Μόλις κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως ο καφές μπορεί να μειώσει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Η μελέτη ήταν πάρα πολλή μεγάλη και ο ομάδα πίσω από αυτή εξέτασε δεδομένα από 184.024 άτομα μέσα σε 13 χρόνια. Η μελέτη των δεδομένων αποκάλυψε πως όσοι έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την νόσο.

Περεταίρω ανάλυση σε ένα δείγμα εκατοντάδων ατόμων με Πάρκινσον, έγινε με την μέτρηση των μεταβολιτών της καφεΐνης στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα παρατήρησαν την παραξανδίνη και την θεοφυλλίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβολιτών και των πιθανοτήτων εμφάνισης Πάρκινσον.

«Αυτή η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαμήκεις ομάδες παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σύνδεση μεταξύ του καφέ και της νόσου Πάρκινσον, όμως είναι η μελέτη που προχωρά ακόμα περισσότερο από την προηγούμενη έρευνα, στον τρόπο με τον οποιο εξετάζει τους βιοδείκτες της πρόσληψης καφεΐνης, χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

καφές Πάρκινσον

Το 25 τοις εκατό των κορυφαίων που πίνουν καφέ βρέθηκαν να έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου που μετρήθηκε κυμάνθηκε μεταξύ περίπου 5 και 63%, ανάλογα με τη χώρα.

Ακριβώς ο ίδιος συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει και αν τα άτομα ήταν καπνιστές ή αν έπιαναν αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζονται τα ποσοστά. Φαίνεται πως υπάρχει κάτι σχετικά με την καφεΐνη, που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Οι προηγούμενες μελέτες θεωρούσαν πως η διατήρηση της ροής της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να κρύβεται πίσω από την προστασία που παρέχεται κατά της νόσου Πάρκινσον. Η νόσος χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία ( ‘substantia nigra).

«Αυτά τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματά μας, τα οποία αποκάλυψαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης, της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον», γράφουν οι ερευνητές.

Θέλουν να αλλάξουν τον παγκόσμιο νόμο της βιολογίας για να εξηγήσουν τη γήρανση

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοτρόπο ρόφημα στον κόσμο», γράφουν οι ερευνητές.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον όχι μόνο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά ενισχύει επίσης την κατανόησή μας για την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον και ενισχύει πιθανές στρατηγικές πρόληψης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.