Στα πρώτα χρόνια των smartphones, τα iPhone και οι συσκευές Android διέφεραν σημαντικά ως προς την εμπειρία χρήσης και τη φιλοσοφία σχεδιασμού τους. Σήμερα, ωστόσο, τα όρια μεταξύ iOS και Android έχουν θολώσει σημαντικά. Η κυκλοφορία του iOS 18 αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης, καθώς ωθεί το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που απολαμβάνουν εδώ και καιρό οι χρήστες του Android. Ναι, γνωρίζουμε ότι το Android παίρνει χαρακτηριστικά του iOS, και τα αναφέρουμε εξίσου κατά περίπτωση. Τώρα, μας νοιάζει το iOS 18 που μόλις ανακοινώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του Worldwide Developers Conference (WWDC) της Apple, έγινε σαφές ότι πολλά νέα χαρακτηριστικά του iOS 18 ήταν ήδη γνωστά στους λάτρεις του Android. Κάθε σημαντική ανακοίνωση φαινόταν να απηχεί τις υπάρχουσες λειτουργίες του Android, προκαλώντας πολλούς να σχολιάσουν: “Το Android το έχει αυτό εδώ και χρόνια” ή “Το παλιό μου τηλέφωνο Galaxy το έκανε αυτό εδώ και χρόνια!”. Μια λεπτομερής σύγκριση αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα “νέα” χαρακτηριστικά του iOS 18 αποτελούν ήδη μέρος του οικοσυστήματος του Android.

Η προσαρμογή εργαλείων και λειτουργιών σε επίπεδο συστήματος αποτελούσε πάντα ακρογωνιαίο λίθο της εμπειρίας του Android. Η Apple, παραδοσιακά πιο περιοριστική από αυτή την άποψη, έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα με το iOS 18. Μία από τις πιο καθυστερημένες ενημερώσεις είναι η δυνατότητα τοποθέτησης εικονιδίων στην αρχική οθόνη όπου θέλει ο χρήστης. Αυτή η βασική παραμετροποίηση ήταν ένα τυπικό χαρακτηριστικό στο Android από την πρώτη εμφάνιση του, καθιστώντας κάπως αινιγματικό το γεγονός ότι η Apple χρειάστηκε 17 χρόνια για να εφαρμόσει κάτι τέτοιο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό προσαρμογής που έφτασε αργά στο iOS είναι η δυνατότητα αλλαγής των χρωμάτων των εικονιδίων και αφαίρεσης των ετικετών για μια πιο συνεκτική αισθητική της αρχικής οθόνης. Αυτό αντικατοπτρίζει το Material You του Android, που παρουσιάστηκε το 2021, το οποίο προσαρμόζει την παλέτα χρωμάτων της διεπαφής του συστήματος ώστε να ταιριάζει με την ταπετσαρία. Επίσης, η αφαίρεση των ετικετών είναι δυνατή στο Android εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ η Apple επιτρέπει πιο συγκεκριμένες χρωματικές επιλογές, η προσαρμογή της περιορίζεται μόνο στα εικονίδια, ενώ η προσέγγιση του Android σε όλο το σύστημα εξακολουθεί να προσφέρει ευρύτερες δυνατότητες θεματοποίησης. Η ευελιξία του Android επεκτείνεται περαιτέρω με προσαρμοσμένους launcher και πακέτα εικονιδίων, επιτρέποντας στους χρήστες να αναμορφώσουν πλήρως την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της συσκευής τους. Αυτό το επίπεδο προσαρμογής παραμένει ασύγκριτο από το iOS, παρά τις πρόσφατες ενημερώσεις του.

Το iOS εισήγαγε το Control Center το 2013, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε κοινές λειτουργίες του συστήματος, παρόμοια με τις συντομεύσεις του Quick Settings μενού του Android. Με το iOS 18, οι χρήστες έχουν πλέον μεγαλύτερο έλεγχο στο τι εμφανίζεται στο Control Center. Ωστόσο, οι χρήστες του Android απολαμβάνουν λεπτομερή προσαρμογή των Quick Settings εδώ και χρόνια, με ορισμένα Android skin να προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες που μιμούνται τη διάταξη του iOS, όπως το Control Center MIUI της Xiaomi.

Οι βελτιώσεις στα παιχνίδια είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο το iOS κάνει την είσοδο του καθυστερημένα. Το iOS 18 εισάγει τη λειτουργία Game Mode, η οποία βελτιστοποιεί την απόδοση και σιωπά τις ειδοποιήσεις για μια βελτιωμένη εμπειρία παιχνιδιού. Το Android εισήγαγε ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό, το Game Dashboard, με το Android 12 το 2021 και πολλοί κατασκευαστές Android προσφέρουν ισχυρά gaming mode εδώ και χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά απορρήτου στο iOS 18 περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κλειδώματος συγκεκριμένων εφαρμογών πίσω από ένα PIN, κωδικό πρόσβασης ή Face ID, παρόμοια με το Secure Folder της Samsung, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2017. Παρόλο που αυτή η λειτουργία είναι νέα στο iOS, είναι ένα οικείο εργαλείο για πολλούς χρήστες Android, με το stock Android να αποκτά επίσης μια παρόμοια λειτουργία που ονομάζεται Private Space στο Android 15.

