Σύμφωνα με το Forbes ζητήθηκε από την Google να παραδώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένα χρηστών, όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις και δραστηριότητα χρηστών, συγκεκριμένων λογαριασμών του YouTube. Επίσης παραδόθηκαν στις αρχές αι ορισμένες IP διευθύνσεις χρηστών του YouTube που παρακολούθησαν ορισμένα βίντεο. Η απαίτηση για πληροφορίες είναι στα πλαίσια ποινικής έρευνας που χειρίζονται ομοσπονδιακοί ερευνητές. Τα βίντεο στάλθηκαν από έναν μυστικό αστυνομικό σε έναν ύποπτο που κατηγορείται για ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων.

Ο ύποπτος με το όνομα χρήση elonmuskwhm, έλαβε τους συνδέσμους προς βίντεο με σεμινάρια στο YouTube. Αυτά τα βίντεο έδειχναν στους θεατές πως να κάνουν χαρτογράφηση μέσω drones και βίντεο που συζητούσαν για λογισμικό AR. Τα εν λόγω βίντεο είχαν πάνω από 30.000 προβολές με τις περισσότερες να μην έχουν σχέση με την υπόθεση. Η κυβέρνηση ζήτησε από την Google την λίστα με όσους είδαν τα βίντεο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου 2023 και το Forbes δηλώνει πως δεν ειναι σίγουρο πως η Google συμμορφώθηκε με την απαίτηση.

«Η ζήτηση για αυτές τις πληροφορίες έχει προκαλέσει κάποιους συναγερμούς, αν και ο εκπρόσωπος της Google Ματ Μπράιαντ είπε στο Forbes: “Με όλες τις απαιτήσεις επιβολής του νόμου, έχουμε μια αυστηρή διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου και των συνταγματικών δικαιωμάτων των χρηστών μας, υποστηρίζοντας παράλληλα το σημαντικό έργο των αρχών επιβολής του νόμου. Εξετάζουμε κάθε απαίτηση για νομική εγκυρότητα, σύμφωνα με την αναπτυσσόμενη νομολογία, και τακτικά απαντάμε σε μεγάλες ή ακατάλληλες απαιτήσεις για δεδομένα χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της εξ ολοκλήρου αντίρρησης σε ορισμένες απαιτήσεις.»

Όσοι ασχολούνται με ζητήματα απορρήτου είναι δυσαρεστημένοι όταν κυκλοφορούν νέα πως η κυβέρνηση ζητά αυτές τις πληροφορίες από την Google. Ο Albert Fox-Cahn, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project είπε στο Forbes, «Είναι αντισυνταγματικό, είναι τρομακτικό και συμβαίνει κάθε μέρα».

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές λένε ότι το αίτημα για πληροφορίες ήταν νομικά δικαιολογημένο, καθώς τα δεδομένα που ζητήθηκαν, «θα ήταν σχετικά και ουσιαστικά για μια εν εξελίξει ποινική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στοιχείων ταυτότητας για τους δράστες». Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης ότι τέτοια αιτήματα υποβλήθηκαν από την αστυνομία σε άλλες πολιτείες. Σε μια υπόθεση στο Νιου Χάμσαϊρ, οι ερευνητές ερευνούσαν  απειλές για βόμβες που μεταδίδονταν ζωντανά μέσω YouTube. Η αστυνομία ζήτησε πληροφορίες για όσους έβλεπαν τις ζωντανές ροές σε συγκεκριμένες ώρες.

Kirin 9010: Η Huawei φαίνεται πως τα κατάφερε σύμφωνα με νέες πληροφορίες

Βέβαια, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά, όπως όλα δείχνουν. Για αυτό λοιπόν οι ΗΠΑ φοβούνται την ανάπτυξη άλλων πλατφορμών εκτός της χώρας, γιατί εκεί δεν θα έχουν καμία δικαιοδοσία για να ζητήσουν δεδομένα, οπως τώρα με την Google. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι ΗΠΑ πιέζουν το TikTok να πωληθεί σε αμερικάνικη εταιρία. Οι ΗΠΑ έχουν μια τάση να θέλουν να ελέγχουν την ροή της πληροφορίας και όλα δείχνουν πως οι αμερικάνικες εταιρίες είναι παιδότοπος της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.