Το πρώτο γραπτό μήνυμα στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 – Merry Christmas. Ήταν ένα μήνυμα δοκιμής που στάλθηκε από έναν υπολογιστή. Σύντομα, το SMS έγινε το μέσο που κρατούσε τον κόσμο σε επικοινωνία. Τρισεκατομμύρια μηνύματα στέλνονται κάθε χρόνο, και ποικίλλουν από μερικές λέξεις μέχρι και ειδοποιήσεις για τραπεζικές συναλλαγές που έγιναν και γενικώς ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Το σύστημα είναι κάπως περιορισμένο, υποστηρίζει μηνύματα μέχρι 160 χαρακτήρες. Και αυτοί οι χαρακτήρες είναι περιορισμένοι στο λατινικό αλφάβητο. Υποστηρίζονται και άλλα αλφάβητα, αλλά οι μέγιστοι χαρακτήρες εκεί πέφτουν στους 70 σύμφωνα με το gsmarena. Tα αποκαλούμενα Concatenated SMS αναπτύχθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Το πως λειτουργούσαν ήταν ιδιαίτερα απλό. Διαχώριζαν ένα μεγάλο μήνυμα σε πολλαπλά κανονικού μεγέθους μηνύματα και προστίθονταν αρκετά metadata ώστε το τηλέφωνο που τα λάμβανε να μπορεί να παρουσιάσει το αρχικό μεγάλου μήκους μήνυμα. Φυσικά, το κάθε υπό μήνυμα χρεωνόταν σύμφωνα με τον κανονικό τιμοκατάλογο.

Η επόμενη εξέλιξη, ήταν το EMS – Enhanced Messaging Service, που πρόσθεσε υποστήριξη για formatting αλλά το κύριο όφελός του, ήταν ότι επέτρεπε στα smartphones να στέλνουν binary data. Αυτό σήμαινε ringtones, εικονίδια, απλά animations. Υπήρχαν σχέδια να υποστηριχθούν έγχρωμες εικόνες και πολλά περισσότερα, ωστόσο δεν προχώρησαν.

Τα EMS αντικαταστάθηκαν από τα MMS, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την αύξηση των καμεροκινητών. Ένα MMS μπορούσε να περιέχει μια φωτογραφία, ήχο ή slideshow. Οι περιορισμοί στα μεγέθη των αρχείων ήταν σε εκατοντάδες kb και διέφερε ανά πάροχο. Τα Blackberrys ακολούθησαν διαφορετική κατεύθυνση. Απλά χρησιμοποίησαν τα email. Αυτό τους έκανε να μην χρειαστεί να επανεφεύρουν τον τροχό, καθώς τα emails υποστήριζαν ήδη text formatting και την επισύναψη αρχείων.

Οι πρώιμοι αποστολείς SMS χρησιμοποιούσαν και emoticons – :-). Τα Emoji εμφανίστηκαν πρώτα σε Ιαπωνικά τηλέφωνα το 1999 και τα σύμβολα δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή και designer Shigetaka Kurita. Το Unicode Consortium έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει την χρήση τους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το  “grimacing face” που είχε σκοπό να μεταφέρει την αμηχανία, αλλά οι πρώιμες εκδόσεις του Android το έκαναν να δείχνει θυμό . Και δεν θα μαντέψουμε καν τι προσπαθεί να δείξει η έκδοση της Samsung.

Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη είναι το RCS, Rich Communication Services – που εν συντομία, σκοπεύει να αποτελέσει το iMessage του Android.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.