Για την υποστήριξη των εκτεταμένων προσπαθειών καθαρισμού των πυρηνικών αντιδραστήρων της Fukushima στην Ιαπωνία, μια ομάδα μικροσκοπικών drone εξέτασε πρόσφατα τα ραδιενεργά απομεινάρια. Tις προηγούμενες υποθέσεις που υπονοούσαν το τρομακτικό μέγεθος του έργου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα νέα πλάνα από την αποστολή αυτών των μικροσκοπικών drone, τα οποία υπογραμμίζουν έντονα τα πολυάριθμα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Η Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), που επιβλέπει το έργο αποκατάστασης του εργοστασίου Fukushima Daiichi, παρουσίασε τρία λεπτά βίντεο που κατέγραψε ένα ιπτάμενο drone σε μέγεθος φέτας ψωμιού, συνοδευόμενο από ένα ρομπότ που μοιάζει με φίδι και παρέχει φωτισμό. Τα πλάνα που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια διήμερης έρευνας, προσφέρουν πρωτοφανείς πληροφορίες για τα απομεινάρια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Fukushima Daiichi, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κύρια δομική στήριξη εντός του πρωτεύοντος δοχείου συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο 1.

https://twitter.com/UOLNoticias/status/1770971442701639872

Το εργοστάσιο της Fukushima υπέκυψε σε καταστροφική τήξη στις 11 Μαρτίου 2011, η οποία προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 9,0 βαθμών και ακολούθησε ένα πανύψηλο τσουνάμι ύψους 14 μέτρων. Μεταξύ των τριών αντιδραστήρων που υπέστησαν ζημιές, ο αντιδραστήρας Νο 1 υπέστη το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής, με εκτιμώμενους 880 τόνους λιωμένων ραδιενεργών υπολειμμάτων καυσίμων που πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένα μέσα σε αυτόν. Η καταστροφή ανάγκασε την εκκένωση περίπου 160.000 κατοίκων, με περιορισμένες μόνο επιστροφές να επιτρέπονται τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το τσουνάμι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20.000 ανθρώπους.

Παρά τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί περιόρισαν την πρόσβαση των drone μόνο σε ένα κλάσμα των ζημιών στη Fukushima. Επιπλέον, η κακή ορατότητα εμπόδισε την εξερεύνηση του πυθμένα του πυρήνα, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν μη ποσοτικοποιημένα κατά τη διάρκεια της αποστολής λόγω της έλλειψης οργάνων όπως δοσίμετρα στα drone.

Η TEPCO σκοπεύει να αναλύσει σχολαστικά τα δεδομένα των drone για να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συλλογή και απομάκρυνση των ραδιενεργών υπολειμμάτων από τη Fukushima. Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί την έναρξη, τον Αύγουστο του 2023, ενός σταδιακού έργου για την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από το εργοστάσιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και θεωρείται ασφαλές από διάφορους οργανισμούς και παρατηρητές, το εν εξελίξει αυτό εγχείρημα αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Κίνα.

Ειδικός εξηγεί τι θα γίνει αν σκάσει πυρηνική βόμβα στο διάστημα

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO έχουν προβλέψει ένα χρονοδιάγραμμα καθαρισμού που εκτείνεται σε 30 έως 40 χρόνια, αν και οι σκεπτικιστές θεωρούν την εκτίμηση αυτή υπερβολικά αισιόδοξη, δεδομένης της κλίμακας και της πολυπλοκότητας του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.