• Η Vodafone βρίσκεται σε φάση υλοποίησης της ανανέωσης της τεχνολογίας του δικτύου ραδιοπρόσβασης (RAN) σε περισσότερες από 170.000 sites σε πολλές αγορές παγκοσμίως.
    Η διαδικασία υποβολής προτάσεων (RFP), γνωστή ως Spring 6, βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της, με τις απονομές των συμβολαίων να είναι επικείμενες.
  • Η Vodafone αναφέρει ότι το Open RAN θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του δικτύου της σε όλη την Ευρώπη. Οι αποφάσεις της Vodafone θα στείλουν ένα μήνυμα στην ευρύτερη αγορά σχετικά με τις δυνατότητες του Open RAN.

Ο όμιλος Vodafone βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανανέωση της τεχνολογίας του δικτύου ραδιοπρόσβασης (RAN) σε 170.000 τοποθεσίες σε πολλές αγορές στην Ευρώπη και την Αφρική, με την ανάθεση σημαντικών εμπορικών συμφωνιών σε πολλούς προμηθευτές, με τις εν λόγω αναθέσεις συμβάσεων να λειτουργούν ως πιλοτική λειτουργία του Open RAN, τον οποίο η Vodafone υπερασπίζεται εδώ και καιρό.

Η Vodafone έχει ανακοινώσει εδώ και αρκετά χρόνια τα σχέδιά της να ανανεώσει την τεχνολογία RAN της, καθώς οι τρέχουσες συμφωνίες με τους προμηθευτές της λήγουν τον Μάρτιο. Έχει επίσης δηλώσει πολλές φορές το σχέδιό της να αναπτύξει ευρέως το Open RAN σε όλη την Ευρώπη με περισσότερα από 100.000 sites κινητής τηλεφωνίας, με στόχο τουλάχιστον το 30% αυτών των ευρωπαϊκών τοποθεσιών να λειτουργεί με τεχνολογία Open RAN έως το 2030.

Όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν εντελώς δωρεάν αυτή τη συνδρομητική πλατφόρμα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Vodafone υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας Open RAN για τα δίκτυα κινητής, πιστεύοντας ότι οι τεχνολογικές εναλλακτικές στον τομέα υποδομής δικτύων κινητής τηλεφωνίας – Ericsson, Huawei και Nokia – είναι σημαντικές για τη διαφοροποίηση προμηθευτών, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αποφάσεις της για την άνοιξη του 2026 θα δώσουν κάποια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση του Open RAN, το οποίο έχει προσελκύσει μόνο αποσπασματική υποστήριξη από την κοινότητα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδα.

Ένα από τα προβλήματα του τομέα προμηθευτών Open RAN είναι το scalability, όπως έχουν επισημάνει πολλαπλές ομάδες αναλυτών του κλάδου, όπως η Dell’Oro Group, οι επενδύσεις στο Open RAN ήταν αποσπασματικές, με τη συνολική αγορά να αναμένεται να αποτιμάται 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος (σύμφωνα με τη Dell’Oro) ή ακόμα λιγότερο.

Το scalability επιτυγχάνεται μόνο με πολλαπλές μεγάλες υλοποιήσεις, από τις οποίες υπάρχουν λίγες επί του παρόντος, όπως η Rakuten Mobile και η NTT Docomo στην Ιαπωνία, και οι AT&T και Dish Network (Boost) στις ΗΠΑ (με τη Verizon να αναμένεται να συμμετάσχει). Η γερμανική 1&1 και η καναδική Telus είναι οι πάροχοι που έχουν σημαντικές δεσμεύσεις για εμπορικές υλοποιήσεις Open RAN.

Η Vodafone έχει δοκιμάσει με πιλοτικές εφαρμογές και κάποιες εμπορικές υλοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουμανία, αλλά αυτές δεν ήταν μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας. Σκοπός να δοκιμάσει και να μάθε προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποιήσεις που θα βοηθήσουν για τη λήψη αποφάσεων για την άνοιξη του 2026.

Αν η Vodafone προχωρήσει σε μεγάλη κλίμακα με το Open RAN στην Ευρώπη αρχίζοντας από φέτος, και αναθέσει σημαντικές συμφωνίες σε προμηθευτές που συμβάλλουν στον ανταγωνισμό, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αγορά όσον αφορά το scalability ενώ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε αυτές τις τεχνολογίες δικτύων όπως αναφέρει η ιστοσελίδα telecom.tv.

Περίπου το 30% των ευρωπαϊκών τοποθεσιών της Vodafone είναι σε πορεία να μεταβούν στην τεχνολογία Open RAN μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τι είναι το Open RAN με απλά λόγια;

Το Open RAN από τα αρχικά του (Open Radio Access Network) σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στο σχεδιασμό και στη υλοποίηση της υποδομής δικτύων κινητής στο τεχνολογικό κλάδο. Στόχος του Open RAN είναι να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία, διαλειτουργικότητα και κανοτομία στην ανάπτυξη δικτύων.

Το OPEN RAN παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης αυξημένη ευελιξία και επεκτασιμότητα, μειωμένο κόστος, αυξημένη αποδοτικότητα και βελτιωμένη ποιότητα υπηρεσιών. Ο ανοικτός χαρακτήρας του την ανάμειξη εξοπλισμού από διαφορετικούς προμηθευτές, την απλοποιημένη διαχείριση του δικτύου και την ταχύτερη ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, ενισχύοντας τελικά την ικανοποίηση των πελατών, όπως αναφέρει η Ericson.

Η Vodafone έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε μια βασική ομάδα προμηθευτών που έχουν αποδειχθεί συμβατοί από τεχνικής και λειτουργικής άποψης, με τη Samsung Networks, τη Wind River και την Dell Technologies να αποτελούν τη βασική ομάδα. Οι εταιρείες αυτές συμμετέχουν στην ανάπτυξη στη Ρουμανία, την οποία η Vodafone πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Orange, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Vodafone αντικαθιστά τον εξοπλισμό της Huawei με συστήματα Open RAN σε αρχικά 2.500 τοποθεσίες. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο της πηγής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.