Η Google προσπαθεί να βάλει το Gemini παντού. Όπως είπε ένας πρώην εργαζόμενος της εταιρίας, η Google πιστεύει πως αν έχει τεχνητή νοημοσύνη θα ειναι καλό. Όμως, παρατηρούνται αρκετές ομοιότητες με παλαιότερα projects που ναυάγησαν. Θυμάστε το Google+, που ήρθε για να ανταγωνιστεί το Facebook; Πιθανότατα όχι, αλλά όσοι το θυμάστε, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Ήταν μια υλοποίηση στο πόδι, χωρίς να καλύπτει κάποια ανάγκη του κοινού, που η ίδια η εταιρία προσπάθησε να μας αναγκάσει να το χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά δεν είχε επιτυχία και τελικά έκλεισε.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Gemini, αλλά και με την αναζήτηση που βασίζεται σε αυτό. Θα σας εξηγήσω γιατί.

Η εταιρία βγήκε και ανακοίνωσε την υπηρεσία που ξεκίνησε ήδη για τις ΗΠΑ. Μας είπε για τα νέα μαγικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που κανείς δεν ζήτησε να έρθουν, εκτός ίσως από αυτούς που θέλουν να πληρώνουν λιγότερο κόσμο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Λειτουργεί όμως σωστα; Όχι ακριβώς, κάποιες φορές δίνει σωστές απαντήσεις κάποιες εντελώς λανθασμένες. Άρα όταν δεν ξέρει την σωστή απάντηση, δεν απαντά; Όχι ακριβώς, όταν δεν ξέρει σου πετάει ότι μπούρδα του κατέβει, όπως το να βάλεις κόλλα στην πίτσα σου για να μην γλιστράει το τυρί. Μπορείς να διακρίνεις πότε σου λέει την αλήθεια και πότε σου λέει μπαρούφες; Εννοείται πως όχι, όταν απαντάει το κάνει με απόλυτη σιγουριά πως έχει βρει την σωστή απάντηση και την τεκμηριώνει με λανθασμένα επιχειρήματα.

Άρα λοιπόν, έχουμε ένα προϊόν που σχεδιάστηκε για να κλέψει τις δουλειές εργαζομένων, που κλέβει ήδη την πνευματική ιδιοκτησία σελίδων για να απαντήσει σε ερωτήσεις και που εν τέλη δεν δίνει καν σωστές απαντήσεις. Τέλεια! Αυτό είναι η Google και η τεχνητή νοημοσύνη της.

Γενικά, όπως θα έχετε καταλάβει από προηγούμενα άρθρα μου, δεν είμαι λάτρης της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι γιατί δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα, αλλά γιατί την θεωρώ κάτι σαν μαχαίρι. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στην επιστήμη για παράδειγμα, ώστε να προσφέρει στην ανθρωπότητα και να την πας ένα βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας την ζωή μας, όμως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να απολύσεις εργαζομένους, για να κλέβεις την δουλειά άλλων, χωρίς να τους πληρώνεις το παραμικρό και φυσικά για να σερβίρεις τις απαντήσεις που εσύ θέλεις, όταν δεν θα έχει επιβιώσει κανένα μέσο, για να παρουσιάσει τον αντίλογο.

Google τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία είναι μαγική γιατί μπορεί να κάνει την ζωή μας πολύ πιο άνετη. Μπορεί να φέρει κοντά μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μένουν μακριά και μπορεί να φέρει θεραπίες σε ασθένειες που σκοτώνουν κόσμο. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, η τεχνολογία έχει την ικανότητα να μας βοηθήσει.

Όμως αν το δούμε πολύ στεγνά, το Gemini και η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Google (και της OpenΑI) δεν είναι αυτό που θα βοηθήσει το ανρθώπινο είδος. Σίγουρα όχι στην τρέχουσα μορφή του και όχι με τον τρόπο που η Google προσπαθεί να επιβάλλει, χρησιμοποιόντας το σε κάθε υπηρεσία της, χωρίς να το έχει ζητήσει κανείς.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί άνρθωποι που αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί και τι έρχεται. Αυτό από μόνο του είναι απογοητευτικό. Σε μια εποχή που αρκετοί πιστεύουν πως το internet είναι μόνο το Facebook και 2-3 σελίδες ακόμα, είναι μεγάλη αποτυχία να μην ασχολείται κανείς με το θέμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι θέλουν να τα έχουν όλα έτοιμα στο χέρι. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μας έχουν κατηγορήσει για Clickbait, επειδή δεν γράψαμε όλο το άρθρο στον τίτλο, ώστε να μην χρειαστεί κάποιον να μπει να διαβάσει όλο το κείμενο.

