Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη διατήρηση της κυριαρχίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ / AI) και στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων περιορισμών στις εξαγωγές AI chip στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει τις αποστολές chip που κατασκευάζονται από την Nvidia, την Advanced Micro Devices (AMD), και άλλες εταιρείες, σε πελάτες στην Κίνα. Αυτό μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.

Οι προτεινόμενοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει πτώση στις τιμές των μετοχών των μεγάλων κατασκευαστών chip. Μετά την είδηση, οι μετοχές της Nvidia (NVDA.O) υποχώρησαν περισσότερο από 2%, ενώ η Advanced Micro Devices (AMD.O) παρουσίασε πτώση περίπου 1.5% σε διευρυμένες συναλλαγές.

Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής κυβέρνησης αναδεικνύουν τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου σχετικά με τις πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Με την αυστηροποίηση των εμπορικών περιορισμών, οι ΗΠΑ στοχεύουν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους στην τεχνολογία AI και να εμποδίσουν το Πεκίνο να την αξιοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Nvidia, η Micron, και η AMD, βρίσκονται μεταξύ της Κίνας και της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Nvidia έλαβε αίτημα από Αμερικανούς αξιωματούχους να σταματήσει την εξαγωγή δύο κορυφαίων chip ειδικά σχεδιασμένων για εργασίες AI στην Κίνα.

Σε απάντηση, η εταιρεία εισήγαγε το chip A800 στην Κίνα, για να τηρήσει τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών. Επιπλέον, η Nvidia τροποποίησε νωρίτερα φέτος το κορυφαίο chip H100, για να συμμορφωθεί με το εξελισσόμενο ρυθμιστικό τοπίο.

Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί που εξετάζονται από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα δυσκολέψουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, απαγορεύοντας ενδεχομένως την πώληση των chip A800 χωρίς ειδική άδεια εξαγωγής.

Εάν εφαρμοστούν, οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις δραστηριότητες και τα έσοδα των κατασκευαστών chip και AI chip, που δραστηριοποιούνται τόσο στην αμερικανική όσο και στην κινεζική αγορά.

Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών.

Καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες παραμένουν, οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζονται για πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.