Η νέα λειτουργία ορίου φόρτισης της Apple στο iOS 18 επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν όρια φόρτισης για την παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, παρόμοια με τα χαρακτηριστικά που προσφέρονται από διάφορους OEMs Android. Αυτοί οι έλεγχοι, που είναι διαθέσιμοι εδώ και χρόνια στις συσκευές Android, συχνά περιλαμβάνουν πιο λεπτομερείς επιλογές, υπογραμμίζοντας την πρωτοπορία του Android στις καινοτομίες διαχείρισης της μπαταρίας.

Η δυνατότητα προσαρμογής συντομεύσεων της οθόνης κλειδώματος, ένα άλλο χαρακτηριστικό του iOS 18, είναι εδώ και καιρό διαθέσιμη στο Android. Ενώ οι χρήστες του iOS μπορούν τώρα να επιλέξουν τις συντομεύσεις τους, το Android προσφέρει αυτή την ευελιξία εδώ και πολλά χρόνια, με διαφορετικά skin που παρέχουν διαφορετικά επίπεδα προσαρμογής. Από τα πρώτα χρόνια του Android υπήρχα εφαρμογές προσαρμογής της οθόνης κλειδώματος.

Οι βελτιώσεις επικοινωνίας στο iOS 18 περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των RCS στην εφαρμογή Messages, μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη που υπόσχεται να βελτιώσει την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών iPhone και Android. Το RCS, πρότυπο στο Android εδώ και χρόνια, φέρνει χαρακτηριστικά όπως αποδείξεις ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης, μεταφορά πολυμέσων υψηλής ποιότητας και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Αυτή η ενσωμάτωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλατφορμών.

Η προγραμματισμένη αποστολή μηνυμάτων είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που εισάγει το iOS 18, επιτρέποντας στους χρήστες να συντάσσουν κείμενα και να τα προγραμματίζουν για να τα στείλουν αργότερα. Το Android διαθέτει αυτή τη δυνατότητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια – τουλάχιστον. Η υλοποίηση της Apple “καινοτομεί” γιατί έχει το πλεονέκτημα της αποστολής μηνυμάτων ακόμη και όταν το iPhone είναι απενεργοποιημένο ή αποσυνδεδεμένο από το διαδίκτυο, χάρη σε cloud συγχρονισμό. Σας έχουμε νέα, αυτό είναι δυνατό εδώ και χρόνια από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τρίτων κατασκευαστών, στο Android.

Η κλήση T9, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν επαφές χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο κλήσης, έρχεται επιτέλους στο iOS 18. Αυτή η λειτουργία, κοινή στο Android εδώ και χρόνια, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το iOS ενσωματώνει πιο πρακτικές λειτουργίες για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πιο καθυστερημένο χαρακτηριστικό που εισήγαγε ποτέ η Apple στο iOS. Θυμόμαστε feature phone του 2000 να αναζητούν επαφές καθώς πληκτρολογούμε το νούμερο ή τα πρώτα γράμματα του ονόματος της επαφής – με εκείνο το διαδοχικό πάτημα σε κάθε κουμπί για το ανάλογο γράμμα.

Το iOS 18 βλέπει επίσης βελτιώσεις στις αντιδράσεις μηνυμάτων με πιο ευέλικτες επιλογές emoji, ευθυγραμμιζόμενο με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι χρήστες του Android εδώ και περίπου δύο χρόνια. Το νέο Genmoji της Apple, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία emojis από προτροπές κειμένου με τη χρήση γεννητικής AI, απηχεί το Emoji Kitchen της Google, αν και το τελευταίο δεν χρησιμοποιεί AI. Να σημειώσουμε εδω ότι η AI της Apple λειτουργεί μόνο στα 15 Pro μοντέλα, αν έχεις “φθηνό” iPhone τότε ξέχνα τα ψαγμένα emoji – ξέρω δεν σε ενδιαφέρουν αυτά, μέχρι να σε βολεύει να σε ενδιαφέρουν.

Τα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης της Apple, υπό την ομπρέλα του Apple Intelligence, περιλαμβάνουν μια ανανεωμένη Siri ικανή να παράγει κείμενο, να συνοψίζει περιεχόμενο και να αναλύει αντικείμενα του πραγματικού κόσμου. Αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τον βοηθό AI Gemini του Android, ο οποίος προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες εδώ και αρκετό καιρό.

Συνοπτικά, το iOS 18 φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά στις συσκευές της Apple, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυνατότητες αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της εμπειρίας του Android. Καθώς η Apple και η Google συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση η μία από την άλλη, οι χρήστες και στις δύο πλευρές του χάσματος των smartphone μπορούν να προσβλέπουν σε πιο ολοκληρωμένες και ευέλικτες συσκευές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μακάρι να ενσωματώσουν και το ιστορικό κλήσης ανά επαφή. Είναι κάτι που λείπει πολύ από το ios

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.