Οι Ιάπωνες κατάφεραν να προσσεληνώσουν το σκάφος SLIM στην επιφάνεια της Σελήνης και αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για την Ιαπωνία. Γίνεται επίσημα η 5η χώρα που καταφέρει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Η επιτυχία της Ιαπωνίας, έρχεται λίγες ώρες μετά την πτώση του Peregrine στην Γη, μετά την αποτυχημένη αποστολή των ΗΠΑ. Τα πράγματα όμως δεν είναι όμως τόσο ρόδινα. Η JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος) έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα ηλιακά πάνελ του SLIM, έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργία και δεν μπορούν να παράξουν αρκετή ενέργεια, κάτι που βάζει σε κίνδυνο την αποστολή.

Το SLIM προσσεληνώθηκε σήμερα, Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου στις 10:20 π.μ. ΕΤ, όπως είχε προγραμματιστεί. Η προσσελήνωση ήταν πολύ ομαλή και η JAXA παρείχε livestream από την διαδικασία με γραφικές αναπαραστάσεις (Ναι, μην πείτε ότι ήταν απλά γραφικά, δεν είναι λογικό να στείλουν δεύτερο σκάφος στην Σελήνη για να μαγνητοσκοπήσει το πρώτο).

SLIM σημαίνει (Smart Lander for Investigating Moon) και αυτός ήταν ο σκοπός της αποστολή, δηλαδή να εξερευνήσει το φεγγάρι μας. Το σημείο που είχε ορίσει η Ιαπωνία για την προσσελήνωση ήταν πολύ μικρό, μόλις 100Χ10 μέτρα και έπεσε μέσα στον στόχο.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση», είπε ένας εκπρόσωπος της JAXA στις 11:15 π.μ. ET, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από δύο ώρες ή περισσότερες για να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση. Μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι έδωσε τελικά φως στην κατάσταση, με τον γενικό διευθυντή της JAXA Hitoshi Kuninaka να επιβεβαιώνει την ομαλή προσγείωση, αν και με «προκλήσεις».

10 τρόποι να διαπιστώσεις ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική!

Το παρατσούκλι του SLIM είναι Lunar Sniper (Σεληνιακός ελεύθερος σκοπευτής. Το SLIM χρησιμοποίησε μια τεχνική προσγείωσης δύο σταδίων, πρώτα να προσγειωθεί κατακόρυφα στα δύο πόδια και στη συνέχεια να κλίση προς τα εμπρός για να ολοκληρώσει μια οριζόντια προσγείωση με τις μπροστινές βάσεις προσγείωσης, μια μέθοδος που προοριζόταν να εξασφαλίσει σταθεροποίηση στην επιφάνεια.

Το SLIM έχει κανονικά επικοινωνία με την Γη, όμως φαίνεται πως τα ηλιακά του πάνελ δεν παράγουν αρκετή ενέργεια αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της JAXA. Χωρίς την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, πλέον λειτουργεί με μπαταρίες. Οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν από το SLIΜ, αφού αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα με τα ηλιακά πάνελ, σύντομα θα ξεμείνει από ενέργεια. Η ομάδα κατεβάζει όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες και οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η μπαταρία μπορεί να αντέξει αρκετές ώρες ακόμα.

SLIM Landing

Είναι πιθανό να έχει προσγειωθεί στραβά το SLIM ή ακόμα και να έχει τουμπάρει, για αυτό δε μπορεί να δει τον ήλιο, ώστε να μαζέψει την πολυπόθητη ηλιακή ενέργεια. Μέχρι στιγμής η JAXA δεν έχει αναφέρει τον ακριβή λόγο που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ηλιακά panels.

Για αυτό τον λόγο η JAXA ισχυρίζεται πως έχει εκπληρώσει τα ελάχιστα κριτήρια επιτυχίας για την αποστολή, η αποία ήταν να κατασκευάσει ένα ελαφρύ σκάφος για την σελήνη και πραγματοποιήσει μια ομαλή προσγείωση, μεταδίδοντας στην συνέχεια δεδομένα πίσω στην Γη.

