Ο CEO του Spotify, Daniel Ek, δημοσίευσε σήμερα σε μια ανάρτηση σε blog κάνοντας κριτική στην Apple και τις αλλαγές που έκανε στο οικοσύστημά της ώστε να συμμορφωθεί με τους νόμους της Ε.Ε. Σε αυτή του την ανάρτηση κατηγορεί την Apple, πως υπέβαλε “ένα νέο σχέδιο που είναι μια πλήρης και ολοκληρωτική φάρσα” με την “ψεύτικη προσποίηση συμμόρφωσης και παραχωρήσεις».

Ο Ek λέει πως η Apple “πιστεύει πως οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτήν” και θεωρεί πως οι περισσότεροι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θα μπορέσουν να υιοθετήσουν τους νέους όρους της Apple.

Συνεχίζει γράφοντας πως το τέλος των 0.50 ευρώ για κάθε εγκατάσταση πάνω από τις 1 εκατομμύριο εγκαταστάσεις, εκτός App Store, είναι εκβιασμός. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη προμήθεια μέσω του App Store (10-20% ανάλογα με τις επιλεγμένες επιλογές), ο Ek ισχυρίζεται ότι οι προγραμματιστές δημοφιλών εφαρμογών θα πληρώσουν «το ίδιο ή και περισσότερο στην Apple» από ό,τι με τους προηγούμενους κανόνες.

Σύμφωνα με τον Ek, το Spotify είναι αντιμέτωπο με μια κατάσταση αβεβαιότητας. Με τους νέους όρους της Apple, το Spotify θα πρέπει να πληρώσει 0,50 ευρώ ανά χρήστη μαζί με προμήθεια 17%, η οποία είναι ίδια ή χειρότερη με τους παλιούς κανόνες. Ο Ek ισχυρίζεται ότι η διάθεση της εφαρμογής μέσω εναλλακτικού καταστήματος εφαρμογών θα μπορούσε δυνητικά να δεκαπλασιάσει το κόστος απόκτησης πελατών λόγω της ανάγκης πληρωμής του τέλους ακόμη και για μη συνδρομητές.

“Και αν καταφέρναμε να αφαιρέσουμε την εφαρμογή μας από το App Store και υπήρχε μόνο στο Alternative App Store, αυτό και πάλι δεν θα λειτουργούσε. Με τη βάση εγκαταστάσεων Apple στην ΕΕ στο εύρος των 100 εκατομμυρίων χρηστών, αυτός ο νέος φόρος στις λήψεις και τις ενημερώσεις θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος απόκτησης πελατών μας, δυνητικά δεκαπλασιάζοντας το. Αυτό, καθώς πρέπει να πληρώνουμε για κάθε εγκατάσταση ή ενημέρωση στη δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογή μας, ακόμη και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλέον την υπηρεσία.”

Ο CEO του Spotify υποστηρίζει πως η Apple με αυτούς τους κανόνες αναγκάζει τους προγραμματιστές να παραμείνουν στο App Store και αναιρεί τον στόχο του DMA. Για αυτό προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίψει την υλοποίηση της Apple, καθώς με αυτό τον τρόπο η Apple αδιαφορεί για τους κανόνες του DMA.

Παρόμοιες σκέψεις μοιράστηκε και ο Tim Sweeney της Epic Games. Είπε πως οι αλλαγές στο App Store είναι άλλη μία περίπτωση κακόβουλής συμμόρφωσης με στόχο την παρεμπόδιση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές.

Ο Sweeney δήλωσε πως ενώ το Fortnite θα επιστρέψει στο iOS μέσω ενός καταστήματος εφαρμογών της Epic, η εταιρία θα συνεχίσει να “υποστηρίζει στα δικαστήρια και τις ρυθμιστικές αρχές ότι η Apple παραβιάζει το νόμο».

Η Apple δήλωσε στο MacRumors πως είναι χαρούμενη που υποστηρίζει την επιτυχία όλων των προγραμματιστών κάτω από τους νέους κανόνες και πως περισσότεροι από το 99% θα πληρώνει τα ίδια ή λιγότερα στην Apple σε σχέση με πριν.

Ακολουθεί η δήλωση της Apple:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την επιτυχία όλων των προγραμματιστών — συμπεριλαμβανομένου του Spotify, το οποίο διαθέτει την πιο επιτυχημένη εφαρμογή ροής μουσικής στον κόσμο. Οι αλλαγές που κοινοποιούμε για τις εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν στους προγραμματιστές επιλογές — με νέες επιλογές για τη διανομή εφαρμογών iOS και την επεξεργασία πληρωμών. Κάθε προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει να παραμείνει με τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα. Και με τους νέους όρους, περισσότερο από το 99% των προγραμματιστών θα πλήρωνε το ίδιο ή λιγότερο στην Apple.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.