Η αποστολή Juno της NASA, μας βοήθησε να ανακαλύψουμε περισσότερες συναρπαστικές πληροφορίες για τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τα φεγγάρια γύρω του. Τώρα, νέα δεδομένα που συνέλεξε από το φεγγάρι του Δια, την Ευρώπη, μας βοήθησαν να καταλάβουμε περισσότερα για τα επίπεδα οξυγόνου και την δυνατότητά του να συντηρήσει ζωή.

Μια θεωρία που εμφανίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια, υποστηρίζει πως το καλυμμένο από πάγο φεγγάρι του Δία, θα μπορούσε να είναι πραγματικά κατοικήσιμο και να έχει ζωή. Αυτό έδωσε ώθηση στην μελέτη της Ευρώπης και την έκανε δημοφιλή υποψήφια για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Τα νέα δεδομένα όμως δείχνουν κάτι που παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο το λάθος μας. Η Ευρώπη έχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου, που σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα κακός υποψήφιος για ύπαρξη και διατήρηση κάθε είδους ζωής.

Τα δεδομένα ήρθαν από την τελευταία κοντινή πτήση του Juno. Βάσει των δεδομένων, η Ευρώπη παράγει μόνο 12 λίτρα οξυγόνο ανά δευτερόλεπτο, που απέχει πολύ από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που ήθελαν παραγωγή 1.000 λίτρων το δευτερόλεπτο.

Τα 26 λίτρα οξυγόνου ανά δευτερόλεπτο, είναι πρακτικά ελάχιστη ποσότητα, αντί για τους καταρράκτες οξυγόνου που πιστεύαμε. Με τόσο μικρό ρυθμό παραγωγής, είναι απίθανο αν μπορεί να επιβιώσει οποιαδήποτε μορφή εξωγήινης ζωής στην επιφάνειά της.

Ορισμένοι επιστήμονες όμως δεν είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν ακόμα. Υποστηρίζουν πως ακόμα και με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κάποιο είδος ζωής. Δυστυχώς το Juno δεν έχει στα πλάνα του κάποιο άλλο πέρασμα από τον παγωμένο κόσμο της Ευρώπης.

Το Voyager 1 στέλνει ακατανόητο κώδικα και η NASA ανησυχεί

Όμως, η αποστολή Europa Clipper της NASA, θα εξετάσει πιο αναλυτικά την Ευρώπη, το 2030, ώστε να προσδιορίσει τις ακριβείς συνθήκες. Θα μας δείξει αν μπορεί να υπάρξει ζωή ή όχι. Βέβαια αυτή η ανακάλυψη είναι πισωγύρισμα για αρκετούς. Όμως τα νέα δεδομένα δεν εξαλείφουν την πιθανότατα ύπαρξης οργανισμών στην επιφάνεια του πλανήτη ή στους ωκεανούς που έχει κάτω από τους πάγους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.