Αν όλα πήγαν καλά, το SLIM κατάφερε να απελευθερώσει δύο μικρά rover οχήματα, τα LEV1 και LEV2, στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην θερωρία αυτό έγινε όταν το SLIM ήταν ακόμα αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Το SLIM θα πρέπει επίσης να έχει τραβήξει φωτογραφίες από το σημείο προσγείωσης.

Τέλος του Artemis της NASA και νέα αρχή προτείνει πρώην διοικητής της NASA

Περιμένουμε και την τελική επιβεβαίωση πως το SLIM βρήκε στόχο, όμως η JAXA δήλωσε πως ακόμα συλλέγει δεδομένα και πως θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα, τις επόμενες ημέρες.

Ο πύραυλος H-IIA της Mitsubishi, που φέρει το SLIM και το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ της Ιαπωνίας XRISM, εκτοξεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima. Ο κύριος στόχος του SLIM είναι να αξιολογήσει προηγμένες τεχνολογίες προσγείωσης ακριβείας, όπως προφορτωμένους χάρτες, ραντάρ και αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας. Επιπλέον, το SLIM είναι εξοπλισμένο για τη διεξαγωγή επιστημονικών και τεχνολογικών πειραμάτων στη σεληνιακή επιφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ένα θερμόμετρο, έναν ανιχνευτή ακτινοβολίας και ένα όργανο για τη μέτρηση των κλίσεων και του υψομέτρου.

Εμείς ελπίζουμε πως κάποια από τα εργαλεία του SLIM θα έχουν επιβιώσει και θα μπορούν ακόμα να συλλέξουν πληροφορίες απο την επιφάνεια της Σελήνης, ώστε να τις πάρουμε πίσω στην Γη. Οι ομαλές προσγειώσεις στην Σελήνη είναι τρομερά δύσκολες και η Ιαπωνία μπορεί να είναι πλέον περιφανή για αυτό της το επίτευγμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είμαστε στο 2023 δεν μπορούσαν να βάλουν έστω μια κάμερα (για να μην πω κάμερες) που να δείχνει όλη την διαδρομή λάιβ; Από εδώ μέχρι την προσγείωση στη Σελήνη; Εδώ οι επιπεδιστες έχουν βάλει κάμερες σε δικούς τους απλούς πυραύλους και δεν μπορούν ολόκληρες διαστημικές εταιρείες των εβραιωμασονων; Μην τρελαθουμε… Όλο κάτι τους φταίει όλο κάτι πάει λάθος… Στο τέλος θα φτιάξουν ολόκληρο βίντεο με γραφικά να μας δείξουν!! Χαχαχαχα!! γιατί δεν πρόκειται ποτέ να πάνε εκεί πάνω μιας και είμαστε σε κλειστό σύστημα όπου υπάρχει ο λεγόμενος θόλος και δεν περνάει τίποτα από εκεί πλην ίσως κάποιων συγκεκριμένων σημείων μιας και αυτοί που έφτιαξαν όλο αυτό σίγουρα θα έχουν τρόπο εισόδου εξόδου… Όταν ο πύραυλος πάει στην ευθεία βρίσκει στο θόλο είναι αποδεδειγμένο ούτε βαρύτητες ούτε τροχιές ούτε τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό που κάνουν οι διαστημικές και τους στρίβουν μετά από κάποιο ύψος… Είναι δικαιολογίες του κ…. Απλά…

  2. Φίλε μπορεί να μην εχουν ακομα την τεχνολογια να περασουν τον θόλο οι πύραυλοι,όμως η δικιά σου η Μ@@κι@@ σπαει καρύδια ,άρα και θόλους..να σε πάρουν στην Ιαπωνία να τους βοηθήσεις

  3. @RIGOSTAR χαχα! Ρε σκεφτείτε επιτέλους λογικά… Γιατί δεν μας δείχνουν με κάμερες λάιβ όλη τη διαδρομή μέχρι εκεί; Τι έχουν να κρύψουν; Φάτε το σανό τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.