Το Android υποστηρίζει μόνο δύο αρχιτεκτονικές αυτή τη στιγμή, την Arm και την x86. Η πρώτη χρησιμοποιείται σε chip που τροφοδοτούν smartphone, στα περισσότερα tablet, smartwatches, και TV boxes. Εντωμεταξύ, η x86 χρησιμοποιείται σε chip που τροφοδοτούν τους περισσότερους υπολογιστές. Μια νέα αρχιτεκτονική με την ονομασία RISC-V κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και τώρα η Google ανακοίνωσε ότι επιτέλους το Android θα την υποστηρίξει.

Η Google ανακοίνωσε τα νέα στη σύνοδο κορυφής RISC-V τον περασμένο μήνα, με τον διευθυντή Lars Bergstrom να σημειώνει ότι το AOSP (Android Open Source Project) για την RISC-V θα είναι μόνο 64-bit. Αυτό είναι σύμφωνο με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Google για το Android, καθώς οι συσκευές Pixel 7 της εταιρείας αποστέλλονται χωρίς υποστήριξη 32-bit από προεπιλογή. Ο κολοσσός αναζήτησης στοχεύει να έχει αρχική υποστήριξη εξομοιωτή για προγραμματιστές στις αρχές του έτους, με υποστήριξη Android RunTime (ART) για φόρτους εργασίας Java κατά το 1ο τρίμηνο του 2023.

Ο εκπρόσωπος της Google δημοσίευσε επίσης μια λίστα με τα επερχόμενα χαρακτηριστικά Android για RISC-V, αν και χωρίς να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για κάθε λειτουργία. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Android σε αρχιτεκτονική που δεν ήταν Arm ή x86. Η πλατφόρμα υποστήριζε επίσης την αρχιτεκτονική MIPS προτού αυτή καταργηθεί το 2018. Ωστόσο, ο Bergstrom αναγνώρισε ότι η Google θέλει το Android στο RISC-V να είναι κάτι που πραγματικά υπερέχει στο υλικό και όχι ένα απλό πρωτότυπο.

Το μεγαλύτερο σημείο πώλησης για το RISC-V είναι ότι είναι μια αρχιτεκτονική ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με την Arm και την x86. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει και να παράγει chip RISC-V. Συγκριτικά, οι εταιρείες που θέλουν να σχεδιάσουν και να παράγουν chip που βασίζονται σε Arm, όπως η Qualcomm και η Mediatek, γενικά πρέπει να πληρώσουν και να πάρουν άδεια από την ίδια την Arm.

Αυτή η προσέγγιση ανοιχτού κώδικα σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες που παράγουν chip RISC-V δεν χρειάζεται να αναλάβουν το κόστος της αδειοδότησης της αρχιτεκτονικής ή να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές ή τους κατασκευαστές συσκευών. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει φθηνότερες τις συσκευές σε σύγκριση με την Arm. Τα νέα έρχονται επίσης εν μέσω μιας μάλλον δύσκολης περιόδου για την ίδιο την Arm.

Η Nvidia εγκατέλειψε τη συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά Arm τον Φεβρουάριο του 2022, επικαλούμενη σημαντικές ρυθμιστικές προκλήσεις. Η Arm θα καταθέσει μήνυση κατά της Qualcomm τον Σεπτέμβριο μετά την εξαγορά της εταιρείας chip Nuvia από την Qualcomm. Η Qualcomm φέρεται να ισχυρίστηκε με τη σειρά της ότι η Arm σχεδιάζει να σταματήσει να αδειοδοτεί τα σχέδια πυριτίου της σε κατασκευαστές chip και αντ’ αυτού θα τα αδειοδοτήσει μόνο σε κατασκευαστές συσκευών.

Έτσι, η νεοσύστατη υποστήριξη του Android για το RISC-V σημαίνει ότι οι κατασκευαστές chip και οι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούσαν να έχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την Arm, εάν αισθάνονται ότι ο κάτοχος της αρχιτεκτονικής πιέζει τις συνθήκες. Παρά τα νέα για την αρχική υποστήριξη της RISC-V στο Android, αξίζει να τονιστεί ότι ένα Android smartphone με RISC-V απέχει αρκετά από το να αποτελεί πραγματικότητα. Η Google θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις προαναφερθείσες και πολλές άλλες αλλαγές. Αυτό είναι επιπρόσθετο του ότι η Google και άλλοι προγραμματιστές βελτιστοποιούν τις εφαρμογές τους για την κάθε αρχιτεκτονική.

Βάσει αυτού, είναι σαφές ότι οι επεξεργαστές RISC-V είναι αρκετά ισχυροί για να τρέχουν το Android, τουλάχιστον θεωρητικά, αλλά παραμένουν ένα βήμα πίσω από τα καλύτερα chipsets που βασίζονται σε Arm. Στο 2021 RISC-V Summit, ο κατασκευαστής chip SiFive είπε ότι ο επεξεργαστής P650 είχε παρόμοια απόδοση με τον επεξεργαστή Cortex-A77 της Arm. Ωστόσο, η εταιρεία λέει ότι ο τελευταίος επεξεργαστής P670 έχει την ίδια απόδοση με τον επεξεργαστή της Arm Cortex-A78. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Cortex-A77 βρέθηκε μέσα στα κορυφαία chipset για κινητά του 2020, ενώ ο Cortex-A78 χρησιμοποιήθηκε ως ο μεσαίος πυρήνας στους high-end επεξεργαστές smartphone του 2021. Έτσι, αυτά τα RISC-V chip δεν βρίσκονται στην αιχμή όσον αφορά τη ισχύ σε σύγκριση με τα τελευταία σχέδια της Arm, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ ικανά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η RISC-V δεν έχει παρουσία στον χώρο των smartphone. Η Qualcomm έχει χρησιμοποιήσει μικροελεγκτές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική RISC-V εντός των επεξεργαστών smartphone Snapdragon από τον Snapdragon 865 του 2019. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Zepp Health έχει επίσης αναπτύξει έναν πλήρη επεξεργαστή RISC-V για χρήση στα smartwatches της Amazfit.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.