Η δημοτικότητα του ChatGPT ανάγκασε δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς να ανακοινώσουν τις δικές τους προτάσεις. Από τη μία έχουμε τη Microsoft που παρουσίασε μία AI-powered έκδοση της μηχανής αναζήτησης Bing και από την άλλη τη Google που αποκάλυψε τον πραγματικό και ενδεχομένως πιο ισχυρό αντίπαλο του ChatGPT, το Bard.

Στα χαρτιά, το Bard ακούγεται και φαντάζει καλύτερο, γιατί δεν παραθέτει απλά ένα κείμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα ως άρθρο, έκθεση, ή οτιδήποτε παρόμοιο, αλλά παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα και στο μέλλον θα τις τεκμηριώνει με πηγές από το διαδίκτυο, και όχι μόνο. Ωστόσο, το Bard έκανε ήδη το πρώτο του λάθος και μάλιστα το δημοσίευσε η ίδια η Google.

Στο παράδειγμα που παρουσίασε η Google, κάποιος γονιός ζητάει από το Bard πληροφορίες για τις νέες ανακαλύψεις του James Webb Space Telescope με σκοπό να τις μεταφέρει σε ένα παιδί εννέα ετών. Η απάντηση του AI είναι κατατοπιστική και αναλυτική, αλλά σύντομα κάποιοι αστρονόμοι τόνισαν ότι το AI έκανε ένα πολύ σημαντικό λάθος.

Το Bard είπε πως το James Webb Space Telescope τράβηξε την πρώτη φωτογραφία πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα. Όμως, όπως ανέφεραν αστρονόμοι, η πρώτη φωτογραφία αυτής της φύσης χρονολογείται το 2004. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την κλασική αναζήτηση της Google, απέδειξαν ότι η μηχανή αναζήτησης του τεχνολογικού κολοσσού έχει στη διάθεση της τη σωστή απάντηση.

Μπορεί το Google Bard να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, αλλά αυτό το λάθος και η διάσταση που πήρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές. Σύμφωνα με αναφορά, η Alphabet – μητρική της Google – είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 8%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια αξίας στην αγορά ίση με 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το λάθος του Bard, άλλωστε είναι αναμενόμενο τα AI να κάνουν τέτοια άστοχα λάθη. Σε αυτήν την περίπτωση, και αντίστοιχα του ChatGPT, το θέμα είναι ότι αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν εξωτερικές πηγές πληροφόρησης και τέτοια λάθη μπορεί να οδηγήσουν στη διασπορά fake news, κάτι που οι εταιρείες προσπαθούν να καταπολεμήσουν με κάθε μέσω, εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.