Αν παρακολουθείς από κοντά τον χώρο της ειδησεογραφίας τις τελευταίες ημέρες, θα έχεις διαβάσει την έρευνα της Chicago Tribune που εξέταζε τις RF εκπομπές ακτινοβολίας σε πλήθος δημοφιλών smartphone συσκευών. Οι δοκιμές, έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπo την ανυπαρξία των δοκιμών εκ μέρους της FCC και των κατασκευαστών, αναφέρει η Chicago Tribune και συνεχίζει:

Τον Αύγουστο του 2018, το πρώτο smartphone που δοκιμάσαμε ήταν ένα Apple iPhone 7. Τα αποτελέσματα από αυτή την πιλοτική δοκιμή συμπεριλήφθηκαν στα τελικά στατιστικά. Τον Οκτώβριο, 11 τηλέφωνα δοκιμάστηκαν: δυο περισσότερα iPhone 7, ένα iPhone X, ένα iPhone 8, ένα iPhone 8 Plus και τα Galaxy S9, Galaxy S8, Galaxy J3, Moto e5 Play, Moto g6 Play και ένα Vivo 5 Mini. Τα πρόσθετα, iPhone 7, προστέθηκαν λόγω των υψηλών αποτελεσμάτων από τις πρώτες δοκιμές. Όλες οι δοκιμές έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της FCC.

Από την μεριά τους, η Motorola και η Apple έσπευσαν να σημειώσουν ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο δοκιμάζουν τα smartphones τους, καθώς το κράτημα της συσκευής και της ενεργοποίησης του αισθητήρα εγγύτητας όταν βρίσκεται δίπλα στο αυτί, ενεργοποιεί την αυτόματη μείωση των εκπομπών RF ακτινοβολίας.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι οι κανόνες της FCC για τις μετρήσεις αυτές αφορούν το κράτημα της συσκευής σε απόσταση 5-15 mm, που ισοδυναμεί με την μεταφορά του σε μια θήκη. Οι γυναίκες βέβαια, έχουν το προφανές πλεονέκτημα μεταφοράς της συσκευής με έναν τέτοιο τρόπο, καθώς οι εταιρείες συχνά δημιουργούν ρούχα χωρίς τσέπες ή στενά τζιν.

Στους άντρες από την άλλη πλευρά, είναι πιο σύνηθες να έχουν τις συσκευές τους στα jeans ή στις τσέπες τους. Η εφημερίδα Chocago Tribune ζήτησε από τους ερευνητές να μετρήσουν την ακτινοβολία από απόσταση 2 mm, την τυπική πυκνότητα δηλαδή ενός ρούχου. Περιττό να αναφέρουμε, ότι από τη στιγμή που ο ρυθμός απορρόφησης ανεβαίνει εντυπωσιακά από τη μείωση της απόστασης, ξεπερνά τα ασφαλή όρια έκθεσης της FCC που είναι 1.6 watts per kilogram specific absorption rate (SAR). Δυστυχώς, δεν μπορεί να απαντηθεί ευθέως το ερώτημα του τίτλου, καθώς απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα.

Για να μπορέσουν να απαντήσουν στην ερώτηση, η Tribune έκοψε σε μικρά κομμάτια, T shirts, jeans και τα έστειλε σε εργαστήριο του Jay Moulton . Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι τα τηλέφωνα που μεταφέρονται σε τσέπες τυπικά δεν απέχουν περισσότερο από 2 millimeters από το σώμα.   Ο Moulton στη συνέχεια διεξήγαγε τις ίδιες δοκιμές, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους και εξοπλισμό. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα τηλέφωνα τοποθετήθηκαν 2 mm από το σώμα, πιο κοντά από οποιαδήποτε δοκιμή του κατασκευαστή και πιο κοντά από την μέγιστη απόσταση που επιτρέπεται από την FCC. Ίσως, αναφέρει, ότι οι αισθητήρες εγγύτητας των συσκευών θα ενεργοποιηθούν σε αυτήν την κοντινότερη απόσταση και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας θα μειωθούν σημαντικά.

Ωστόσο, τα περισσότερα τηλέφωνα, συνέχιζαν και έδειχναν υψηλά επίπεδα. Τα τέσσερα iPhone 7s δοκιμάστηκαν από απόσταση 2 mm και παρήγαγαν αποτελέσματα διπλάσια των ασφαλών ορίων. Το iPhone 8 τα ξεπέρασε κατά τρεις φορές, το Moto e5 Play της Motorola κατά τέσσερις φορές. Και όσον αφορά τα Samsung Galaxy, και τα τρία ξεπέρασαν περισσότερο από δυο φορές τα ασφαλή όρια, με το Galaxy S8 να δείχνει 8.22 W/kg, το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στις δοκιμές της Tribune.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.