Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια νέα υπερ-Γη, στα 137 έτη φωτός από εμάς και πήρε το όνομα TOI-715b. Περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο και έχει μάζα 3.02 φορές αυτή της Γης. Πρώτη φορά ανιχνεύτηκε το 2023.
Στο ίδιο ηλιακό σύστημα ενδέχεται να υπάρχει και ένας μικρότερος πλανήτης στο μέγεθος της Γης και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του θα είναι ο μικρότερος πλανήτης που έχουμε βρει στην κατοικήσιμη ζώνη. Η κατοικήσιμη ζώνη είναι η περιοχή γύρω από ένα αστέρι στην οποία οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες ώστε ένας εξωπλανήτης να διατηρεί υγρό νερό στην επιφάνειά του.
«Μέσα στην πιο συντηρητική εκτίμηση που μπορείτε να κάνετε για την κατοικήσιμη ζώνη και μέσα σε όλες τις αβεβαιότητες που έχετε για το αστέρι και τον ίδιο τον πλανήτη και τα πάντα, αυτός ο πλανήτης [TOI-715 b] είναι σίγουρα στην κατοικήσιμη ζώνη». λέει ο Amaury Triaud, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εξωπλανητολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2024 του Monthly Notices of the Royal Astronomical Society . Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη στις 31 Ιανουαρίου .
Το μέγεθος είναι το κλειδί
Το Triaud αναφέρει και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης , Grergina Dransflied, εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως ο TOI-715b δεν είναι μόνο στην κατοικήσιμη ζώνη, αλλά είναι πιθανότατα και ένας βραχώδης πλανήτης.
Για να είναι ένας πλανήτης βραχώδης, πρέπει να πετύχει ένα σημείο που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλος, αλλά ούτε και πολύ μικρός. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει μάζα μεταξύ 2 και 10 φορές μεγαλύτερος από την Γη και η διάμετρος θα πρέπει να είναι ανάμεσα στην διάμετρο της Γης και του Ποσειδώνα. Αν ένας πλανήτης έχει αυτή την μάζα, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά τα όρια, μετατρέπονται σε έναν πλανήτη σαν τον Ποσειδώνα ή τον Δία, που δεν έχουν στέρεη επιφάνεια, αλλά ούτε και εντελώς αέρια μορφή.
Για αυτό τον λόγο οι αστρονόμοι πρέπει να γνωρίζουν την μάζα, αλλά και την διάμετρο ενός πλανήτη, για να προσδιορίσουν αν ένας πλανήτης είναι αρκετά παρόμοιος με τον δικό μας. Αν έχει στερεή επιφάνεια, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορεί να φιλοξενήσει κάποια μορφή ζωής. Αν πάλι είναι μικρότερος, τότε θα είναι κάτι σαν έναν μικρότερο Ποσειδώνα, με αέρια ατμόσφαιρα, αλλά μικρές ποσότητες εδάφους. Αν όμως είμαστε κάπου στην μέση, μπορεί να είναι ένας πλανήτης σαν τον δικό μας, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου.
Η πιθανότητα ο TOI-715b να είναι βραχώδης «θα ήταν συναρπαστικό γιατί αυτό υποστηρίζει ότι είναι περισσότερο κατοικήσιμος πλανήτης έναντι κάποιου άλλου κόσμου», λέει ο Moran.
Εναλλακτικά, ο Triaud λέει ότι ο TOI-715b μπορεί να είχε κάποτε παχιά ατμόσφαιρα σαν του Ποσειδώνα, όμως τώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση, όπου χάνει την ατμόσφαιρά του. Για να επιβεβαιωθεί αυτό, η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη εργάζεται για να επιβεβαιώσει την μάζα του πλανήτη. Τότε θα ξέρουμε με σιγουριά αν ο TOI-715b είναι ένας δυνητικά υδάτινος πλανήτης, σαν την Γη.
«Οι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν σε αυτό το άρθρο βρίσκονται σε αυτό το περίεργο εύρος ακτίνας όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να μην υπάρχουν πολλοί πλανήτες, και έτσι θα μας βοηθήσουν να δοκιμάσουμε μερικές από τις θεωρίες μας σχετικά με το πώς σχηματίζονται αυτοί οι πλανήτες», λέει η Sarah Dodson-Robinson. μία ειδικός σε εξωπλανήτες στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, που δεν εργάστηκε στην μελέτη.
Πλέον, με το James Webb Space Telescope, έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για την παρατήρηση των χαρακτηριστικών σε αυτούς τους μακρινούς κόσμους. Όμως έρχονται και τεράστια επίγεια τηλεσκόπια στα επόμενα χρόνια, που να μπορούν να δουν ακόμα βαθύτερα σε εξωπλανήτες, αναφέρει η Morgan.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.