Πολλά έχουν γραφεί για το αν η Γη είναι επίπεδη ή σφαιρική. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να δούμε σύντομα πως μπορούμε να διαπιστώσουμε με απλό τρόπο ότι η Γη δεν είναι επίπεδη αλλά πράγματι σφαιρική.

Δες την σκιά στη Σελήνης!

Για τους αρχαίους Έλληνες, το Φεγγάρι αποτελούσε ένα μεγάλο μυστήριο και στην προσπάθειά τους να το κατανοήσουν, κατέληξαν σε μερικές διορατικές παρατηρήσεις που βοήθησαν την ανθρωπότητα να καταλάβει το σχήμα του πλανήτη μας.

Ο Αριστοτέλης (ο οποίος έκανε αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με τη σφαιρική φύση της Γης) παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια των σεληνιακών εκλείψεων (όταν η τροχιά της Γης την τοποθετεί ακριβώς ανάμεσα στον ήλιο και το φεγγάρι, δημιουργώντας έτσι μια σκιά), η μορφή στην επιφάνεια του δορυφόρου μας είναι στρογγυλή. Αυτή η σκιά είναι του πλανήτη και αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η Γη είναι στρογγυλή.

Εφόσον η γη περιστρέφεται, η σταθερή οβάλ σκιά που παράγει σε κάθε έκλειψη Σελήνης αποδεικνύει ότι η γη δεν είναι απλώς στρογγυλή αλλά σφαιρική, πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ρίξε μια ματιά στα πλοία

Αν βρεθείς κοντά σε μεγάλο λιμάνι θα διαπιστώσεις ένα άκρως ενδιαφέρον φαινόμενο. Ότι τα πλοία που πλησιάζουν δεν εμφανίζονται απλά στον ορίζοντα όπως θα έπρεπε να συμβαίνει αν ο κόσμος μας ήταν επίπεδος, αλλά σαν να αναδύονται από την Θάλασσα.

Κοίτα τα αστέρια

Η παρατήρηση αυτή έγινε αρχικά από τον Αριστοτέλη, ο οποίος δήλωσε ότι η Γη είναι στρογγυλή, κρίνοντας από τους διαφορετικούς αστερισμούς που βλέπει κανείς όταν απομακρύνεται από τον ισημερινό.

Αφού επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, ο Αριστοτέλης σημείωσε: “Υπάρχουν αστέρια που φαίνονται στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, τα οποία δεν φαίνονται στις βόρειες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν οι άνθρωποι έβλεπαν τα αστέρια από μια στρογγυλή επιφάνεια, συνέχισε ο Αριστοτέλης.

Κάνε ένα απλό test

Αν βάλεις ένα ξυλάκι μικρό στο έδαφος θα δημιουργηθεί μια σκιά. Η σκιά θα μετακινείται όσο περνάει ο χρόνος. Αν ο κόσμος μας ήταν επίπεδος, τότε δυο ξυλάκια σε διαφορετικές τοποθεσίες θα παρήγαγαν την ίδια σκιά, κάτι που δεν το κάνουν.

Σκαρφάλωσε σε ένα βουνό.

Ανέβα σε ένα βουνό και προσπάθησε να δεις όσο πιο μακριά γίνεται. Στη συνέχεια ανέβα σε ένα ακόμη υψηλότερο σημείο, θα δεις ότι θα μπορείς να δεις ακόμη πιο μακριά. Αποτελεί απόδειξη ότι η γη είναι σφαιρική και δεν θα μπορούσε να συμβεί αν ήταν επίπεδη.

Μπες σε αεροπλάνο

Μέσα από το αεροπλάνο και αν κοιτάξεις έξω από το παράθυρο κατά τη διάρκεια ενός υπερατλαντικού ταξιδιού θα δεις με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κυρτότητα του πλανήτη μας.

Οι άλλοι πλανήτες

Μπορεί η Γη να είναι διαφορετική από τους άλλους πλανήτες, από την άποψη ότι φιλοξενεί ζωή, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι πλανήτες. Εν ολίγοις, τόσοι πλανήτες που δημιουργήθηκαν σε τόσες διαφορετικές τοποθεσίες και κάτω από τόσες διαφορετικές συνθήκες στη πάροδο εκατομμυρίων ετών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη σφαιρικότητά τους, μάλλον πρέπει και ο δικός μας να είναι σφαιρικός.

Σκέψου τις ζώνες ώρας

Οι διαφορετικές ζώνες ώρας που έχουμε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Γη είναι σφαιρική. Στην Αμερική για παράδειγμα έχει ήλιο τη στιγμή που στο Πεκίνο είναι νύχτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν ο κόσμος μας είναι κυκλικός.

Νιώσε την έλξη της βαρύτητας

Το κέντρο μάζας μιας σφαίρας βρίσκεται στο κέντρο της σφαίρας, πράγμα που σημαίνει ότι η βαρύτητα θα τραβήξει οτιδήποτε βρίσκεται στην επιφάνεια της σφαίρας κατευθείαν προς τα κάτω, προς το κέντρο της σφαίρας. Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το σημείο της επιφάνειας όπου βρίσκεται το αντικείμενο.

Δες τις εικόνες που στέλνουν από το διάστημα

Όλοι οι αστροναύτες έχουν στείλει ορισμένες άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες που δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να δεις το live video του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που σου δείχνει το σφαιρικό σχήμα της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αστείοι λόγοι… Ειδικά το αεροπλάνο που έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι οι πιλότοι ότι το σηκώνουν και ακολουθούν μια ευθεία χωρίς καμία διόρθωση καμπυλότητας… Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η γη είναι επίπεδη και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι και ακίνητη αν σηκώσουμε στον αέρα ένα ελικόπτερο η οτιδήποτε άλλο και να το κρατούσαμε 100 χρόνια 100 χρόνια στο ίδιο σημείο θα ήταν… Το μόνο σίγουρο… Τα υπόλοιπα να χάμε να λέμε…

  2. Κόψτε το χόρτο.. ειδικά το εμποτισμένο με χλωρίνη! Η πιο απλή απόδειξη βρε καμμένοι του “Flat Earth” είναι το Ουράνιο τόξο! Άντε, τσουρέκια μας τα έχετε κάνει! Ψάξτε στον Αμαζόνιο για Δεινόσαυρος.. πιο πιθανό είναι να βρείτε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.