστικών, διευκρινίζοντας την ανάπτυξη κρίσιμων ανατομικών χαρακτηριστικών όπως τα δόντια και τα αυτιά που καθορίζουν τα σύγχρονα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

shuotheriid

Η ανακάλυψη περιλαμβάνει τέσσερα απολιθώματα που χρονολογούνται πάνω από 164 εκατομμύρια χρόνια πριν, παρέχοντας ένα σπάνιο παράθυρο στη σφαίρα των θηλαστικών – μιας ποικιλόμορφης ομάδας που περιλαμβάνει τα θηλαστικά και τους εξαφανισμένους συγγενείς τους. Μεταξύ αυτών των απολιθωμάτων είναι τρία shuotheriids, μικροσκοπικά πλάσματα που θυμίζουν ποντίκια, τα οποία κάποτε κατοικούσαν σε τοπία που έσφυζαν από δεινόσαυρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους παρουσιάζουν οι ξεχωριστές οδοντικές και ακουστικές διατάξεις που διαθέτουν τα shuotheriids, γεγονός που οδηγεί σε μια επαναξιολόγηση της εξέλιξης των θηλαστικών. Η ανάλυση των δοντιών υποδεικνύει απροσδόκητες ομοιότητες με τα docodontans, μια αρχαία ομάδα που απέκλινε νωρίς από τους προγόνους των θηλαστικών, αμφισβητώντας τις προηγούμενες υποθέσεις για τις εξελικτικές σχέσεις.

shuotheriid

Επιπλέον, η σχολαστική εξέταση των δομών των αυτιών των απολιθωμάτων έριξε φως στη μετάβαση από τα ερπετά στα θηλαστικά, ένα αίνιγμα που αποτελούσε επί μακρόν αίνιγμα στην εξελικτική βιολογία. Συγκρίνοντας πρόσφατα ανακαλυφθέντα δείγματα shuotheriid με παλαιότερα θηλαστικά που μοιάζουν με ερπετά, οι ερευνητές αποκάλυψαν κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τη μετατροπή του μέσου αυτιού από τις αρθρώσεις των γνάθων, ένα κομβικό ορόσημο στην εξέλιξη των θηλαστικών.

Βρέθηκε απολίθωμα πλάσματος της εποχής των δεινοσαύρων, βγαλμένο από εφιάλτη!

Τα ευρήματα αυτά, όπως διατυπώθηκαν από τον παλαιοντολόγο Jin Meng από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όχι μόνο γεφυρώνουν σημαντικά κενά στην κατανόηση της εξέλιξης των θηλαστικών, αλλά προσφέρουν επίσης νέες προοπτικές για την αλληλεπίδραση μεταξύ περιβαλλοντικών επιδράσεων και εξελικτικών διαδρομών.

Μέσω της επαναλαμβανόμενης ανάλυσης και επανερμηνείας, αυτά τα αρχαία απολιθώματα συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την κατανόηση του περίπλοκου μωσαϊκού της ιστορίας της ζωής, ξετυλίγοντας τα μυστήρια της εξέλιξης των θηλαστικών μία ανακάλυψη κάθε φορά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.