Όσον και αν δεν το καταλαβαίνουμε, η χρήση ενός σύγχρονου smartphone ενέχει σημαντικά θέματα ως προς την ιδιωτικότητα. Το Graphene OS αποτελεί μια custom έκδοση του Android που βάζει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών πάνω από όλα. Το Graphene OS περιγράφει τον εαυτό του ως ένα mobile λειτουργικό σύστημα με υποστήριξη Android εφαρμογών και με έμφαση στην ασφάλεια.

graphnene os

Μόλις ο χρήστης το εγκαταστήσει στη συσκευή του θα διαπιστώσει ότι διαφέρει ριζικά από τα άλλα λειτουργικά συστήματα. Αρχικά, δεν χρειάζεσαι έναν λογαριασμό κατά την αρχική διαδικασία ρύθμισης της συσκευής. Μετά τη ρύθμιση της συσκευής θα δεις ότι δεν υπάρχει default app store. Ξεκινάς με μόλις ένα βασικό messaging app, ένα camera app, έναν Chromium browser με ρυθμίσεις που έχουν στόχο να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά σου και γενικώς οι εφαρμογές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στη πράξη, η χρήση του Graphene OS είναι παρόμοια με άλλες Android εκδόσεις, ωστόσο υπάρχουν πολλά που γίνονται στο παρασκήνιο και ο χρήστης, ίσως να μην το διαπιστώσει ποτέ εκτός αν το διαβάσει κάπου. Τα apps που τρέχουν στο Graphne OS είναι πολύ περιορισμένα ως προς στο τι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα σημεία του λειτουργικού. Πρόκειται στην ουσία για το GraphneOS app sandbox όπως αποκαλείται. Μπορείς μέχρι και να ανακαλέσεις την άδεια πρόσβασης στο internet σε οποιαδήποτε εφαρμογή, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις στις Android συσκευές με τα Google Play Services ή τα iPhone.

Από που μπορείς να βρεις εφαρμογές; Στο GraphneOS, όπως αναφέραμε δεν περιλαμβάνονται κάποια app stores. Τεχνικά, μπορείς να κατεβάσεις το Play Store αλλά κάτι τέτοιο καταστρατηγεί τον σκοπό της ασφάλειας που υπόσχεται να σου παρέχει. Αντίθετα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το F-Droid, ένα δωρεάν και open source app store για Android συσκευές. Όλες οι εφαρμογές και τα παιχνίδια είναι δωρεάν και open source ενώ σε όσα υπάρχουν διαφημίσεις, tracking και αγορές εντός εφαρμογών αναφέρονται ρητά.

Μπορεί το Play Store και τα Google apps να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας, ωστόσο τα Google Pixel smartphones έχουν τα πιο ασφαλή hardware features. Και είναι και ο λόγος που επίσημα το Graphene OS υποστηρίζει τα Pixel smartphones. Τα Pixel 6 Pro και Pixel 6 είναι ίσως τα καλύτερα τηλέφωνα για το Graphne OS, με πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας, ενώ τα υπόλοιπα Pixel smartphones που υποστηρίζονται είναι τα:

Pixel 6 Pro (raven)
Pixel 6 (oriole)
Pixel 5a (barbet)
Pixel 5 (redfin)
Pixel 4a (5G) (bramble)
Pixel 4a (sunfish)
Pixel 4 XL (coral)
Pixel 4 (flame)
Pixel 3a XL (bonito)
Pixel 3a (sargo)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. το κειμενο στο αρθρο εχει ενα σοβαρο λαθος (παραπληροφορηση)
    ΔΕΝ χρειαζεται κανενας λογαριασμος για την αρχικη λειτουργια – παραμετροποιηση της συσκευης μας με Android – τουλαχιστον εδω και 10-12 χρονια (ουτε sim card). Στο μελλον δεν το γνωριζουμε.
    Ακομα και το 99,9% των συσκευων που διαθετουν google services μπορουν να λειτουργισουν για καποια πραγματα χωρις login σε google account.
    Οχι, δεν αναφερομαι στην παρακολουθηση του χρηστη.

    • Το θέμα είναι πως αυτά τα πράγματα είναι περιορισμένα, εκτός και αν μιλάς για sideload εφαρμογών και κανένα login σε gmail, youtube, chrome κτλ κτλ κτλ. Αν δεν κάνεις login έχεις ελλειψεις.

  2. ευχαριστω για την επιβεβαιωση. Μια χαρα 11 χρονια τωρα κανω χρηση συσκευων android smartphone ως συσκευη πλοηγησης και μονο, χωρις καρτα σιμ. Νομιμα και ηθικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.