Αυτή τη στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι τρομερά χρήσιμη σε πολύ περιορισμένο αριθμό εργασιών, όπως το ξεκαθάρισμα και την επεξεργασία δεδομένων, την περίληψη κειμένου και άλλες χαμηλού επιπέδου εργασίες. Είναι ότι πρέπει για εργασίες που μπορεί να κάνει ο καθένας, όμως του παίρνουν πολύ χρόνο.

Μεγάλη επιτυχία! Η AI της Google προτείνει να πίνετε 2 λίτρα ούρα την ημέρα!

Το πρόβλημα είναι όταν προσπαθούν οι εταιρίες να κάνουν καθολική χρήση του, για πιο σημαντικές εργασίες, που σίγουρα απαιτούν τον παράγοντα άνθρωπο. Δεν είναι καθόλου αξιόπιστα σαν δημιουργικά εργαλεία και δεν είναι καθόλου αξιόπιστα στο να μιλάνε για εμάς. Έχει φανεί πως δεν είναι αξιόπιστα στην ανάλυση πληροφοριών (αλλιώς θα έδιναν και σωστές απαντήσεις), ενώ πολλές φορές η νοημοσύνη τους είναι πρακτικά μηδενική, ακόμα και όταν η απάντηση είναι σχεδόν στην ερώτηση που τους έδωσες. Για παράδειγμα, είχα ρωτήσει πόσο κοστίζει το τάδε προϊόν και πόσο ένα άλλο. Όταν στην συνέχεια ρώτησα πιο ειναι φθηνότερο, μου απάντησε πως φθηνότερο ήταν το ακριβότερο. Όταν σε τόσο απλές διεργασίες τα κάνει θάλασσα, σε πιο περίπλοκές τι γίνεται;

Google Gemini

Κανείς λοιπόν δεν χρειάζεται τέτοιου είδους εργαλεία και σίγουρα θα ζημιωθούμε όταν έχουμε επιβολή τους στη καθημερινότητά μας. Όταν τα λεξικά μοντέλα της Google, της OpenAI και άλλων, αποτυχνάνουν παταγοδώς να δώσουν σωστές απαντήσεις, προφανώς και δεν μπορείς να βασίστείς σε αυτά για το οτιδήποτε, πότε μάλλον για την αναζήτηση πληροφοριών, που είναι υψίστης σημασίας για την δουλειά σου και την ζωή σου.

Το Google Gemini (και το ChatGPT) έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας

Κάθε τεχνολογικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε στην δουλειά μας πρέπει να είναι αξιόπιστο και το ίδιο ισχύει για τους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για την αναζήτηση γενικής χρήσης. Αυτό που βλέπουμε όμως σε όλες τις τελευταίες υλοποιήσεις, είναι μια υποβάθμιση στην ποιότητα των υπηρεσιών, τόσο της αναζήτησης, όσο και των εικονικών βοηθών. Και όχι δεν θέλω να φτιάξω μια μη αληθοφανή φωτογραφία, με ένα σωρό λάθη, για επαγγελματική χρήση.

Πρόσφατα έγραψα ένα άρθρο για το πόσο ανθεκτικές έχουν γίνει οι κατσαρίδες. Δεν είχα κάποια καλή φωτογραφία για το άρθρο, που να μην είναι αηδιαστική, οπότε λέω “Θα ζητήσω από το Copilot να μου φτιάξει”. Αυτό έκανα, όμως χρειάστηκε να του δώσω την περιγραφή που ήθελα, πάνω από 10 φορές, ώστε να μου βγάλει το αποτέλεσμα που ήθελα και αυτό όχι ακριβώς όπως του το ζήτησα. Για παράδειγμα, του είπα πως το θέλω σε αναλογία 16:9 και εκείνο πάντα μου το έδινε σε 1:1. Ένα τόσο απλό πράγμα και τόσο ακίνδυνο και τα έκανε θάλασσα. Πως λοιπόν θα βασίσω την δουλειά μου σε αυτό;

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι πλέον επικίνδυνη, ακόμα και σε συνταγές για πίτσα

Το βασικότερο πρόβλημα όμως ειναι, πως όταν δεν μπορούν να ολοκληρώσουν μια εργασία με σιγουριά, αντί να ζητήσουν παραπάνω πληροφορίες, κάνουν ότι τους κατέβει και προχωρούν με λάθος πληροφορίες, είτε αυτό είναι μια απλή ερώτηση, είτε η δημιουργία περιεχομένου. Έτσι, ο τελικός χρήστης θα πάρει κάτι λανθασμένο, νομίζοντας πως όλα είναι καλά.

