Το να σου κλέψουν την συσκευή σίγουρα είναι κάτι πολύ άσχημο, ειδικά όταν αυτή η συσκευή είναι ένα iPhone 15 Pro Max που έχει και μεγάλη αξία. Αυτό έγινε στην σημερινή ιστορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, που όμως έχει κάτι ξεχωριστό. Ο χρήστης δεν είχε Apple Care+ που καλύπτει την μία απώλεια της συσκευής από κλοπή κάθε 12 μήνες, αρκεί να έχει ο χρήστης ενεργοποιημένο το Find My app.
Από την άλλη το Apple Care+ με την κάλυψη για απώλεια συσκευής και κλοπή για τα iPhone 15 Pro, έρχεται στην τιμή των $13.95, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Υπάρχει και η επιλογή για πληρωμή $269, για δύο χρόνια κάλυψη, αλλά και πάλι ανεβάζει πολύ το κόστος.
Ένας χρήστης του Reddit με το όνομα Commercial_Big_4378 έπεσε θύμα κλοπής του iPhone 15 Pro Max και δέχθηκε μήνυμα από κάποιον που υποστήριζε πως αγόρασε την συσκευή από τον κλέφτη. Μπορεί βέβαια να ήταν και ο ίδιος ο κλέφτης που έστειλε το μήνυμα, προσποιούμενος πως αγόρασε την συσκευή. Το μήνυμα έγραφε:
“Έχω αγοράσει ένα iPhone 15 Pro Max που χρησιμοποιώ. Έχει τα μηνύματά σας, τα email, τις κάρτες, την τράπεζα, τις σημειώσεις και τα προσωπικά σας στοιχεία, ακόμα και τη SIM# που μεταφέρατε.”
Το κείμενο συνεχίζει με αίτημα στο θύμα, για απενεργοποίηση του Find My στο κλεμμένο τηλέφωνο. Αυτό είναι το βασικότερο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν κλαπεί το τηλέφωνό σας. Αν κλείσετε το Find My, ο κλέφτης θα μπορεί να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης στο Apple ID, δημιουργώντας νέο κωδικό Apple ID, ενώ θα μπορεί να αλλάξει και το FaceID, που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στις τραπεζικές εφαρμογές και το Apple Pay. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο χρήστης δεν τσίμπησε και επικοινώνησε με την Apple, που κλείδωσε για πάντα την συσκευή, ενώ παράλληλα διέγραψε τα πάντα από μέσα. Η συσκευή φαίνεται να βρίσκεται στην Κίνα και μπορεί να πωλήθεί σε κάποιον ανυποψίαστο, που όταν την ανοίξει δεν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει ότι και αν κάνει.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους λόγους που η Apple λάνσαρε το Stolen Device Protection με το iOS 17.3. Με αυτή τη λειτουργία, μια συσκευή που βρίσκεται σε άγνωστη περιοχή και κάνει συγκεκριμένες λειτουργίες, θα χρειάζεται έξτρα επιβεβαίωση από τον χρήστη, με το Apple ID και το FaceID (ή το TouchID για παλαιότερες συσκευές).
Αν έχετε αναβαθμίσει την συσκευή σας σε iOS 17.3 θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Stolen Device Protection. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω βήματα:
- Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις
- Πατάτε στο FaceID & κωδικός
- Βάζετε τον κωδικό σας
- Πηγαίνετε στο Προστασία κλεμμένης συσκευής και πατάτε Ενεργοποίηση της προστασίας.
Φυσικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως αν σας κλέψουν στην συσκευή και λάβετε μήνυμα που σας παροτρύνει ή σας απειλεί για να κλείσετε την εφαρμογή Find My, δεν θα πρέπει να το κάνετε. Κάτι τέτοιο θα ξεκλειδώσει την συσκευή και θα δώσετε πρόσβαση στον κλέφτη στους λογαριασμούς της συσκευής, καθώς και στις εφαρμογές των τραπεζών, ώστε να κάνει αγορές με τις κάρτες σας.
Spotify εναντίων Apple: Νομίζουν πως οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς
Παρόμοια λειτουργικότητα έχουμε και στο Android, με το Find My Device, που μπορεί να κλειδώσει την συσκευή και να σβήσει τα πάντα από μέσα. Παράλληλα μπορείτε να καλέσετε στον πάροχό σας και να δηλώσετε την κλοπή με το IMEI ή το Serial Number της συσκευής. Εκείνος θα κλειδώσει την συσκευή σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μην δέχεται SIMs από όλους τους παρόχους, καθιστώντας την συσκευή άχρηστη για τον κλέφτη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.