Στα τέλη του 1989, το διαστημόπλοιο Γαλιλαίος εκτοξεύτηκε στο διάστημα για να εξερευνήσει τον Δία και τα φεγγάρια του. Με δεδομένη την τεράστια απόσταση μέχρι τον Δια, ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να κάνει μια κυκλική περιήγηση στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, περνώντας δίπλα από την Αφροδίτη το 1990 και την Γη την ίδια χρονιά, αλλά και το 1992, ώστε να αποκτήσει αρκετή ταχύτητα ώστε να φτάσει στον Δία.

Προφανώς η ιδέα της ανακάλυψης ζωής στην Γη τον 21ο αιώνα είναι αστεία, όμως οι λόγοι για αυτό είναι αρκετά σημαντικοί. Με δεδομένο πως οι αστρονόμοι αναζητούν ζωή σε άλλους κόσμος, δεν είναι λογικό να δουν αν μπορούν να ανιχνεύσουν ζωή στον δικό μας πλανήτη; Με αυτό τον τρόπο η αποστολή Γαλιλαίος, δοκίμασε τα όργανά της και της γνώσεις της, ώστε να μπορεί να ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βρει ζωή σε άλλους πλανήτες. Είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της λήψης άμεσων εικόνων ορισμένων εξωπλανητών και οι αστρονόμοι εξακολουθούν να μαθαίνουν τι μπορεί να μας πουν αυτές οι εικόνες. Αυτές οι εικόνες θα συγκριθούν με τις εικόνες της Γης από τον Γαλιλαίο, ώστε να δουν κοινά στοιχεία σε γεωγραφία, ποικιλομορφία και άλλα κοινά στοιχεία, με τις λήψεις από τον δικό μας πλανήτη.

Σε μια νέα επιστημονική εργασία λοιπόν, η ομάδα εστίασε σε αυτά που βλέπει στις εικόνες από άλλους πλανήτες. Αυτές οι εικόνες περιλαμβάνουν το φως από έναν πλανήτη στο σύνολό του. Αντί για απλές φωτογραφίες της Γης, η ομάδα εστίασε σε αυτές από τον Limited Solid State Imager (SSI), που είναι παρόμοιες με αυτές που έχουμε τραβήξει από εξωπλανήτες. Κοιτάνε την συνολική φωτεινότητα και το φάσμα αυτών των εικόνων, για να δουν τι μπορούν να μας αποκαλύψουν από την Γη.

Μια λεπτομερής εικόνα της Γης εναντίον του πώς θα εμφανιζόταν ως μακρινός εξωπλανήτης. Πίστωση: NOAA/NASA/Stephen Kane

Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψαν οι συγγραφείς της εργασίας, είναι πως μέρος των φασματικών δεδομένων είναι ξεθωριασμένο, κάνοντάς δύσκολη την ταυτοποίηση συγκεκριμένων βιουπογραφών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς οι κάμερες του Γαλιλαίου είχαν βελτιστοποιηθεί για λήψεις φωτογραφιών του Δία, ο οποίος βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από τον Ήλιο και άρα δεν έχει έντονο φως. Όμως η ομάδα κατάφερε να ανιχνεύσει μια γραμμή απορρόφησης οξυγόνου, επαληθεύοντας πως ο πλανήτης μας έχει ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Η ύπαρξη οξυγόνου δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, όμως είναι μια καλή αρχή.

ζωή στη Γη
Πώς οι αναλογίες φωτεινότητας κόκκινου/ιώδους και υπεριώδους/ιώδους δείχνουν στοιχεία για το έδαφος της Γης. Πίστωση: Strauss, et al

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως η ομάδα κατάφερε να εξετάσεις τις αλλαγές στο albedo και στην ανακλαστική φωτεινότητα, καθώς η Γη περιστρέφεται. Από αυτό μπορούν να πάρουν μια πρόχειρη ιδέα για τις ηπείρους και τους ωκεανούς στην Γη. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποδείξουν πως η Γη είναι ένα μείγμα εδάφους και νερού, καθιστώντας την κατοικήσιμη.

Αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο, καθώς μελέτες σαν αυτή παρέχουν μια βάση για δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε εξωπλανήτες από τεράστια απόσταση και σε χαμηλή ανάλυση, παίρνοντας δεδομένα για το αν ο πλανήτης έχει ζωή. Με όλο και περισσότερους εξωπλανήτες να ανακαλύπτονται, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δούμε αν υπάρχει ζωή και το αν θα μπορούμε να μετακομίσουμε εκεί σε περίπτωση που χρειαστεί να σωθεί το ανθρώπινο είδος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.