Σε πρόσφατη κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρώην διοικητής της NASA Michael Griffin, ηλικίας 73 ετών, τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής αναθεώρησης του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την επιστροφή στη Σελήνη.

Ο Griffin εξέφρασε επιφυλάξεις για το τρέχον πρόγραμμα, προτρέποντας την εγκατάλειψη των εμπορικών συνεργασιών, όπως αυτές με τη SpaceX, υπέρ ενός πιο συμβατικού, εσωτερικού μοντέλου.

Το Artemis, μια καίρια πρωτοβουλία με στόχο την εξερεύνηση της Σελήνης, έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, γεγονός που ώθησε τον Griffin να προτείνει μια επανεκκίνηση που θα αποφεύγει την εξάρτηση από εμπορικές οντότητες.

Η σύσταση του Griffin περιλαμβάνει την επιστροφή στις ιστορικές συνεργασίες της NASA με γίγαντες της αεροδιαστημικής όπως η Boeing, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman για την κατασκευή διαστημοπλοίων.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι μια παρόμοια στρατηγική επιχειρήθηκε στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της θητείας του Michael Griffin ως διοικητή της NASA πριν από 15 χρόνια, με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τα σημαντικότερα διαστημικά γεγονότα που δεν πρέπει να χάσεις το 2024

Το Ars Technica υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το αρχικό σχέδιο του Griffin, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής για την προτεινόμενη αντικατάσταση του πυραύλου.

Αν και ο Griffin επικρίνει το τρέχον πρόγραμμα Artemis για το κόστος του, οι σκεπτικιστές αμφισβητούν κατά πόσον η προτεινόμενη επανεκκίνηση του προσφέρει μια πιο αποδοτική από οικονομική άποψη εναλλακτική λύση.

Παρά τις πολυπλοκότητες, το Artemis I σημείωσε επιτυχία, αφήνοντας αβεβαιότητα σχετικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της προτεινόμενης από τον Griffin επιστροφής στα παραδοσιακά μοντέλα.

Καθώς η NASA παλεύει με τις περιπλοκές της εξερεύνησης του διαστήματος, οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στο πρόγραμμα Artemis μπορεί να καθορίσουν την τελική του επιτυχία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.