Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh ανακάλυψε δείκτες στο αίμα που μπορούν να αποκαλύψουν τη βιολογική ηλικία κάποιου ανθρώπου, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν καθώς το σώμα μας γερνάει.

Όπως αναφέρει το sciencealert, έχουμε την πραγματική ηλικία μας, δηλαδή τον αριθμό των ετών που ζούμε αλλά και τη βιολογική ηλικία, η οποία με απλά λόγια είναι η φθορά που λαμβάνει χώρα στα κύτταρα και τα όργανα. Η γνώση αυτής της βιολογικής ηλικίας μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, να προσαρμόσουμε τις θεραπείες και να κατανοήσουμε καλύτερα τους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους το σώμα μας διασπάται.

Φανταστείτε δύο άτομα ηλικίας 65 ετών, λέει η Aditi Gurkar, από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Ο ένας πηγαίνει με ποδήλατο στη δουλειά και κάνει σκι τα Σαββατοκύριακα και ο άλλος δεν μπορεί να ανέβει ούτε μια σκάλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές επιστράτευσαν τη βοήθεια 196 ηλικιωμένων ενηλίκων, χωρισμένων σε δύο ομάδες: μία ομάδα εθελοντών ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως υγιείς ηλικιωμένοι, και μία ομάδα εθελοντών ηλικίας 65-75 ετών, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως ταχέως ηλικιωμένοι.

Οι υγιείς ηλικιωμένοι μπορούσαν να ανέβουν μια σκάλα ή να περπατήσουν για 15 λεπτά χωρίς να ξεκουραστούν, ενώ οι ταχέως ηλικιωμένοι  έπρεπε να κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας. Η διάκριση αυτή έδωσε στην ομάδα την ευκαιρία να εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έψαξαν για διαφορετικούς μεταβολίτες, μικρά μόρια που αφήνουν οι βιολογικές διεργασίες στο σώμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για το ποιες διεργασίες συμβαίνουν και πόσο καλά λειτουργούν.

Εντοπίστηκαν συνολικά 25 μεταβολίτες που παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υγιών ηλικιωμένων και των ταχέως ηλικιωμένων. Αυτή η ομάδα μορίων ονομάστηκε Healthy Aging Metabolic (HAM) Index. Η ομάδα εντόπισε επίσης τρεις μεταβολίτες που φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην  βιολογικής γήρανση.

Επιλέξαμε να εξετάσουμε τους μεταβολίτες επειδή είναι δυναμικοί  αναφέρουν οι επιστήμονες. Αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο για να αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα υγεία μας και το πώς αισθανόμαστε, και έχουμε τη δύναμη να τους επηρεάσουμε μέσω του τρόπου ζωής μας, της διατροφής και του περιβάλλοντος

Ο δείκτης HAM αποδείχτηκε ότι είναι 68% ακριβής στην διαπίστωση της βιολογικής ηλικίας. Με περισσότερες έρευνες, ίσως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος για γρήγορη και εύκολη εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.