Ένας νεκρός γαλαξίας που δημιουργήθηκε 700 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη, προκαλεί ανησυχίες στην αστρονομική κοινότητα. Σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν από το James Webb, ο γαλαξίας φαίνεται να πέθανε νέος.

Ο σχηματισμός αστεριών μέσα στον γαλαξία φαίνεται πως έγινε πολύ γρήγορα, όμως σταμάτησε το ίδιο γρήγορα να ζει. Είναι ένα φαινόμενο που δεν περιμέναμε για το πρώιμο σύμπαν και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς όσα νομίζαμε πως γνωρίζουμε για τις πρώτες μέρες του σύμπαντος μας.

Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και άλλα πράγματα σχετικά με αυτόν τον γαλαξία. Στην παρούσα φάση δεν είναι ξεκάθαρο αν η νεκρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι μόνιμη ή απλά προσωρινή. Την ίδια στιγμή δεν γνωρίζουμε τις αιτίες που τον σταμάτησαν από το να δημιουργεί νέα αστέρια. Μια μελέτη που εξετάζει τα ευρήματα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Γαλαξίες σαν αυτό τον αρχέγονο και πλέον νεκρό γαλαξία, χρειάζονται αέρια για να δημιουργήσουν νέα άστρα. Για αυτό το αέριο που υπάρχει στην περιοχή, καταναλώνεται πολύ γρήγορα. Αν αυτό το αέριο δεν αναπληρωθεί, τότε σταματάει ο σχηματισμός νέων αστεριών, φέρνοντας τον γαλαξία σε μια νεκρή κατάσταση.

Ένα μεγάλο μέρος από τα μοντέλα μας για το πρώιμο σύμπαν, βασίζονται σε όσα ξέρουμε από το σύγχρονο σύμπαν και τις παρατηρήσεις μας. Για αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες του πρώιμου σύμπαντος ή η ανάδραση από τον σχηματισμό άστρων, μπορούν να προκαλέσουν φυγή των αερίων εκτός του γαλαξία, παγώνοντας έτσι την δημιουργία νέων άστρων.

Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι από τα παραπάνω στον νεκρό γαλαξία που παρατήρησε το James Webb. Κάτι τέτοιο μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά μοντέλα μας για το πρώιμο σύμπαν και να μας αναγκάσει να σκεφτούμε ξανά τις πρώτες περιόδους της κοσμικής εξέλιξης.

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο κατοικήσιμη όσο πίστευε η NASA

Αν αποδειχθεί πως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε θα πρέπει να σβήσουμε σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για το πρώιμο και να ξεκινήσουμε από την αρχή, με διαφορετική προσέγγιση. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, μένει να το δούμε! Όμως έτσι δουλεύει η επιστήμη και όταν χρειάζεται, επιστρέφει ξανά στην αρχή και δημιουργεί νέες εικασίες και θεωρίες, βασισμένη στα δεδομένα που έχει!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.