Τώρα που ήρθε και στα τηλέφωνά μας και μπορούμε να ρωτάμε τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιου, η παραπληροφόρηση υπάρχει πλέον σε όλα. Αν όμως θα πρέπει να κάνω ολόκληρη έρευνα για μια απλή απάντηση, ώστε να δω πως είναι σωστή, τότε γιατί να μην την έκανα μόνος μου εξ’αρχής, όπως την έκανα τόσα χρόνια;

Εδώ όμως έρχεται και άλλο ένα πρόβλημα, που ίσως αρκετοί να μην έχετε φανταστεί. Ακόμα και αν τα γλωσσικά μοντέλα μας έδιναν τις σωστές απαντήσεις, στο 90% των περιπτώσεων, πως θα μαθαίναμε να κάνουμε έρευνα για το οτιδήποτε; Μαθαίνοντας την διαδικασία της έρευνας, αποκτάμε ικανότητες πολύ πέρα από την δουλειά μας. Το να μπορεί κάποιος να βρει δεδομένα ώστε να σχηματίσει σφαιρική άποψη για κάτι, είναι ένα από τα μέγιστα αγαθά, τουλάχιστον κατά την γνώμη μου. Είναι το μέσο για να αποκτήσουμε κριτική σκέψη, ώστε να μην πιστεύουμε ότι μας λέει κάποιος α πριόρι.

Το BYD Seagull των €10.000 έρχεται να διαλύσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης

Το πως θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Ο άνθρωπος, όπως και με όλες τις άλλες τεχνολογίες, θέλει να μειώσει το κόστος του. Όταν ακούμε πως μια εταιρία ξεκινάει περικοπές εξόδων, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να διώχνει κόσμο. Ήδη οι “ηγέτες” στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν απολύσει χιλιαδες εργαζομένους, τους οποίους αντικατέστησαν αναξιόπιστα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Επειδή λόγω του Techmaniacs, βλέπω αρκετά παραπάνω γύρω από την Google, σε σχέση με όσους δεν ασχολούνται με το επάγγελμα, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα πράγματα δεν έχουν πάρει καλή τροπή. Η εταιρία, που είναι πλέον μονοπώλιο στο διαδίκτυο, έχει χάσει την μπάλα σε αρκετούς τομείς, με αποτέλεσμα να διαλύονται επιχειρήσεις που βασίζονται στο διαδίκτυο, μέσα σε μία μέρα. Αν η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρίας, που χειρίζεται πλέον τον αλγόριθμο της αναζήτησης, κρίνει μια σελίδα ή μια επιχείρηση λάθος, τότε αυτή θα εξαφανιστεί από το διαδίκτυο, αφού ούτε στην αναζήτηση δε θα εμφανίζεται. Κάτι τέτοιο έγινε για πολλούς στο τελευταίο Core Update του αλγόριμού της αναζήτησης, του Μαρτίου… Όταν λοιπόν το Gemini δε μπορεί ακόμα να δώσει απλές απαντήσεις σε πολύ απλά ερωτήματα, τι σε κάνει να πιστεύεις πως μπορείς να βασιστείς στην Google για τα σοβαρά;

Το μέλλον θα δείξει, όμως πολύ αμφιβάλλω για το αν μπορούμε πλέον να καθορίσουμε το μέλλον μας. Πάντα ο κόσμος θα χωριστεί σε στρατόπεδα, ανάλογα το συμφέρον του ή την άγνοια του καθενός. Το μόνο σίγουρο ειναι πως το προϊόν ακόμα δεν είναι έτοιμο και απέχει τρομερά από το να ειναι λειτουργικό και αξιόπιστο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα βλακειες είναι . Και δεν μαθαίνουν τίποτα . Τεχνητή ηλιθιότητα έπρεπε να λέγεται και όχι τεχνητή νοημοσύνη .προσβάλλουμε την λέξη νόηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.