Η Ιαπωνία θέλει να επιστρέψει την τεχνολογική καινοτομία, στον κλάδο των ημιαγωγών. Έτσι, η ιαπωνική Rapidus Corporation, ανακοίνωσε πως κατασκεύασε με επιτυχία το πρώτο chip 2nm!

Αυτό είναι τεράστια επιτυχία για την νέα εταιρεία, που μέσα σε τρία μόλις χρονια, κατάφερε να φτάσει τους κολοσσούς του χώρου, όπως TSMC και Intel. Μάλιστα, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των chips μέχρι το 2027!

Η νεοσύστατη εταιρεία έχει την στήριξη της Ιαπωνικής και μέχρι στιγμής έχει πάρει χρηματοδότηση ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αποκαταστήσει τις δυνατότητες κατασκευής chips της χώρας.

«Αυτή είναι μια στιγμή-ορόσημο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Atsuyoshi Koike σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Chitose, στο Hokkaido, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει δώσει πληροφορίες για την απόδοση της γραμμής παραγωγής, ούτε του chip. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι τα νανόμετρα, τόσο πιο προηγμένο είναι το τσιπ, με εταιρείες όπως η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) και η Samsung να έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσουν τo μέγεθος ακόμα περισσότερο.

rapidus
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rapidus, Atsuyoshi Koike (δεύτερος από αριστερά), ο πρόεδρος Tetsuro Higashi (άκρο αριστερά) και άλλοι αποκαλύπτουν ένα πρωτότυπο πλακιδίων στο Χοκάιντο στις 18 Ιουλίου. (Φωτογραφία από τον Rie Ishii)

Η Rapidus είχε προσωπικό που «εργαζόταν όλο το εικοσιτετράωρο» για να επιτύχει μια λειτουργική δομή τρανζίστορ, σύμφωνα με την Koike. Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια προηγμένη μηχανή λιθογραφίας που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τον ολλανδό προμηθευτή ASML για την παραγωγή chips κάτω από τα 5nm.

Ο Koike αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις ιδιότητες, να βελτιώνουμε την απόδοση και την απόδοση και να επεκτείνουμε την απόδοση για μαζική παραγωγή». Η εταιρεία δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη στο Nikkei ότι στοχεύει να επιτύχει ποσοστό σφάλματος 50% προς το παρόν, βελτιώνοντας την ποιότητα σε 10% έως 20% στο μέλλον.

Χρέωση ως και 4.95 ευρώ ευρώ σε αναλήψεις μετρητών από τα ATMs της Πειραιώς

Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τις λεπτομέρειες τυχόν πιθανών πελατών, λέγοντας: «Κοινοποιώντας τα αποτελέσματά μας με [συνεργάτες και πιθανούς πελάτες], θα επικυρώσουν αυτά τα επιτεύγματα και θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση». Η Rapidus δεν έχει ακόμη παράγει chip που να έχουν σχεδιαστεί από πελάτη.

H Rapidus ιδρύθηκε το 2022 με κεφάλαιο 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην εταιρεία έχουν μετοχές οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί της Ιαπωνίας, όπως Sony, Toyota, NEC, SoftBank, Kioxia, Denso, Nippon Telegraph και MUFG Bank, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για μια νεοσύστατη εταιρείας. Βέβαια, αν καταφέρει να παράγει ανταγωνιστικά chips, τότε όλες οι παραπάνω εταιρείες θα επωφεληθούν!

Στην παρούσα φάση η εταιρεία είναι πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που ήδη είναι στη διαδικασία σχεδιασμού chips στα 1.4nm, ενώ περιμένουν να ξεκινήσουν την μαζική παραγωγή στα 2nm, μέχρι το τέλος του έτους.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ανταγωνισμό και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μέχρι στιγμής η TSMC έχει πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και πλησιάζει το να γίνει μονοπώλιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.