Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η κύλιση στους αγαπημένους σας ιστότοπους και εφαρμογές θα μπορούσε να μοιάζει σαν να αγγίζετε πραγματικά αντικείμενα. Λοιπόν, ερευνητές στο University of Bath εργάζονται για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα με τη νέα τους εφεύρεση που ονομάζεται DeformIO.

Το DeformIO δεν είναι η μέση οθόνη αφής, μπορεί πραγματικά να αλλάξει το σχήμα και την ακαμψία του ανάλογα με το πόσο δυνατά το πιέζετε. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές κινητές συσκευές θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης στους χρήστες, προσθέτοντας ένα εντελώς νέο επίπεδο απτικής ανάδρασης.

Η Neuralink αναζητά τον επόμενο εθελοντή για εμφύτευμα εγκεφάλου

Η ομάδα πίσω από το DeformIO, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών James Nash, είναι ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η τεχνολογία. Πιστεύουν ότι αυτή η εύκαμπτη οθόνη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε εργασίες όπως η πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες ή τα παιχνίδια, παρέχοντας στους χρήστες μια πιο φυσική και καθηλωτική εμπειρία.

DeformIO

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς λειτουργούν οι οθόνες στις συσκευές μας; Λοιπόν, οι ερευνητές έχουν βρει έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με οθόνες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πνευματικών δυνατοτήτων και αντίστασης. Αυτό επιτρέπει στην οθόνη να ανιχνεύει διαφορετικά επίπεδα πίεσης, διευκολύνοντας τη χρήση των συσκευών με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Φανταστείτε να μπορείτε να ελέγχετε το τηλέφωνο ή το tablet ασκώντας απλώς περισσότερη ή λιγότερη πίεση στην οθόνη. Θα μπορούσατε εύκολα να κάνετε εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών προβολών σε έναν χάρτη ή ακόμα και να παίξετε παιχνίδια με πιο διαδραστικές λειτουργίες. Είναι σαν να έχεις έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία και όλα αυτά χάρη στο DeformIO.

DeformIO

Οραματιστείτε έναν κόσμο όπου η οθόνη του τηλεφώνου δίνει την αίσθηση ενός αναπαυτικού στρώματος όταν την αγγίζετε. Οι ερευνητές του University of Bath εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου είδους οθόνης που μπορεί να αλλάξει την ακαμψία της για να μιμηθεί διαφορετικές υφές. Για παράδειγμα, έδειξαν πώς η οθόνη θα μπορούσε να είναι απαλή σαν στρώμα ή στιβαρή σαν πέτρα όπως μια κανονική οθόνη τηλεφώνου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν ακόμη και την οθόνη με ρομπότ και ανθρώπους για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί καλά. Οι δοκιμαστές μπόρεσαν να αισθανθούν διαφορετικά επίπεδα πίεσης και ακαμψίας στην οθόνη, ακριβώς όπως θα αισθανόταν με πραγματικά αντικείμενα. Θα μπορούσαν ακόμη και να κάνουν κοινές χειρονομίες ολίσθησης και μεταφοράς με διαφορετικά επίπεδα δύναμης. Είναι σαν να χειρίζεσαι ένα ψηφιακό αντικείμενο σαν να ήταν φυσικό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.