Μελέτη από τον Καναδά, συνδέει τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αποκαλύπτοντας βιολογικά σημάδια φλεγμονής και μεταβολικής δυσλειτουργίας που επιμένουν ανεξάρτητα από το βάρος ή τον τρόπο ζωής. Σε αυτά συγκαταλλέγονται chips, πίτσες κατεψυγμένες, ζαχαρούχα δημητριακά και πλήθος άλλων που μπορεί να αποτελούν εύκολο φαγητό, ενέχουν όμως πλήθος σοβαρών κινδύνων για την υγεία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν σαφείς συνδέσεις μεταξύ αυτών των τροφίμων και της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, των ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης και του αυξημένου δείκτη μάζας σώματος. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 6.000 ενήλικες σε ολόκληρο τον Καναδά, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism, αποκάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ επεξεργασμένων τροφίμων και της παρουσίας της C-reactive protein (CRP), την οποία παράγει το ήπαρ ως απάντηση στη φλεγμονή, καθώς και της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων.

“Αυτοί οι δύο δείκτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα μας. Κατά μία έννοια, αυτό υποδηλώνει ότι το σώμα μας τα βλέπει ότι δεν είναι τρόφιμα, αλλά ως ένα άλλο στοιχείο.

Πηγή: Ultra-processed food consumption and cardiometabolic risk in Canada: a cross-sectional analysis of the Canadian health measures survey

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.