Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ περισσότερο κάποτε με τη Γη. Πως εξελίχθηκε στη συνέχεια από εκείνο το σημείο και μετά είναι το πραγματικό ερώτημα, σημαντικό όχι μόνο για το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και για την αναζήτηση ζωής εκτός ηλιακού συστήματος.

H Αφροδίτη έχει 100.000 φορές λιγότερο νερό από τη Γη, εξηγεί ο επιστήμονας Michael Chaffin του Πανεπιστημίου του Κολοράντο παρόλο που ουσιαστικά έχει το ίδιο μέγεθος και μάζα. Ο κύριος ένοχος; Μια διαδικασία η οποία στέλνει το υδρογόνο της Αφροδίτης να διαρρέει στο διάστημα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να χάνει νερό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Project Lyra: Ο απίστευτος ελιγμός σκάφους για να φθάσει σε διαστρικό αστεροειδή (video)

Η εξέταση της Αφροδίτης και της Γης εγείρει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Παράλληλα με τις ομοιότητες στο μέγεθος και τη μάζα, και οι δύο πλανήτες φαίνεται να αποτελούνται λίγο-πολύ από τα ίδια πετρώματα, με την ίδια δομή πυρήνα σιδήρου και βραχώδους μανδύα.

Αλλά εκεί που η Γη είναι πλούσια, υγρή και γεμάτη ζωή, η Αφροδίτη δεν είναι. Η Αφροδίτη πνίγεται από τοξικά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα που βρέχουν θειικό οξύ. Η επιφάνεια της Αφροδίτης, σμιλευμένη από την ηφαιστειότητα, έχει υποστεί ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου που διατηρεί τώρα τις θερμοκρασίες στους 464 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές δηλαδή αγνοούσαν μια διαδικασία η οποία συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια. Ο ανασυνδυασμός ενός μορίου που αποκαλείται HCO+. Πρόκειται για ένα θετικό ιόν που αποτελείται από υδρογόνο, άνθρακα και οξυγόνο και σχηματίζεται από τον συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα και νερού και την απώλεια αρνητικά φορτισμένων ηλεκτρονίων.

Η έρευνα της ομάδας δείχνει ότι όταν τα ηλεκτρόνια επανασυνδέονται με το μόριο, το υδρογόνο αποκολλάται και στέλνεται με ορμή στο διάστημα. Και χωρίς το υδρογόνο γύρω του, το νερό δεν μπορεί πλέον να σχηματιστεί. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να εξηγήσει σχεδόν τη διπλάσια απώλεια νερού σε σχέση με τις προηγούμενες θεωρίες, επιλύοντας το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ του νερού της Γης και της Αφροδίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.